dex8 Opublikowano 3 godziny temu #1 Opublikowano 3 godziny temu Witam szanowne grono. Do końca tego roku musze wymienić starego kopciucha. Zakwalifikowałem się do programu czyste powietrze ( podstawowa dotacja ) W tym wypadku miałem do wyboru pompę ciepła - całkowicie wykluczyłem, kocioł zgazowywujący drewno - szczerze nie chce mi się już bawić w drewno więc wybór padł na pelet. Mieszkam w starym drewnianym domku fińskim z lat 40 tych o powierzchni ok 90 m2. Sama jego budowa jest już "ciepła" ( pustki powietrzne miedzy stropami i ścianami ) ale dodatkowo ociepliłem ściany zewnętrzne wełną mineralna 10 cm + gruba deska elewacyjna, nowy dach z blachodachówki ocieplony wełną 20 cm, okna 2 szybowe, dom okopany, wykonana hydroizolacja części podziemnej ( styropian, folia bąbelkowa ) w tym roku wykonam jeszcze izolacje poziomu "0" ( część ścian murowanej piwnicy do poziomu elewacji ) styropianem 10 cm. Całe ogrzewanie jest oparte na grzejnikach, łazienka drabinka + mała pętla podłogówki na powrocie z zastosowaniem zaworu RTL, do tego zbiornik CWU 100 l. Wg obliczeń ze strony ciepło właściwe ( tutaj macie cały wynik - https://cieplo.app/wynik/1w8nd ) potrzebuje 4.6 kw mocy grzewczej. Wiem wiem dwie dobre "farelki" 🙂 ale muszę dobrać jakiego peleciaka. Od ponad poł roku szukam, oglądam testy, czytam fora ale jak sami wiecie małe piece nie są tak popularne i ciężko o potwierdzone info a tym bardziej nie "sponsorowane" opinie od użytkowników. Wg mnie do mojego domu powinienem zastosować kocioł o mocy max 8 kw, jeżeli się mylę proszę mnie poprawcie. Jest kilku producentów oferujących tak niskie moce PellPall, Pereko, Defro. Ze względu na brak możliwości frezowania i zastosowania wkładu w starym kominie muszę przenieść całą instalacje na przeciwległą ścianę budynku pod schody i podłączyć go do nowego zewnętrznego komina czyli kocioł musi być w miarę kompaktowy żeby zachować wszelkie określone w przepisach odległości montażowe. Doradzi ktoś coś dobrego, sprawdzonego, niezawodnego ? Dziękuje ze dotrwałeś do końca moich wypocin. Pozdrawiam 🙂 Cytuj
Tuptus Opublikowano 1 godzinę temu #2 Opublikowano 1 godzinę temu Trudno co kolwiek doradzić bo każdy z małych ( niskiej mocy ) będzie mocniejszy niż zapotrzebowanie budynku na ciepło. Szukać takiego producenta gdzie serwis jest w miarę blisko. A skoro kocioł na dotację to audyt energetyczny jest zrobiony ? Cytuj
sambor Opublikowano 1 godzinę temu #3 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Tam potrzeba kocioł 8-10kW z buforem około 200l, inaczej nie ogarnie się mocy kotła. Dawniej były piecokominki z mocą ok 5-6kW, teraz to nie wiem czy są dopuszczone do dotacji. Ja to bym jednak szedł w PC. Edytowane 1 godzinę temu przez sambor 1 Cytuj
luceo Opublikowano 54 minuty temu #4 Opublikowano 54 minuty temu Jak wymienia tylko kocioł z dotacji to audytu nie potrzebuje robić Cytuj
Tuptus Opublikowano 6 minut temu #5 Opublikowano 6 minut temu To trzeba się wczytać jak jest obecnie. Znajomy teraz wymienia na pellet to w maju w gminie pani powiedziała że audyt musi być. Ja korzystałem na starych zasadach więc nie potrzebowałem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi