Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stabilny wykres temperatury k1pv4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam kocioł 24kw na ekogroszek , mam temp zadana na kotle 50st, na CWU 48 próg załączania pompy 45st. nie pytajcie czemu 50 a nie 60 , po prostu dla ekonomii zużycia ekogroszku. 

Kombinuje ustawieniami już 3 tydzień i strasznie poszarpany mam wykres, chyba głownie przez CWU ?  oczywiście 2 pompy jedna cwu druga kaloryfery ustawiona na bieg proporcjonalny. 

nie będę na razie pisał moich ustawień lecz chcę zwrócić uwagę na proces dźwigania i opadania temp.  

mianowicie proces ten ma kilka trybów :

1etap. tryb PRACA, gdy temp pieca jest poniżej zadanej ale niewiele (47,48stC). wtedy piec pracuje intensywnie i rzeczywiście słychać wentylator pod którym jest liczba podana w procentach i sterownik sam nią steruje (21-60) , sterownik próbuje podbić temp. temp na spalinach 90-120stop. 

2etap. tryb PRACA gdy temperatura pieca jest równa 50-55stC wtedy sterownik również steruje obrotami wentylatora ale na o wiele niższych , poniżej niego jest zawsze wartość 1% nawet jak wyraźnie słyszę że pracuje na podwyższonych obrotach.??????? ( serwisant infolinii wyjaśnił mi ze to moc kotła ale dalej nie kapuje, przecież gdy temp była poniżej 50stC to wartości się zmieniały. 

3etap. gdy piec wchodzi w tryb NADZÓR gdy temp jest równa 56 i więcej stC. w tym trybie z rozpędu podbija jeszcze temp czasem do 58stC i powoli opada.

4etap. Gdy jego temp osiągnie znowu temp 54 lub 53 wchodzi znowu w tryb PRACA ale wentylator bardzo powoli się budzi i pokazuje pod nim wartość 1% (pomimo że mam zaznaczone min obroty 31- to są znaczące obroty) .

5etap. Gdy temp spadnie poniżej 50stC wtedy obroty wentylatora się znacząco podnoszą do góry 10-30 i dopiero teraz piec zaczyna podbijać temp do góry ale temp zdązy spaść do 49stC. 

Proszę sobie wyobrazić wykres z temp 49-58 stop nie zawsze takie temp osiąga czasem zaczyna podbijać temp przy 50stC i nie wchodzi w nadzorze na 56st.

Pytanie ,  które parametry odpowiadają za znaczę zwiększenie obrotów wentylatora zaraz po wyjściu z trybu NADZÓR czyli 54stC. tak żeby sterownik nie pozwolił opaść temperaturze poniżej 50,51 stC?

Jak długo piec powinien być w trybie nadzoru? 10, 15, 20, 30 min? to idzie ustawić i wiem jak ale nie umiem ustawić żeby po czasie temp na kotle nie szła gwałtownie w dół. 

Sprawa się dodatkowo komplikuje bo jak sporadyczne ale nie do przewidzenia spada mi temp na CWU na bojlerze to automatyczne pompa wciska mi ją na powrót i jeszcze bardzie zaburza wykres i moje domysły w próbie ustawienia.

Jak powinna oscylować temp w moim przypadku zadanej 50stC tak żeby to względnie dobrze to na wykresie wyglądało ?

Czy lepiej w trybie nadzoru ustawić częste przedmuchy i podawanie czy rzadkie?

Przedmuch w trybie PRACA ma ogromny wpływ na wykres ale czy w nadzorze też?

Czy zmienić próg załączanie pompy CWU na np 56 stop. ? 

Jeśli ustawię piec tak żeby nie wchodził w nadzór tylko oscylował w granicach 48-55 stopni to zużycie prądu wzrasta z 1,65kWh do 2,2kWh na dobę, wentylator cały czas pracuje czasem bardzo wolno czasem szybciej. 

Edytowane przez brak2
Opublikowano (edytowane)

U mnie jest tak:

image.thumb.png.194aaa42da92dcb36388f53ab2f5007f.png

Daj temp. w kotle na 65 stopni bo zmiana na 50 wcale nie powoduje zmniejszenia zużycia lecz zwiększenie - ale nie węgla tylko samego kotła. Te 24 kW to jak rozumiem ogrzewa trzy domy?

Edytowane przez Wello