Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kaloryfer Nie Grzeje Poniżej -7 Stopni Na Zewnątrz.

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Od pewnego czasu zapowietrzają mi się cztery kaloryfery w pomieszczeniu na strychu. Cierpliwie je zawsze odpowietrzam przed sezonem grzewczym i jest ok. Ale zawsze w końcu w trakcie zimy, nagle z dnia na dzień okazuje się że grzeją tylko w mniej więcej 1/4 swojej długości (wszystkie cztery). Za każdym razem odpowietrzałem i pomagało na 1 dzień. W końcu to olałem i przestałem się tym przejmować. Zauważyłem jednak, że po kilku dniach spowrotem samo się wszystko unormowało i zaczęło grzać (bez mojej pomocy). I tak kilka razy w ciągu tej zimy..., w końcu zauważyłem, że gdy temp. na polu jest powyżej -5 -7 stopni to grzejniki grzeją. Gdy temp. spada poniżej przestają grzać i spowrotem po ociepleniu znowu grzeją. W całym domu mam bardzo ciepłe grzejniki i nie mam żadnych problemów. Czy można temu jakoś zaradzić?

Opublikowano

zamontuj odpowietrzniki automatyczne na grzejnikach. W wodzie w instalacji rozpuszczone są gazy. Przy wyższych temperaturach zasilania gazy te wydzielają się z wody i tworzą poduszkę, po pewnym czasie ulegają ponownie rozpuszczeniu w wodzie. Aby się ich pozbyć trzeba systematycznie odpowietrzać.

Opublikowano

Ok.

Dziękuję za odpowiedź. Miałem jeszcze nadzieję, że może trzeba to podregulować na zaworach zwrotnych w kaloryferach w pomieszczeniach poniżej. Myślałem, że może jest za duża wymiana ciepła na dole i dlatego zbyt mało gorącej wody dociera o piętro wyżej. Ale to co mówisz faktycznie ma sens, biorąc pod uwagę, że przy niższych temp. na kotle wszystko samo wraca do normy.

Link afiliacyjny

🔧 Wymieniasz grzejniki?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty hydraulików w Twojej okolicy

Porównaj oferty