Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, potrzebuję fachowej porady odnośnie urządzeń jakie powinieniem kupić, aby moje wyobrażenie urzeczywistnić i było funkcjonalne i optymanle.

Mam segment który ma 3 kondygnacje ok 130m2 (pietro + parter) i 30-40m2 (poddasza), na każdej chciałbym mieć ogrzewanie podłogowe. Na parterze i piętrze ogrzewanie już zostało wykonane przez dewelopera, jednak jest ono niedokończone - brak spięcia z piecem. Na poddaszu mam zamontowany rozdzielacz i podpięte zasilanie i powrót - pętli jeszcze brak bo nie wykończone.

Nie wiem czy jakiś zasobnik do mojego pieca (VIESSMANN VITODENS 111-W) da się spiąć (ma wbudowany 46 l) i co warto by było do niego dokupić by to wszystko poprawnie działało i mogło się komunikować?

To co chciałbym osiągnąć to:
- możliwość sterowania niektórymi pętlami na pewno tymi co są w sypialniach na piętrze (3 termostaty) + 2 łazienki (nie wiem czy to dobre żeby nastawiać w jednej a druga za ścianą będzie grzana tak samo ? czy lepiej 2 osobne termostaty?). Na parterze na pewno salon który ma 5 pętli i wiatrołap z 1 pętlą więc 2 osobne termostaty. Poddasze pewnie 2 termostaty.
- dobrze żeby termostaty mogły mieć zasilanie ze ściany 220v i komunikację radiową ze sterownikiem 
- dobrze jakby termostat prócz temperatury powietrza miał możliwośc zamontowania termometra w posadce i jakoś uśredniał pomiar 

Deweloper twierdzi że pompa w piecu powinna wystarczyć do zasilenia tej podłogówki, ale niektóre pętle są długie i na pewno sąsiedzi montowali dodatkowe urządzenia.

Wiem że skrzynki rozdzielacza mam do wymiany bo nie ma w nich za wiele miejsca, nie ma też miejsca na sterownik nad rozdzielaczem. Nie wiem czy brać większe niż potrzeba czy jeśli mam rozdzielacz na 7 pętli to brac taki na 6-7 pętli o szerokości ~60cm ? 

To co potrzebuje to propozcja gdzie i jakie pompy powinny byc zamontowane (co polecacie jeśli chodzi o producenta, a czego nie ?)
Jakie sterowniki i termostaty polecacie ? I jakie skrzynki ?
Jakie przewody powinni mi poprowadzić fachowcy do skrzynek z rozdzielaczami od kotłowni ? 2x ethernet + zasilanie 220v na skrzynkę wystarczy? 
I ostatnia kwestia, czy jeśli chciałbym w garażu zamontować sobie jakiś grzejnik to może on być podpięty do instalacji podłogowej ? wiem że temperatura dla kaloryfera powinna być inna, ale czy jeśli wepne go równolegle do podłogówki to czy nie osłabi mi ogrzewania na górze ? 

co_podlogowe.jpg

Edytowane przez Mateo2k
Opublikowano

Kolejność jest taka: policz zapotrzebowanie na moc grzewczą, policz pętle , przepływy , rozstawy - będziesz wiedział jakie rury w pionie i czy kocioł wydoli.

Wtedy kupujesz co trzeba,

A nie tak że kupujesz rozdzielacze na metry (centymetry)!, to nie kiełbasa czy guma do majtek!