Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy przerabiał ktoś temat, sterowania pompą cyrkulacyjną dla wody użytkowej czujką ruchu. 

Zasada jest prosta, ktoś wchodzi do łazienki, czujka wykrywa i włącza się pompa. 

Czy sprawa nie warta zachodu ? Lepiej pójść w włącznik godzinowy ..  

Opublikowano

W połączeniu z wyłącznikiem termostatycznym pompy ma to prawo działać. Tylko że do łazienki jak się wchodzi, to najczęściej zapala się światło. Więc czemu nie wykorzystać tego faktu?

Czujka by miała sens w kuchni, gdzie światła się w dzień nie zapala.

Opublikowano
12 godzin temu, Lechu2040 napisał(a):

Zasada jest prosta, ktoś wchodzi do łazienki, czujka wykrywa i włącza się pompa. 

A jak nie wchodzi do łazienki tylko korzysta z innych ujęć? Np. kuchnia.

Często wchodzisz do łazienki aby tylko umyć ręce i co czekasz te 2-3 minuty aż cyrkulacja nagrzeje wodę w rurach czy wchodzisz , myjesz ręce i wychodzisz, to raptem niecała minuta. 

Pamiętaj że cyrkulacja to strata energii. 

Według mnie to lepiej godzinowo. Prześledzić cykl korzystania z wody i do tego dostosować cyrkulację.

Np. wstajesz rano o 6:00 to ustawiasz aby cyrkulacja o 5:45 popracowała że 2-3minuty i później powtórka o 6:00.

To Ci wystarczy na rano, to samo robisz po południu. Jeśli jest więcej osób i mają inny cykl to odpowiednio dostosowujesz pod nich. Sobota i niedziela ustawiasz inny cykl. 

Wracając do czujnika to musiałbyś zamontować go w każdym pomieszczeniu z cwu .

Opublikowano

Zanim ciepła woda z cyrkulacji pojawi się w kranie to już dawno wyjdziesz z toalety.

Z doświadczenia wiem, że to co zaproponował Kolega Gonzo19 się sprawdzi.

Załączasz 15 min przed potencjalnym użytkowaniem. Później powtórka przez kilka minut i masz ciepłą wodę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam sterowanie pompką Cwu na czujnik ruchu. Jak dla mnie świetna sprawa. Działa to u mnie już kilka ładnych lat i sprawdza się bardzo dobrze. Godzinowe jak u mnie nie sprawdziło się, różne pory pracy itd. Niepotrzebne straty.