Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

Czytam i czytam i już nie wiem, czy jeszcze bardziej nie zgłupiałem od tego wszystkiego...

Ogrzewanie bliźniaka 115m,  2 kondygnacje, wszędzie ogrzewanie podłogowe, piec 2 funkcyjny z zasobnikiem na cwu , ale jeszcze nie zdecydowałem jaki (w innym wątku)

Dół i góra na różnych rozdzielaczach .. Z tego co ja rozumiem tą instalacje, to nie będzie bufora . 

Jak zrealizować sterowania piecem... wszędzie są propozycje CW400 (który zamontowałbym w salonie z czujką temp na zewnątrz) , się zastanawiam czy nie wystarczy mi cw100 ? 

Ile w sumie w moim przypadku jest obiegów (i jak to liczyć?) 

Jeżeli w przyszłości chciałbym przejść na regulatory temperatury w pomieszczeniach, to czy ten CW400 będzie przydatny ?  

Czy regulacja przy pomocy termostatów w pomieszczeniach + regulator (siłowniki) na rozdzielaczu to jest system który działa kompletnie nie zależnie ? i nie komunikuje się z piecem. ? Każdy element żyje swoim życiem ? 

Opublikowano

Jak masz podłogówkę zrobioną wg projektu, to dobierasz do niej kocioł, który pociągnie sam całą instalację i po krzyku.

Wtedy nie potrzeba nic więcej.

Jak jest jakaś samoróbka, bez ładu i składu , to niestety nic ci nie pomoże - ani CW100, ani nawet CW1000.

Opublikowano

To jest od developera . 

Standard obejmuje grzejniki, natomiast możesz zmienić na podłogówkę. I to uczyniłem  . 

Piece za dopłatą 
JUNKERS BOSCH CONDENS GC – 5700iWT 24/42S

JUNKERS BOSCH CONDENS GC – 5300iWT 24/48

BERETTA MYNUTE BOILER GREEN 35BSI E Z ZASOBNIKIEM 60L

do każdego z nich jest doliczony regulator pokojowy, lub pogodowy 

W standardzie 
 BOSCH CONDENS GC1200W 

Opublikowano

Popatrz najpierw na moce minimalne tych kotłów- jak są większe niż 3kW to je olej.

One przez 80% zimy będą taktować co na pewno wpłynie "dodatnie" na zużycie gazu.

Do takich instalacji idą kotły max 15kW z zasobnikiem 100-150l i mocą minimalną poniżej 2,5kW!

Opublikowano (edytowane)

są właśnie od 3 kw 
popatrzyłem i jeszcze znalazłem

Condens 5300i WM z 100L zasobnikiem + opcjonalny CO 17L  (wg danych to się nazywa "Dodatkowe naczynia wzbiorcze możliwych do zabudowy w kotle" . 

Ale tak czy inaczej odnośnie automatyki do tego.. jak najlepiej sterować piecem ? 

I czy sterowanie siłownikami na rozdzielaczu jest to kompletnie niezależny system który się nie integruje ze źródłem ciepła ? I czy ten Cw400/100 mogę później wykorzystać, (ma możliwość współpracy z regulatorami) 

Edytowane przez Lechu2040
Opublikowano

Jak jest dobrze wykonana instalacja to kocioł może mieć CW100.

A po co ci regulatory i co one mają regulować?

Zauważ, ze napisałem - może mieć, a nie musi mieć!