Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry.

Wymienilem retore zwykłą na obrotową, nowy ślimak,nowe palenisko, wszystko w środku nowe 

Po skręceniu i sprawdzaniu na sucho wszystko śmigało elegancko 

Dzisiaj chciałem przepalić i włączyć sobie na wodę i lipa 

Ślimak nie chce ruszyć 

Wyczyściłem wszystko od nowa, włożyłem ślimaka, zasypiałem i poszło 

Chodził ładnie 10 minut, może 15 nawet nie zdążył zagrzać kotła i wody i ślimak się blokuje.

Zrobiłem to dwa razy i cały czas to samo 

Proszę o porady bo ja w tych tematach zielony jak........

Może jest ktoś z okolic Wałcza w zachodniopomorskim i ogarnia takie tematy 

Najważniejsze 

Piec na ekogroszek Rakoczy gigar 25 kw 

Edytowane przez ziomal74
Opublikowano
16 godzin temu, ziomal74 napisał(a):

Wymienilem retore zwykłą na obrotową, nowy ślimak,nowe palenisko, wszystko w środku nowe 

Skoro te elementy zostały wymienione na nowe to jak wyglądało spasowanie tych elementów np długość ślimaka , osiowość , albo spasowanie rury podajnika z głowicą retorty czy tam nie ma jakiegoś progu który utrudnia przemieszczanie się opału albo jego mielenie .Można też spróbować profilaktycznie podmienić kondensator w silniku. Czasami sam opał jeżeli jest bardzo twardy potrafi skutecznie utrudnić pracę podajnika  szczególnie w retortach gdzie opał jest wypychany przez kolano do góry .

Opublikowano

Kurcze moje spasowanie polegało na skręceniu wszystkiego na nowo.Skręcilem, sprawdziłem na sucho i działało a teraz lipa 

Opublikowano

Takie spasowanie rury z głowicą jest bardzo ważne żeby nie było progu szczególnie z kierunkiem przesuwu opału zły pazur na ślimaku albo zła długość, grubość , liczba zwojów ślimaka to kolejne problemy. Przy takich naprawach dobrze jest zrobić jakieś zdjęcia z wykonywanych czynności jest potem czym się wspierać w razie problemów , mogą posłużyć do wklejenia np na takie forum wtedy łatwiej określić jak się widzi gdzie ewentualnie powstał jakiś błąd i jak go skorygować.

Opublikowano (edytowane)

Tylko że u mnie wcześniej była retora stała i dałem się namówić w pancerpolu że ruchoma będzie lepsza,no i kupiłem 😥

Jutro porównam starego ślimaka do nowego jak to wygląda z tymi zwojami 

Edytowane przez ziomal74