Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzien dobry. Prosze o pomoc w doborze wielkości PC. . Mieszkam na opolszczyźnie. Mam dom szkieletowy z pietrem użytkowym 123m plus garaż 32m przyklejony do bocznej sciany domu . Izolacja scian to 20 cm wełny i 15 cm styropianu, fundament ocieplony styrodurem 10 cm, podloga na parterze 10cm styropianu ( garaz identycznie ocieplony), dach 18cm wełny. okna 2 szybowe z roletami zewnetrznymi. Ogrzewanie parter 86m podłogówka , pietro kaloryfery z głowicami termostatycznymi. W garazu kaloryfer zalaczany sporadycznie kiedy cos robie - bez grzania temperatura około 9 stopni.  Dół temperatura 22-23stopnie, pietro słuzy jako sypialnia 19-20 stopni.Mam kocił gazowy Vitodens200 19kW pogodówka, oraz kocioł elektryczny  Vitotron 100 12kW pogodówka. Na dachu 10kW fotowoltaiki na starych warunkach. W tej chwili zuzycie energii roczne ogrzewajac kotlem elektrycznym wynosi CO-6,7MW , ciepla woda grzana gazem -2,2 MW.  Na dzien dzisiejszy to to co wyprodukuje fotowoltaika wystarcza mi na caloroczne zapotrzebowanie domu w EE (zimą grzanie CO i wody ,swiatlo, pralka itp). W tej chwili ma dylemat poniewaz chce zamontowac klimatyzacje w kilku pokojach i roczny bilans energetyczny wyjdzie mi ujemny więc zamierzam założyc też PC. Z wyliczen dostepnymi kalkulatorami doboru pomp to na sam dom bez garazu(CO+CW) wychodzi mi  6,6-6,9 kW  biwalentna przy -7 stopniach~4,5kW, natomiast z garazem 7,7kW biwalentna 5kW.  Firma budująca domy szkieletowe takie jak moj montuje w nich PC Galmet  8kW. Kiedy obserwuje prace kotla elektrycznego to w temperaturach okolice 0 stopni moduluje on 1-2kW czasami 4kW, przy -5 stopniach 2-4kW  utrzymujac temperature wody 30-35 stopni. Patrzac na obecne ceny pomp to mysle o splicie York, Kaisai itp -Midea.  Tylko jakiej mocy? 

Dodam jeszcze ze EP=87,34 - w projekcie domu przy styropianie scian 10cm

melex28

sorry jesli sie za dużo rozpisałem 

ps. instalacje elektryczna i hydrauliczna wykonam samodzielnie natomiast kolega hydraulik kupi mi splita i wykona instalacje gazową

Edytowane przez melex28