Damian93 Opublikowano 11 Kwietnia #1 Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) Witam, od 5 lat użytkuję metal fach slim Pellet mini 15kw. Doszedłem do wniosku że trzeba założyć wkład kominowy. Pisałem do serwisu odnośnie średnicy wkładu i serwisant napisał że minimum 20x20 ciąg 18pa czyli okrągły fi200. Wylot spalin z kotła to 160mm, i teraz tak się zastanawiam czy jest sens pchać się w większe koszta i kupić wkład z tak dużą rurą gdzie w obecnym kominie z cegły jest średnica 20x12 i nie ma problemów z ciągiem a i tak musiałem zamontować RCK. Długość komin 8-9m. Edytowane 13 Kwietnia przez Ryszard Temat przeniesiono do bardziej pasującego działu Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 11 Kwietnia #2 Opublikowano 11 Kwietnia 56 minut temu, Damian93 napisał(a): czy jest sens pchać się w większe koszta Nie ma sensu. Ciąg kominowy to wypadkowa wielu czynników i jeżeli teraz ciąg jest wystarczający, to po co przepłacać. Zwłaszcza, że jest wentylator wyciągowy. Cytuj
Damian93 Opublikowano 11 Kwietnia Autor #3 Opublikowano 11 Kwietnia No też tak myślę żeby dać średnicę 160, czyli tak jak przy wyjściu, jednak Kocioł mam bez wentylator wyciągowego Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 11 Kwietnia #4 Opublikowano 11 Kwietnia Nadmuch z palnika jest, więc nie jest źle. Wstaw owal, taki jaki się zmieści. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi