mkrakus23 Opublikowano 30 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Witam!! Mam pytanko, jak w temacie, dotyczy takiego termometru ze sprężynką bo założyłem go na rurę zasilania żeby korygować ustawienia mieszacza i mam wrażenie że oszukuje i to sporo bo na otwartym mieszaczu (4d) gdy tem na piecu osiagnie 70' dotykowy pokazuje 50'. może trzeba go jakoś "izolowa" czy co. dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam Cytuj
grzegorzgor Opublikowano 12 Lutego 2010 #2 Opublikowano 12 Lutego 2010 Witam,u mnie wystepuje to samo zjawisko. mam założone dwa termometry przylgowe ze sprezynka - jeden na zasilaniu tj. pomiedzy wyjsciem z pieca a zaworem 4D), drugi na powrocie- miedzy wejsciem do pieca a zaworem 4D. Temperatura na piecu 55st, pierwszy termometr 40st drugi 30st. wydaje mi sie ze przy tych typach termometrow tak jest. Temperature odczytuje dodajac sobie 15st. Cytuj
kotłowy Opublikowano 12 Lutego 2010 #3 Opublikowano 12 Lutego 2010 Ja podłożyłem pigułkę z folii aluminiowej (dla wyrównania krągłości rury) i jest lepiej.Spróbujcie.A tak w ogóle to ten termometr jest dla orientacji a nie laboratoryjnych pomiarów. :unsure: Cytuj
monument22 Opublikowano 12 Lutego 2010 #4 Opublikowano 12 Lutego 2010 lub zastosować taką pastę termiczną dla lepszego oddawania ciepła w tym miejscu Cytuj
kaczy Opublikowano 12 Lutego 2010 #5 Opublikowano 12 Lutego 2010 takie termometry mozna wyskalować :unsure: np, wg wrzątku,lodu lub kotła np...sterownik pokazuje 70C a ten na rurze 50c to tak długo go kalibrujemy aż będzie pokazywał 70C ........kalibracja??? łapiemy delikatnie za mosiężny trzpień i trzymając tarczę przekręcamy o milimetr lub dwa pozdrawiam :) Cytuj
Bing Opublikowano 12 Lutego 2010 #6 Opublikowano 12 Lutego 2010 analogowe termometry przylgowe maja jedna wade ze wolno reaguja radze zakupic cos takiego mam taki doczepiony do kaloryfera, roznica jakies 3 do 5 stopni w porownaniu do tego co jest na kotle, za to szybko reaguje i mozna wyczuc kiedy kociol sie rozbuja lub przygasa Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi