Uzytkownik2 Opublikowano 11 Czerwca #1 Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Posiadam zasobnik CWU 300l z wężownicą.Ostatnio wykręciłem z niego anodę magnezową w celu sprawdzenia jej stanu.Jej długość w porównaniu z oryginałem raczej się nie różni,posiada na całej swej długości wżery,średnica ponad 3cm (oryginał 4cm)W instrukcji podgrzewacza pisze że powinno się wymieniać anodę co 18m-cy ,serwis oczywiście twierdzić to samo ale czy w obliczu przedstawionego opisu stanu anody nie jest to zabieg marketingowy?)czy rzeczywiście wymaga wymiany?W załączniku zdjęcie anody. Edytowane 11 Czerwca przez Uzytkownik2 Cytuj
sambor Opublikowano 11 Czerwca #2 Opublikowano 11 Czerwca Jest dobra, jeszcze 2-3 lata wytrzyma. Moje anody to były anody!, Po 5 latach tak wyglądały: Na zdjęciach - porównanie anod ( mam dwie) stara i nowa obok siebie. Większa - ok 1m długości Mniejsza- ponad 60cm , jak widać został z niej tylko korek! Reszta wpadła do bojlera. Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 11 Czerwca Autor #3 Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) 6 godzin temu, sambor napisał(a): Jest dobra, jeszcze 2-3 lata wytrzyma. Moje anody to były anody!, Po 5 latach tak wyglądały: Na zdjęciach - porównanie anod ( mam dwie) stara i nowa obok siebie. Większa - ok 1m długości Mniejsza- ponad 60cm , jak widać został z niej tylko korek! Reszta wpadła do bojlera. Dziękuję za odpowiedź.Zapewne sporo też zależy od jakości wody. Edytowane 11 Czerwca przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 11 Czerwca #4 Opublikowano 11 Czerwca I od temp do której grzejesz bojler, ja przy grzaniu DS-em grzałem do ponad 75C. Cytuj
esselite Opublikowano 11 Czerwca #5 Opublikowano 11 Czerwca Moja w zasobniku pieca gazowego się oddzieliła od śruby po 6 latach i ciężko było ja wyjąć, więc jak się robi chuda, to można by wymienić, żeby nie spadła na dno. Cytuj
Wello Opublikowano Czwartek o 05:09 #6 Opublikowano Czwartek o 05:09 U mnie tak jak u Kolegi sambora. Po jednej została tylko "kość", a druga po prostu przestała istnieć 🙂 Cytuj
Tuptus Opublikowano Czwartek o 19:14 #7 Opublikowano Czwartek o 19:14 Muszę u siebie w starym zasobniku gazowym sprawdzić. Nie było ruszane z 10 lat. 😁😁😁 Cytuj
vps1 Opublikowano Niedziela o 04:01 #8 Opublikowano Niedziela o 04:01 (edytowane) Właśnie dlatego, że klienci zapominają o przeglądach i konieczności wymiany anod magnezowych podczas montażu jakiegokolwiek zasobnika wody montuję anody tytanowe i spokój na co najmniej 10 lat Edytowane Niedziela o 04:02 przez vps1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi