lukaszf Opublikowano 30 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Zwracam się z prośbą o pomoc w doborze mocy kotła. W załączniku znajdują się miarę realne wymiary domu. Podsumowując: - ściana 3 warstwowa (gazobeton 24cm, styropian 10cm, "dziurawka" 12cm) - maksymalna powierzchnia pomieszczeń mieszkalnych 160m2 - dodatkowo garaż + kotłowania - garaż będzie ogrzewany - ogrzewanie grzejnikami + podłogówka - budynek w całości ponad powierzchnią ziemi - okna drewniane dwuszybowe (urzędowski lub sokółka czyli raczej niezłe) - poddasze ocieplone (15cm styropian między krokwami - tak samo strop nad piętrem) - możliwe, że położę rury z glikolem w podjeździe (zasilane przez wymiennik płytowy - więc sporadycznie będzie potrzebna większa moc) lub na podobnej zasadzie będzie ogrzewany garaż wolnostojący - budynek w okolicach warszawy - kocioł na ekogroszek (jeżeli to coś zmienia bo wydaje mi się, że kW to kW) Mam nadzieję, że podałem wszystkie istotne dane. Proszę o opinię bardziej doświadczonych. Zastanawiałem się nad 25kW, ale nie wykluczam, że się mylę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi