Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark Eco Silver II 14 kW - dymi na czarno, problemy z ustawieniem instalacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem napisania.

Od początku korzystania z pieca, dymi na czarno. Nierdzewka jest już od dawna cała czarna. Palę tylko dobrym pelletem (naturkraft lub Barlinek). Po dwóch latach olewania mnie przez firmę, która robiła mi całą instalację + rekuperację (więc zostawiłem u nich sporo pieniędzy) usłyszałem, że wg Stalmarka pellet jest słabej jakości oraz że sam jestem sobie winny, ponieważ chciałem "ładny piec a nie dobry".

Ten model wg producenta powinien sam ustawiać się pod kaloryczność pelletu, więc nie ma w nim możliwości ustawienia tak jak w innych piecach.

Kolejnym problemem jest ciągła walka z ustawieniami temperatury w domu. W największej łazience na piętrze jest czasem nawet o ok. 4-5 stopni mniej niż w innych pomieszczeniach. Po wprowadzeniu się, przez pierwsze kilka miesięcy było ok. Z czasem jednak problem stał się na tyle uciążliwy, że zainstalowałem panelowy grzejnik elektryczny, który włączam przed kąpaniem dzieci.

Zostały zainstalowane sterowniki pokojowe ST14, jednak nie spełniają swojej funkcji. Temp. w sypialniach na górze to 24-26 stopni, chociaż zadana to 22. Na dole sterownik ST 280 ma zadaną temp. 20 stopni, realnie jest 24-26.

Nie mam już siły do tej instalacji i najchętniej bym to wszystko ... 

Proszę o pomoc, może macie jakiś pomysł co zrobić żeby w końcu zaczęło to działać.

Pozdrawiam

20250406_165353.jpg

20250406_165401.jpg

20250406_165404.jpg

20250406_165418.jpg

20250406_180727.jpg

20240208_122144.jpg

20240208_122208.jpg

Edytowane przez Ossaxs
Dodanie zdjęć
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli tak podnosi temperaturę w pomieszczeniach to coś ewidentnie ze sterowaniem temperaturą przez zawory 3d lub źle podpięte siłowniki tych zaworów. Na zdjęciach nie widać podziałki. Są otwarte czy zamknięte na 100%( 1-10) ? Instalacja 100% podłogówka ? Zagadka jest też praca pomp, obie tej samej mocy?

Edytowane przez 1mps
Opublikowano

Instalacja to 100% podłogówka, siłowniki pracują automatycznie i niby otwierają się i zamykają tak jak powinny (sterowanie z pieca). Na zdjęciu były w pozycji 0.

Opublikowano

Naszkicuj schemat instalacji.

Zrob zdjecia z ustawien sterownika.

Opublikowano

Trochę to dziwne że w pozycji 0. Pompy pracują to jaka jest temperatura wody na wyjściu na instalację przy zamkniętym zaworze ? Przecież wtedy dopływ gorącej wody jest całkowicie zamknięty. Wyjście zawsze drożne na 100%.  W takim układzie całą wodę pompy ciągną z powrotu więc czegoś tu nie rozumiem.

Opublikowano

Może być zawieradło zaworu 3d źle ustawione i zamykać od strony pompy, a nie od strony kotła 

Opublikowano
36 minut temu, 1mps napisał(a):

Trochę to dziwne że w pozycji 0. Pompy pracują to jaka jest temperatura wody na wyjściu na instalację przy zamkniętym zaworze ? Przecież wtedy dopływ gorącej wody jest całkowicie zamknięty. Wyjście zawsze drożne na 100%.  W takim układzie całą wodę pompy ciągną z powrotu więc czegoś tu nie rozumiem.

Wydaje mi się że to przez funkcję pokojówki, która ma obniżyć temp. o 3 stopnie a nie wyłączyć pompy.

Godzinę temu, PioBin napisał(a):

Naszkicuj schemat instalacji.

Zrob zdjecia z ustawien sterownika.

Niestety jestem totalnym laikiem w tych sprawach. Poniżej załączam zdjęcia, może uda Wam się coś z tego wywnioskować.

20250406_195917.jpg

20250406_195923.jpg

20250406_195933.jpg

20250406_195938.jpg

20250406_200215.jpg

20250406_200220.jpg

20250406_200914.jpg

20250406_200937.jpg

Opublikowano

Temperaturę zasilania mamy bo jest czujnik nad pompami. Gdzie jest czujnik powrotu wskazujący 39 st. Możesz sprawdzić temperaturę powrotu z instalacji przed 3d na rurach niebieska otulina i ewentualnie na tej dolnej nie izolowanej za zaworami zwrotnymi.

Bo albo zawory zwrotne szwankują albo zawór 3d ma źle ustawiona zworę- półksiężyc. Przecież kiedy na instalację idzie 27 st to powinno wracać minimum 7 st mniej więc zawór nie powinien się nigdy zamykać na 0. Co do pokojówki to inna bajka . W sterowniku w parametrach instalacji możesz obniżyć pokojówkę na zaworze a w parametrach kotła temperaturę kotła. To obniżenie powinno się wyświetlać na sterowniku pokojowym st280 przy tych temperaturach.

Opublikowano

Należałoby wstawić sprzęgło między te dwa obiegu a termostatyczny zawór ochrony powrotu

Opublikowano

Wg termometru dla dzieci (ma funkcję mierzenia temp w domu) jest na powrocie ok 27 stopni a wg pieca teraz wraca 46 stopni. Fajnie byłoby, gdyby był tu ktoś z moich okolic, którego możecie polecić i zleciłbym mu sprawdzenie mojej instalacji... 

Opublikowano

Właśnie, ochrona powrotu jak jest realizowana- jest pompa zawór termostatyczny lub 3d ? I gdzie jest czujnik wody powrotnej. Bo z tego co widać na zdjęciach na zasilaniu 65 st a powrót 39 st. Wynika z tego że nic nie chroni tego powrotu a kolega włączył sobie w sterowniku ochronę powrotu stąd zamykanie całkowite zaworów. Ktoś tu pomylił pojęcia. Przy włączonej ochronie powrotu dla sterownika PRIORYTETEM temperatura wody powrotnej . Wyłącz tą funkcję to po pierwsze po drugie kontrola temperatury zaworu fabrycznie chyba co 30 s ustaw na 50 s. Czas otwarcia zaworu rozumiem że jest zgodny z tym na tabliczce znamionowej siłowników.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dawido napisał(a):

Należałoby wstawić sprzęgło między te dwa obiegu a termostatyczny zawór ochrony powrotu

przecież ma bufor, więc problemem jest instalacja między buforem a domem.. Chyba że ma jakieś kwiatki. 

Pokaż jak to idzie do bufora.. Chyba że masz zły opis swojej instalacji.

Edytowane przez wuwok1