Skocz do zawartości
IGNOROWANY

rekuperator Prana pod klimatyzacją

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Wello,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Zamontowałem rekuperator Prana 75 cm. poniżej jednostki wewnętrznej klimatyzacji. 

1. Czy jest to niewłaściwie umiejscowienie? 

2. Jeśli tak, jakie konsekwencje to oznacza w praktyce? 

PS Klimatyzacja u mnie ma na celu ogrzewać zimą, a rekuperacja odzyskiwać ciepło.

Opublikowano

Jak będziesz tylko grzał to o skropliny nie musisz się martwić.

• Lubię to 1
Opublikowano

Problemem niestety nie są tylko skropliny. Tak mi odpisali z serwisu: 

"Położenie rekuperatora względem klimatyzatora:
Rekuperator powinien być instalowany na innej ścianie, powyżej klimatyzatora lub z boku, a nie bezpośrednio pod nim. "

"Choć odległość ta (750 mm) jest większa niż minimalne 300 mm, urządzenia są zamontowane jedne pod drugim, co może zakłócać prawidłową cyrkulację powietrza."

"Możliwe konsekwencje takiej konfiguracji:

Oba urządzenia mogą wzajemnie zaburzać nawiewy i obieg powietrza.

Obniżona efektywność i komfort użytkowania.

Możliwe zwiększone zużycie energii.

Potencjalny wzrost hałasu i ryzyko wpływu na trwałość urządzeń."

Co można zrobić w tej sytuacji? 

Opublikowano

Klima nawiewa powietrze 1-2 metry od ściany więc ten rekuperator nie zassie tego chłodnego powietrza. A podczas nawiewania tylko wspomoże strumień z klimy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Wielkie dzięki. Uspokoiłeś mnie. Czyli to, co pisał mi serwis, to najprawdopodobniej wyśrubowane normy, które nijak mają się do praktycznej rzeczywistości? 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Dokłanie. Podobnie jest w normach o odległości pomiędzy czerpnią, a wyrzutnią. A wystarczy prosty program do symulacji cząstek i spokojnie można je zrobić nawet jeden metr od siebie.

• Przydało się 1