Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem z grzejnikami otóż niektóre grzejniki nie grzeją całe tylko góra grzeje. Natomiast na dole są prawie że chłodne nie wiem czym to jest spowodowane. Kilka słów o instalacji: kocioł z górnym spalaniem Rakoczy (węgiel, drzewo, itp), do tego pompa co ze sterownikiem ustawiona na "drugi bieg", grzejniki aluminiowe i do tego rurki miedziane, dom piętrowy i układ otwarty. Proszę o fachowe rady.

Opublikowano

u mnie się zdarza że jeden grzejnik robi się zimny. zakręcamy wszystkie pozostałe (5-mały dom parterowy) żeby ciepło mogło się "przebić". firma która zakładała instalację uczyła się na nas a teraz ciągłe problemy :)

Opublikowano
Witam, mam taki problem z grzejnikami otóż niektóre grzejniki nie grzeją całe tylko góra grzeje. Natomiast na dole są prawie że chłodne nie wiem czym to jest spowodowane. Kilka słów o instalacji: kocioł z górnym spalaniem Rakoczy (węgiel, drzewo, itp), do tego pompa co ze sterownikiem ustawiona na "drugi bieg", grzejniki aluminiowe i do tego rurki miedziane, dom piętrowy i układ otwarty. Proszę o fachowe rady.

jesli w grzejniku grzeje tylko góra to swiadczy o tym ze nie ma w nim pełnego obiegu,czyli jest przydławiony(bądż przytkany)na zasilaniu lub powrocie.sprawdz zawory powrotne jesli takie masz czy napewno sa otwarte na full(klucz imbusowy)

Opublikowano

instalacja ma dopiero 2 lata ale czy są tam termostaty to nie mam pojęcia, natomiast przy zasilaniu grzejnika jest gałka do regulacji a na dole jest zaworek na imbusa sprawdzałem tam jest on odkręcony na full

Opublikowano

bacy 350 pewnie chodziło o zawory termostatyczne na zasilaniu grzejników.trudno powiedzieć co jest przyczyną, bez oględzin,może zawory zasilające mają zbyt mała przepustowość w stosunku do wielkości grzejnika(ilość żeberek) albo nieodpowiednie zsyfonowanie instalacji(przekroje rur)?skoro instalacja ma dopiero dwa lata to reklamuj.

Opublikowano

Witam. Miałem podobny problem z grzejnikami. Taka sama sytuacja, też aluminiowe grzejniki i centralne w miedzi, piec z górnym spalaniem. Powiem Ci tak, pewnie temperature ustawioną masz na 50-60 stopni C. Ustaw temperature na sterowniku na 80 stopni C i niech tak kilka godzin grzeje. W miedzy czasie sprawdzaj co sie dzieje z grzejnikami. Powinno pomóc. Ja tak zrobiłem i zadziałało. Teraz grzeje bez problemu. 13 lat pracowałem w firmie produkującej kotły C.O wiec pewna wiedze zdobyłem i wypreaktykowałem. Pozdr.

Opublikowano

witam ponownie zrobiłem pewien zabieg, zakręciłem dwa grzejniki na piętrze które znajdują się bezpośrednio nad tymi dwoma na dole które grzeją do połowy (rurka z powrotu praktycznie zimna) i zaczeły te dwa na dole grzać jak należy. Dlaczego tak się dzieje i co ztym zrobić bo przecięż nie bede zakrecal niektórych grzejników po to sa zeby grzaly a nie sluzyly jako sztuka

Opublikowano

Są na zaworach nastawy wstępne .Może te na dole mają mniejsze niż te na górze i woda chętniej płynęła do góry mimo ,że wyżej ale mniej przydławione zasilania grzejników.Sprawdziłbym jak jest na dolnych i górnych.Wygląda to tak jakby te dolne miały mniejszy przepływ ustawiony niż górne ,zasada dobra ale różnica jest zbyt duża , w nastawach i woda gna chętniej do górnych .Jak zamknąłeś górne to popłynęła do dolnych i grzały całe.Powodzenia

Opublikowano
witam ponownie zrobiłem pewien zabieg, zakręciłem dwa grzejniki na piętrze które znajdują się bezpośrednio nad tymi dwoma na dole które grzeją do połowy (rurka z powrotu praktycznie zimna) i zaczeły te dwa na dole grzać jak należy. Dlaczego tak się dzieje i co ztym zrobić bo przecięż nie bede zakrecal niektórych grzejników po to sa zeby grzaly a nie sluzyly jako sztuka

trzeba wyregulować przepływy i będzie ok, na forum jest o tym parę tematów.

jak pisze kotłowy przez nastawy wstępne na zaworach (podpowiem odkręć głowice zaworo termostycznego)

zobacz temat