Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sonda lambdę przy wentylatorze wyciągowym czy w w komorze spalania ?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez maracz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem dopytać się was, o piece, które posiadają sondę lambdę przy wentylatorze wyciągowym, (jakie plusy i minusy) daje takie rozwiązanie w porównaniu do pieców, które posiada sondę lambdę w komorze spalania ?  Które z tych rozwiązań jest lepszym rozwiązaniem dające optymalne korzyści? 

Opublikowano

W komorze spalania. A dokladniej tam gdzie jest ~500C.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Im sonda bliżej źródła powstawania płomienia tym lepiej dla spalania, poprostu w takim miejscu szybciej zbiera dane (pomiar tlenu) w porównaniu do sondy umieszczonej w czopuchu. Niestety im bliżej źródła płomienia tym goręcej, często są to temp rzędu 1000 stopni i więcej, a w takich warunkach sonda długo nie pożyje, wiem coś o tym. 

Opublikowano

To plus jest taki 

56 minut temu, maracz napisał(a):

Im sonda bliżej źródła powstawania płomienia tym lepiej dla spalania, poprostu w takim miejscu szybciej zbiera dane (pomiar tlenu) w porównaniu do sondy umieszczonej w czopuchu. Niestety im bliżej źródła płomienia tym goręcej, często są to temp rzędu 1000 stopni i więcej, a w takich warunkach sonda długo nie pożyje, wiem coś o tym. 

@maracz @PioBinto teraz mam dylemat + w komorze że zbiera lepiej dane ale ta żywotność  -😞 na minus ,to może jednak wybrać gorsze zło czyli to przy wentylatorze czyli  na minus - mniej dokładne rozwizanie czyli dane będa mniej dokładne ale lambda będzie dłużej pożyje.....

Przy takiej temperaturze jak 1000C to jaki czas może przepracować taka lambda 2 sezony czy więcej ?

Opublikowano

Nie w czopuchu i nie w plomieniu. 500-max. 600C jest w sam raz. To jest optymalna temperatura pracy, chodzi o tzw. “samo oczyszczanie”, predkosc dzialania, zywotnosc itd. To jest stworzone do takiej pracy.

Samochodowka pisze ze trwalosc to rzedu 100-150tys. km. Czasem mniej  czesto duzo wiecej. Co by dawalo jakies powiedzmy nie mniej jak 3000h ciaglej pracy. Czy spalanie benzyny, oleju czy gazu ma wiekszy/mniejszy wplyw anizeli drewna - tego nie wiem.

Opublikowano

@stefek-burczymucha jeżeli sonda miałaby pracować w temp około 1000 stopni, bez osłony termicznej, to jej żywotność, nie będzie liczona w latach, a w minutach, w nalepszym wypadku w godzinach. 

Kocioł Heiztechnik SMART HTV ma umieszczoną sondę u wylotu z komory dopalania gazów, a więc dosyć blisko źródła płomienia. 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, maracz napisał(a):

@maraczKocioł Heiztechnik SMART HTV ma umieszczoną sondę u wylotu z komory dopalania gazów, a więc dosyć blisko źródła płomienia. 

@maraczCzyli rozumiem że jest OK takie położenie jak Smart ? Bo zastanawiałem się nad dwoma rozwiązaniami nad Smartem HTV i nad Tekla Pirovac 25. Natomiast kurcze oba kotły posiadają małą moc bo 23kW i 25kW do mojego domu do ogrzania czyli łacznie hhmm 325m2 może na styk te pieca.  

Edytowane przez stefek-burczymucha