Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów ......

Mam pytanie czy mozna zamocowac rozdzielacz do ogrzewania podłogowego dogóry tzn .. Nie mam miejsca na pietrze i chce go umiescic w kotłowni tak zeby podłaczenia byłu u góry a zaworki regulacyjne na dole.......

Opublikowano

Nie ma problemu, z praktyki powiem że rozdzielacz może być poniżej podłogówek np. na parterze ważne żeby układ był zamknięty a do napełniania najlepiej użyć stacji napełniającej instalacja jak np. do solarów lub ewentualnie woda prosto z wodociągu. Istotna jest prędkość przepływu która ma nam "wygoni" powietrze.

Taką samą sytuacje mamy przy ogrzewaniu ściennym.

Opublikowano

Zgadza sie ale tylko w przypadku kiedy masz profesjonalny mieszacz na zaworze 3d z siłownikiem i porządna pompe wtedy każdy bąbel powietrza bedzie przegonony choćby z 2 piętra

natomiast wiekszośc mieszaczy termostatycznych z układami pompowymi nie da rady przegonić powietrza i odpowiadająć w ten sposób możesz gościa wprowadzić w bład i kłopoty z grzaniem

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów ......

Mam pytanie czy mozna zamocowac rozdzielacz do ogrzewania podłogowego dogóry tzn .. Nie mam miejsca na pietrze i chce go umiescic w kotłowni tak zeby podłaczenia byłu u góry a zaworki regulacyjne na dole.......

Witam jak nie masz możliwości założenia rozdzielacza powyżej OP. to każdą pętle przydało by sie rozciąć i założyć odpowietrznik i oczywiście możesz go wtedy dać odwrotnie

Opublikowano

automatyk - z szacunkiem do Ciebie ale pytanie brzmiało o możliwość takiego rozwiązania a nie o układ mieszający a to osobny wątek, więc z chodzisz z tematu :) wykonywałem już ogrzewania płaszczyznowe w taki sposób i pracują prawidłowo.

pomysł z rozcinaniem petli i montowaniem odpowietrzników nie jest trafiony i zupełnie nie potrzebny,

Opublikowano

Witam , zgoda oczywiście że jak będzie układ zamknięty i według twojego przepisu będzie napełniał podłogówkę i dobrze ją przeleje to wtedy będzie ok . ale trochę czasu to potrwa bo z samej wody po jakimś czasie wytrąci się powietrze które może być powodem niedogrzewania niektórych pętli może się też zdażyć że pompa gdy się załączy zasie powietrze z odpowietrzników automatycznych wiadomo trochę trzeba później czasu poświęcić i na jakiś czas znowu będzie ok . dlatego ja uważam że odpowietrzniki powinny być powyżej podłogi ,ale to jest moje zdanie ,można też założyć seperator powietrza w kotłowni i wtedy też będzie ok.pozdr

Opublikowano
automatyk - z szacunkiem do Ciebie ale pytanie brzmiało o możliwość takiego rozwiązania a nie o układ mieszający a to osobny wątek, więc z chodzisz z tematu :) wykonywałem już ogrzewania płaszczyznowe w taki sposób i pracują prawidłowo.

pomysł z rozcinaniem petli i montowaniem odpowietrzników nie jest trafiony i zupełnie nie potrzebny,

no i odpowiedziałem na pytanie w 100%

Opublikowano

Układ zamkniety nie wchodziw gre bo juz jest otwarty.... Czyli jednym slowem rozdzielacz na pietro a czy moge zrobic tak ,że jedna belke dam wyżej tzn. Mam różnice poziomu miedzy kotłownia a piętrem kotłownia jes 30 cm wyzej od posadzki parteru. Jak obroce gorna belke tak żeby rurki wychodziły prosto przez sciane do rozdzielacza a wracały poniżej. A na gornej belce umiescił bym odpowietrznik.....

bez_tytu_u.bmp

Opublikowano

dokładnie tak ale tylko belka zasilajaca podłogówke bedzie wyżej a powrotna bedzie poniżej ... Od od posadzki gdzie bedzie ułożona podłogówka belka zasilajaca bedzie jakies 10 cm wyżej a powrotna 10 poniżej ......

Opublikowano

To już wystarczy ,ale możesz na dolną belkę zakręcić pierwsze przedłużkę 10 cm a potem odpowietrznik i już bedzie wypas pozdr

Opublikowano

jesli bedziesz miał dobry mieszacz to nie wazne czy układ zamkniety czy otwarty mozesz miec ten rozdzielacz na dole i wszytko jak należy bedzie pracowało

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ,dobra to ona taka nie jest brakuje jej np. zaworów do regulacji pętli grzewczych lub przepływomierzy , a pozatym Sam masz z nią problem z tego co widzę w innym temacie założonym przez Ciebie. Ale już uspokajam prawdopodobnie masz świeżo zrobioną wylewkę i trochę potrwa aż Ci się te powroty zagrzeją , prawdopodobnie masz też zacienkie rury zasilające rozdzielacze grzejnikowe ale narazie nie ma co panikować trzeba trochę czasu aby zagrzać te tony betonu .pozdrawiam

Opublikowano

tak wylewka jest nie dawno robiona. Rury na pewno nie są za cienkie i podłogówka jest zrobiona na osobnym pionie wiec musi grzać ale przecież jest zawór do regulacji pętli w zestawie i dodatkowo na każdej z osobna podłogówce

• 1 rok później...