Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Robię nową instalację grzewczą i CWU w swoim domu, źródłem ciepła jest kocioł jednofunkcyjny Bosch Condens GC2300iW 15P, a zasobnik CWU to Bosch WST120-5O z wbudowaną wężownicą. Zasobnik będzie się znajdować tuż pod kotłem, rury przyłączeniowe około pół metra, PEX 20 albo 25. Obawiam się, że w sytuacji, w której będzie grzane tylko CWU (np. wiosną i latem), to po nagrzaniu zasobnika i wyłączeniu pompy zawór 3D w kotle zostanie w pozycji CWU i może powstać obieg grawitacyjny w wężownicy wychładzający zasobnik przez kocioł. Zastanawiam się, czy zamontować na zasilaniu lub powrocie wężownicy zawór zwrotny, czy może kocioł jest wyposażony w takowy lub istnieje jeszcze inne rozwiązanie?

Przy okazji zapytam jeszcze - czy zawór zwrotny jest może potrzebny na zasilaniu lub powrocie obiegu CO? Mam bardzo prostą instalację trójnikową (modernizacja w starym domu), dom parterowy, same grzejniki, bez podłogówki, mieszaczy, rozdzielaczy i innych wynalazków, więc wydaje mi się zbędny, ale może jego brak spowoduje jakieś komplikacje, których nie jestem teraz świadomy. Na tę chwilę zawór zwrotny w całej instalacji CO i CWU przewidziałem tylko i wyłącznie na wejściu do zasobnika CWU z instalacji wodociągowej (uprzedzając pytanie - tak, będzie naczynie przeponowe).

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano

Na obiegu CO daj ZZ na zasilaniu, natomiast na grzaniu CWU - nie musi być- po pierwsze tam grawitacji nie będzie, a jak nawet to trzeba serwis wzywać i wymieniać 3-D z kotle lub jego sterowanie, a nie podpierać się ZZ na obiegu.

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź. Możesz rozwinąć, jaka będzie funkcja ZZ na zasilaniu CO? Jedyne co mi przychodzi na myśl, to że przy napełnianiu nie będzie ryzyka wlewania się potencjalnie zanieczyszczonej wody z instalacji do obwodów hydraulicznych kotła (filtry są na powrocie). Czy może jeszcze o jakiś inny aspekt chodzi?

A co do grawitacji na CWU, to czy aby na pewno jej nie będzie? Jestem w stanie sobie wyobrazić sytuację, w której ciepła woda z wężownicy wypiera zimną z kotła, gdy obwód będzie otwarty. Chyba, że domyślną pozycją zaworu 3D jest CO i w trybie letnim zawór 3D będzie się przełączał na CO po nagrzaniu zasobnika i wyłączeniu pompy?