Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam pytanie dotyczące bufora. Mianowicie. Mam w nim 3 króćce o bardzo dużej średnicy (2'') i kilka mniejszych 3/4''. W skrócie będę do niego podłączał pompę ciepła, kocioł oraz rozdzielacz podłogówki z pompą obiegową. Kocioł jest tylko dodatkowy o bardzo małej mocy, samoróbka - taka koza z wężownicą.

Do króćca na samej górze podłączam zasilanie rozdzielacza. Do króćca poniżej zasilanie z PC a do króćca na samym dole powrót PC tak żeby PC nie była w żaden sposób ograniczana. Do króćca na środku 3/4'' powrót z rozdzielacza. Powyżej jego i poniżej zasilanie i powrót z "kotła". 

Zdaję sobie sprawę jak to powinno wyglądać w idealnym świecie (drugie zdjęcie) ale bufor mam taki a nie inny i nie będę kupował nowego nierdzewnego za 10 tysięcy żeby oszczędzić jakieś grosze na pompach obiegowych.

Moje pytanie brzmi. O ile o "kocioł" się nie martwię to jaki wpływ na przepływ w układzie podłogówki (zasilanie PP 40 i wszelkie złączki 1 1/2'') będzie miał ten jeden krócieć o średnicy 3/4''? Czy ta strata przepływu (przy tej samej mocy pompy obiegowej) będzie znikoma? Pętli trochę mam dlatego mnie to tak zastanawia. Jeśli nie muszę to wolę uniknąć wspawywania większego króćca bo bufor jest nieskalany domorosłymi przeróbkami.

bufor moj.jpg

bufor.jpg

Opublikowano

Czemu powrót podłogówki w połowie zbiornika? Nie można by podłączyć tego na dół razem z powrotem pompy ciepła?

Tak samo połączyć zasilanie podłogówki z zasilaniem z PC, do krućca najwyższego. Tak, jak jest teraz, bufor będzie musiał być nagrzany w części między zasilaniem z PC i podłogówki, zanim ciepła woda trafi na podłogówkę.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sambor napisał(a):

Na twoje pytanie nie da się odpowiedzieć , brak podstawowych danych co przepływów w podłogówce.

Oczywiście - podaję:

Przepływ wody do rozdzielacza to maksymalnie okolice 8l/min. Powrót oczywiście tyle samo.

Dodam, że nie chodzi mi w tym pytaniu o to, czy przez 3/4'' da radę tyle wody przepchnąć (bo oczywiste jest to, że nie ma z tym problemu) tylko ile (najlepiej procentowo) przepływu stracę zakładając, że pompa obiegowa będzie chodziła w tym samym ustawieniu jeśli chodzi o moc. Jeśli stracę 3% przepływu to mi to nie robi, jeśli 30 to będę musiał kombinować.

22 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

Czemu powrót podłogówki w połowie zbiornika? Nie można by podłączyć tego na dół razem z powrotem pompy ciepła?

Tak samo połączyć zasilanie podłogówki z zasilaniem z PC, do krućca najwyższego. Tak, jak jest teraz, bufor będzie musiał być nagrzany w części między zasilaniem z PC i podłogówki, zanim ciepła woda trafi na podłogówkę.

Co do powrotu - nie będzie problemu jeśli podłączę na tym samym króćcu (z zastosowaniem trójnika) powrót pompy (woda płynąca od bufora do pompy) i powrót podłogówki (woda płynąca do bufora)? 

Co do zasilania - wszystko rozchodzi się o to żeby nie mieszać wody w buforze. Czyli najcieplejsza woda z góry zbiornika na podłogówkę, zasilanie z pompy ciepła (możliwa temperatura niższa po napaleniu w kotle) trochę poniżej. Zgodzę się, że zasilanie z kotła też powinno być wpięte na samej górze i jeśli mogę to zrobić na trójniku to faktycznie jest to lepszy pomysł niż gdzieś na środku.

Po prostu (prawdopodobnie błędnie) założyłem, że nie powinno się podłączać kilku rzeczy do tego samego króćca a na logikę nie ma to chyba większego znaczenia bo króciec stanowi de facto część pojemności bufora.

Edytowane przez MuminPapa
Opublikowano (edytowane)

Otóż to. Jedynie trzeba pamiętać, że suma przepływów z rozdzielanych przyłączy (trójników) musi być nie większa niż przepływ przyłącza bufora.

Należy też wziąć pod uwagę ewentualne zawory zwrotne, ale to w każdym przypadku trzeba.

A w te środkowe przyłącza zamontuj kapilary dla termometrów czy innych sond termometrów elektronicznych.

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano (edytowane)

Tylko czy na pewno w tym przypadku suma musi być nie większa niż przepływ przyłącza? Jeśli bym podpinał dwa zasilania bufora do jednego trójnika albo dwa powroty z bufora to sprawa jest dla mnie oczywista - faktycznie jest to wtedy suma przepływów i taka musi być średnica króćca. 

Tutaj jest powrót do pompy ciepła czyli kierunek wody od bufora i powrót z rozdzielacza czyli kierunek do bufora. Jeśli "chodzi" tylko jedno z nich to potrzebna jest średnica na jedno. Jeśli chodzi i jedno i drugie to na logikę pompa ciepła po prostu "podbierze" wodę bezpośrednio z powrotu z rozdzielacza (a jeśli to będzie dla niej za mało to resztę uzupełni z bufora). W żadnym z tych wypadków nie widzę potrzeby sumowa tych przepływów.

Pytam bo ten krócieć na samym dole mógłby nie dać sobie rady z sumą (choć mały nie jest).

Oczywiście zawory zwrotne muszą być tak czy siak, niezależnie od wszystkiego.

Dokładnie taki miałem pomysł - wystarczy mi tylko jedno przyłącze na termometr bo tyle obsługuje moja pompa. Podepnę sobie w to w 1/3 wysokości a potem metodą prób i błędów nastawię docelową temperaturę (nie chcę grzać wody niepotrzebnie pompą do za wysokiej temperatury) bo wiadomo, że wyżej w zbiorniku temperatura będzie wyższa. Czyli po prostu sprawdzę temperaturę na rozdzielaczu i w momencie kiedy tam będzie np. 28st to sprawdzę ile jest w na tej sondzie (wiadomo, że będzie mniej) i to ustawię na docelową maksymalną temperaturę. Powinno zadziałać.

Jeśli tak będzie ciężko to mam jeszcze przyłącze na samej górze bufora które pokaże zawsze najwyższą temperaturę. Więc mogę to wrzucić tam a manometr dać od przodu.

Edytowane przez MuminPapa
Opublikowano

To jest dla sytuacji skrajnych i jak ciepło będzie dostarczał tylko bufor. Ale ty masz za małą instalację, aby to miało tu znaczenie. 2" u góry i 6/4" na dole bez problemu to obsłuży.

• Lubię to 1