Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów 🙂

Kilka dni temu zakupiłem dom parter + poddasze użytkowe. Dom został wybudowany w latach 1998-2000. Ściany to pustak + 10cm styropianu, a izolacji dachu nie znam. Okna drewniane dwuwarstwowe. W domu jest zrobione ogrzewanie podłogowe na parterze + przyłącze do kaloryfera łazienkowego, a na górze wyprowadzenie na 3 kaloryfery w sypialniach oraz wyprowadzenie na kaloryfer w łazience. Z uwagi na brak wydzielonej kotłowni, chciałem w łazience zamontować kocioł gazowy dwufunkcyjny. Jest tam zrobiona instalacja wodna, gazowa i wylot spalin. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy taki rodzaj kotła będzie optymalny biorąc pod uwagę system mieszany?

2. Czy wszystkie kotły dwufunkcyjne mają w sobie zawór mieszający i mogę je podpiąć bezpośrednio pod rozdzielacz podłogówki, czy może potrzebuję dodatkowych urządzeń?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Drodzy forumowicze,

być może zadałem zbyt ogólne pytania, stąd zerowy odzew. W międzyczasie poczytałem trochę i udało mi się wywnioskować, że potrzebuję zamontować układ mieszający, który obniży temperaturę wody na powrocie z podłogówki. Nie wiem natomiast czy możliwe jest, aby cała podłogówka była zasilana pompą z kotła.

Drugie pytanie dotyczy sterowania. Z tego co zrozumiałem, mogę rozwiązać to na dwa sposoby: sterowanie z pieca podpiętego pod czujnik pogodowy, lub oddzielny sterownik podpięty pod taki czujnik. Jakie są zalety i wady obu z tych rozwiązań?

Chciałbym, aby instalacja była w miarę bezobsługowa - nie chce mi się latać co chwilę do rozdzielni podłogówki i kręcić termostatem zwłaszcza, że rozdzielnia ta jest zamontowana pod schodami. Nie zależy mi natomiast na sterowaniu ogrzewaniem z poziomu aplikacji.

Pytanie trzecie: czy kocioł polskiego producenta Termet sprawdzi się w takim systemie?

Pozdrawiam

Opublikowano

@sambor dzięki za odpowiedź.

Poszukuję kotła dwufunkcyjnego, bo nie mam oddzielnej kotłowni, a piec miałby wisieć w łazience.

Jak rozpoznać piece, które współpracują z mieszaczem? Masz do polecenia jakieś konkretne modele?

Opublikowano (edytowane)

Czy możliwe jest zainstalowanie grupy mieszającej w innym miejscu niż rodzielnia podłogówki? W mojej rozdzielni brakuje zasilania zimną wodą.

Zamieściłem zdjęcia rozdzielni oraz instalacji wodnej w łazience, gdzie chciałem umieścić piec.

20250218_141119.jpg

20250218_141046.jpg

Edytowane przez baranadm
Błąd