Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PC Daikin EBLA 06 E3V3 - wsparcie techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim,

Domek 148m2 - wszelkie instalacje wodno - kanalizacyjne jak i za chwilę podłogówki wykonuję własnymi siłami.

Gdy pompy zaczęły schodzić z cen postanowiłem pod koniec zeszłego roku kupić Daikin EBLA 06 E3V3 z dodatkową grzałką 3kW, zbiornik CWU 250L oraz bufor 200L. To był bardzo szybki zakup. Dlaczego Daikin ? W pracy wisi klimatyzacja od 15 lat i nic się z nią nie dzieje 🙂 Miałem argument. 

Dlaczego monoblok ? - bo nie mam miejsca w maszynowni.

Pompa została dobrana przez "profesjonalistów" a z mojej strony przez cieplo app. 

Jako, że kotłownia\maszynownia to już większy temat stwierdziłem, że wykonanie zlecę profesjonalnej firmie. I tutaj zaczynają się schody.

Okazuje się że panowie nie pytając nawet o zdjęcia miejsca instalacji nie mówiąc już o wizji lokalnej podawali ceny z kapelusza (wyceny podawali wyłącznie telefoniczne 🙂). Ja nie wiem czy rynek jest tak zepsuty czy faktycznie usługa instalacji i odpalenia PC tyle kosztuje ? A z tego co się orientowałem to max 2 dni pracy.

Do tego monobloka chciałbym podpiąć jeszcze - chłodnicę / nagrzewnicę wodno kanałową, która w przyszłości miałaby schładzać i dogrzewać pomieszczenia w systemie wentylacyjnym.

Generalnie chcę podjąć wyzwanie podłączenia i odpalenia tej pompy.

Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda następująco

1. Rozdzielacz piętro - 6 pętli (max długość 98mb)

2. Rozdzielacz parter - 7 pętli (max długość 101mb)

3. obwód pod nagrzewnicę (dwie rury )

Każdy z fachowców z którymi rozmawiałem miał inne "pomysły" instalacyjne tej pompy.

1.  Stwierdził że wbudowana pompa obiegowa poradzi sobie z w sumie 3 obwodami 

2. fachowiec chce montować grupę pompową z mieszaczami (koszt 6k za samą grupę)

3. fachowiec że na sprzęgle i grupie pompowej

Dzwoniłem na infolinię Daikina żeby zapytać u źródła. Niestety odpowiedzi raczej wymijające czyt. znajdz autoryzowanego instalatora.

Wiem że pompa nie będzie potrafiła rozmawiać z 3 obwodami (rozdzielacz 1, rozdz. 2,...)  - brak elektroniki

Nawet jeśli zamontuję 3 grupy pompowe dobrze by było sterować nimi . Czy mieszacze w grupach pompowych w takim przypadku są uzasadnione ??

Czy może ktoś podzielić się wiedzą jak to ugryźć ?? Czy faktycznie te grupy pompowe są potrzebne ? Estetyka i zajmują mało miejsca (takie combo) tylko że wydatek ogromny.

Czy ktoś z forumowiczów posiada taką pompę ?

A może posiadacie schematy montażu tych pomp w różnych konfiguracjach ?

Opublikowano

dzięki za odpowiedź.

kurcze - szkoda że nie wlkp 🙂

i co mam napisać do gościa że mam problem - pomóż facet ? 🙂

Opublikowano

Ja widziałbym to trochę inaczej - po co te grupy pompowe?

Podłączasz bufor równolegle do PC w układzie 4T, a za buforem dajesz pompę na podłogówkę - 1szt i drugą na nagrzewnicę.

Jak dobrze poustawiasz przepływy w pętlach , to wystarczy raz na sezon załączyć pompę podłogówki .

A tą od nagrzewnicy podobnie osobny wył ręczny.

Temp zasilania ustawiasz na PC.

Opublikowano
33 minuty temu, sambor napisał(a):

Ja widziałbym to trochę inaczej - po co te grupy pompowe?

Według tego jak tłumaczyli instakatorzy z którymi rozmawiałem jeśli występują więcej niż jeden obwód w instalacji (a mam je 3) powinno się stosować grupy. Raz że zajmują mało miejsca i są dobrze za izolowane a dwa że można sterować nimi strefowo? Nie do końca wiem co mieli na myśli jeśli chodzi o strefy skoro PC tego nie obsłuży. Wiem że są alternatywne rozwiązania sterowników. Salus etc ale nie wiem do końca na jakiej zasadzie miałoby to działać. Np. Na piętrze i parterze korytarzu czujnik który daje informacje do sterownika który podaje sygnał na pompę obiegowa np. odpowiadająca za parter. Pompa się załączy. Ciepło pchane jest na piętro. Po osiągnięciu wskazanej temp. pompa obiegowa się wyłącza. Chyba tak miałoby to działać. Tylko jakoś tego nie czuję. 

Podłączasz bufor równolegle do PC w układzie 4T, a za buforem dajesz pompę na podłogówkę - 1szt i drugą na nagrzewnicę. 

Postaram się przez weekend stworzyć chociaż jakiś prymitywny schemat tego jak miałoby to wyglądać. 

Jak dobrze poustawiasz przepływy w pętlach , to wystarczy raz na sezon załączyć pompę podłogówki. 

Kurcze, a tego to już w ogóle nie rozumiem. Myślałem że pompa obiegowa musi być włączona cały czas? No właśnie jak to ma być sterowane? Trochę nie rozumiem. Pompa z PC? Tylko ona napędza do bufora... 

A tą od nagrzewnicy podobnie osobny wył ręczny.

Jak wyżej. Raz na sezon załączę pompę... Na dzień? Tydzień. Kurcze jaki ja zielony jestem 🙂

Temp zasilania ustawiasz na PC.

Masz na myśli krzywą grzewczą? 

Z mojej strony jeszcze dodam że na rozdzielaczach będą zamontowane siłowniki. Żeby mieć jakąkolwiek możliwość sterowania ciepłem w pomieszczeniach. Ale to bardzo przyszłościowy temat. Jak dzieci wyjdą z domu. 🙂

Opublikowano

Siłowniki mogą być, one tylko odcinają pętle.

15 minut temu, ŁukaszT napisał(a):

Po osiągnięciu wskazanej temp. pompa obiegowa się wyłącza. Chyba tak miałoby to działać. Tylko jakoś tego nie czuję. 

Przy podłogówce pompa wodna powinna chodzić non stop i powinno być tak wyregulowane aby nie przekraczać temp w pomieszczeniach- podłoga się nagrzewa 3-5 godzin i podobnie tyle samo stygnie, więc odłączanie nic nie daje.

Opublikowano
W dniu 9.04.2025 o 20:37, ŁukaszT napisał(a):

Do tego monobloka chciałbym podpiąć jeszcze - chłodnicę / nagrzewnicę wodno kanałową, która w przyszłości miałaby schładzać i dogrzewać pomieszczenia w systemie wentylacyjnym.

Pytanie czy wystarczy do tej nagrzewnicy temp wody taka jaka będzie na podłogówce czyli niska?

Opublikowano

Dokładnie mam podobne obawy ale zostałem zapewniony, że powinno to wszystko działać.

System rekuperacji kupiłem z ECS Piotr Paruszewski (złego słowa nie powiem - przemiły człowiek i ogromne wsparcie techniczne)

Ten system to tak naprawdę dochładzanie latem (o kilka stopni) i zimą może też się uda coś z tego wyciągnąć.

Schemat który dostałem

image.thumb.png.2a78eff61d139578f0df10b4956ac52f.png

Oczywiście glikolu w moim przypadku nie będzie - tylko nagrzewnica wodna.

Generalnie chłód i ciepło dla tego obiegu chciałbym odseparować od reszty systemu CO.(tzn nie chciałbym zimnej podłogi latem) - tylko  aby chłód produkowany przez pompę trafiał na bufor a później obieg nagrzewnicy. Z kolei zimą na podłogówkę i nagrzewnicę. Czy zwykłymi zaworami tego nie wykonać - to nie problem raz w sezonie podejść i zamknąć lub otworzyć przepływ.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko da się zrobić Tylko jeżeli będziesz grzał bufor do takiej temp jak podłówka to można zrobić to jak proponuje @sambor ale jak na nagrzewnice ma iść wyższa temp np 45 st to taka temp musi byś w buforze a za buforem daje się zawór mieszający którym może sterować PC jeżeli ma możliwość sterowania więcej niż jedną krzywą grzewczą Na podłogówce musisz mieć temp około 30st dlatego potrzebny ten zawór żeby pomięszał wodę do odpowiedniej temp. Grzanie wody w buforze o 10 st więcej niż potrzebuje podłogówka wiąże się z większym zużyciem prądu o 20%

Godzinę temu, ŁukaszT napisał(a):

Czy zwykłymi zaworami tego nie wykonać - to nie problem raz w sezonie podejść i zamknąć lub otworzyć przepływ.

Też tak sądzę.

Edytowane przez cezario1