Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć witam forum

Temat jaki poruszę pewnie często powtarzany ale w końcu to jest sprawa z którą będę funkcjonował przez 10 albo 20 lat więc pewnie bardzo istotna z mojego punktu widzenia. Mój dom jest w trakcie budowy i kotłownia albo maszynownia pusta w grę wchodzi raczej palenie paliwem stałym myślę że zgazowaniu drewna ale interesuje się tym od 2 miesięcy i widzę że:

-to rozwiązanie jest mega drogie zakupie i instalacji

-dla osoby która nie zna się na hydraulice to ciężko się coś dowiedzieć 

-dla osoby ktora mieszkała całe życie w mieście w bloku to zupełnie obcy temat 

Ale żeby w nowym domu mieszkać to trzeba w zimie mieć ogrzewanie. 

Główna założenia:

-zgazowanie drewna

-kociol z dużą komora załadowcza co najmniej 100l

-duzy bufor ponad 1500l do 2000l

-palenie najmniej co 2 dni w mróz a w dodatnich co 3 dni

Z moich obserwacji znalazłem takie kotły z dużymi komorami:

Sigma
Rakoczy Smart rhv 102l
Stalmark ekowood
Mpm caldo 120l
Defro hg
nmt hvg
Hdg f20 155l
Windhager pingwin klasik
Hargassner Smart hv 102l
Heinztechnik Smart htv 102l
Lazar holzmaster 120l
Attack dpx combi 125l
Attack slx 200l
Tekla pirovac 120l 

Pewnie jest ich więcej

Ja stawiam na trojaczka z Austrii czyli heiztechnik Rakoczy hargassner jest to kocioł krótko na rynku polskim ale sporo informacji na youtube.

Bufor prostopadloscienny w planie że względu na to że kotłownia nie za duża 10m2 ale wysoka więc taki goły 80x100x240cm.

Koszty kotlowni z tego cię orientuje to okolo:

-20tys. Kocioł

-10tys. Bufor 

-10tys. Hydraulika najmniej w tym ochrona powrotu, 2 grupy pompowe, pompy obiegowe i te inne urządzenia i rury

-hydraulik 4-7tys.

-komin 4,5tys. Zewn. Izolowany modułowy

-wentylacja kotłowni.

-tys. zł

Wychodzi przeszło 50tys. zl. Najbardziej interesuje mnie kwestia instalacji kotłowni i usługi hydraulika jak to jest u Was bo ja jestem z Pomorza a te rozwiązanie grzewcze jest w większości stosowanie na południu Polski. Ktory z kolegow poleci fachowca który sie zna na tych kotłach w kwestii hydraulicznej ale i też zgrania tego w sterowaniu szczególne wodzi mi o kocioł heiztechnik htv.

Z pozdrowieniami

Maciej 

Opublikowano

Do założeń umknęła mi jedna rzecz 

-kociol z dużą komora załadowcza co najmniej 100l żeby na jednym załadunku naładować bufor 1500-2000l

Pozdrawiam 

Opublikowano

Nie piszesz o jednej z najważniejszych rzeczy...

Czy chcesz spędzać czas na przygotowywaniu opału? Czy będziesz go kupował, czy masz swój las? Czy masz gdzie sezonować drewno? Czy zdrowie/wiek pozwoli za te kilka lat przygotowywać opał? Czy ktoś inny z domowników będzie to musiał robić?

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Policz sobie tak 2 dni cięcie, rąbanie i układanie drewna w dwie osoby ( jak kupisz w walkach od leśniczego) ja mam dużą kotłownie i jak napełnienie sobie klatkę na drewno to mam 1,5 miesiąca że nie muszę wozić drewna. Napełnienie tego miejsca z ułożeniem jednorazowo zajmuje samemu 2 godziny a we dwóch godzinę. Tak jak mówisz rozpalanie co 2-3 dni. Pytanie lubisz ciąć, rąbać i palić, będzie Ci się chciało robić przy najtańszym i najpewniejszym źródła ciepła ?

Opublikowano
19 godzin temu, matpali napisał(a):

Do założeń umknęła mi jedna rzecz 

-kociol z dużą komora załadowcza co najmniej 100l żeby na jednym załadunku naładować bufor 1500-2000l

Pozdrawiam 

Sama pojemność komory załadowczej to za mało informacji. Powinny wchodzić klocki o długości 50 cm z luzem 5 cm, bo jak mniejsze to 2 x więcej roboty z przygotowaniem opału ( cięcie i łupanie). Kupno drewna gotowego zrobionego na 50 cm też jest tańsze niż krótszego. Z metrówki tniesz raz, a nie 2 razy i łupiesz 2 klocki, a nie 3 klocki.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
7 godzin temu, kreciq21 napisał(a):

Nie piszesz o jednej z najważniejszych rzeczy...

Czy chcesz spędzać czas na przygotowywaniu opału? Czy będziesz go kupował, czy masz swój las? Czy masz gdzie sezonować drewno? Czy zdrowie/wiek pozwoli za te kilka lat przygotowywać opał? Czy ktoś inny z domowników będzie to musiał robić?

Cześć dziękuję za odpowiedź

Otwórz widzę to mnie więcej tak:

-chciałbym spędzać czas na przygotowywaniu drewna na opał bo robię to dla siebie i mojej rodziny

-bede kupował drewno

-mam gdzie sezonowac drewno

-zdrowy bo się ruszam i planuje się ruszac zamiast siedzieć w fotelu przed tel lub kompem

-bede to robił sam bo syn jest za mały

W swoim życiu robiłem sporo różnych rzeczy, jedna z rzeczy która sobie cenię najbardziej to swoboda i niezależność. 

Dajcie hydraulika z pomorskiego.

Pozdrawiam 

3 godziny temu, Piecuch19 napisał(a):

Sama pojemność komory załadowczej to za mało informacji. Powinny wchodzić klocki o długości 50 cm z luzem 5 cm, bo jak mniejsze to 2 x więcej roboty z przygotowaniem opału ( cięcie i łupanie). Kupno drewna gotowego zrobionego na 50 cm też jest tańsze niż krótszego. Z metrówki tniesz raz, a nie 2 razy i łupiesz 2 klocki, a nie 3 klocki.

Według mnie komora komora 102l

to wsad o wadze między 30-40kg

Może ktoś zważy jak ma taką komorę.

Z długością 50cm myślałem już o tym, leśniczy mówił mi że słupki często są 110 albo 120.

Luparka do drewna 1500-2000zl

Dzięki za podpowiedzi

Pozdrawiam

6 godzin temu, stonefistt napisał(a):

Policz sobie tak 2 dni cięcie, rąbanie i układanie drewna w dwie osoby ( jak kupisz w walkach od leśniczego) ja mam dużą kotłownie i jak napełnienie sobie klatkę na drewno to mam 1,5 miesiąca że nie muszę wozić drewna. Napełnienie tego miejsca z ułożeniem jednorazowo zajmuje samemu 2 godziny a we dwóch godzinę. Tak jak mówisz rozpalanie co 2-3 dni. Pytanie lubisz ciąć, rąbać i palić, będzie Ci się chciało robić przy najtańszym i najpewniejszym źródła ciepła ?

Cześć dzięki za podpowiedzi 

Właśnie podobnie sobie planowałem stojak w kotłowni, podstawa 1m, i boki wysokość 2m, polana 50cm wypełnione na tą wysokość i wychodzi metr układany który będzie ważył 550-600kg około 14 palen co 2-3dni czyli w najgorszym/najmroczniejszym wypadku na miesiąc starczy. 

Ale co ja mogę powiedzieć jeśli jeszcze tego nie sprawdziłem w praktyce. Na szczęście jest taka osoba jak Ty która to praktykuje wiec nie mam podstaw żeby u siebie takich założeń nie planować. Dzięki !

Pozdrawiam 

6 godzin temu, stonefistt napisał(a):

Napisz proszę jaki masz kocioł, pojemność bufora i metrarz dom?

Pozdrawiam

Maciej 

Opublikowano

Mam Lazar holmaster 20 bufor 1000 litrów (polecam x 2 większy w zimę codziennie rozpalanie, a jak ciepłej co 2 dni), dom 160 metrów parter i poddasze grzejniki 47 stopni idzie przez mieszacz automatycznie sterowany, Cwu dwu płaszczowy bojler 120/130 litrów (nie pamiętam dokładnie pojemności) na wanne i dwa prysznice starcza. 

Widzę że masz takie podejście jak ja co do niezależności i przygotowania drewna opałowego (to jest magazyn energii zrobiony przez naturę ).

10 mp (6,5m3 kupionego u leśnego) starcza na ogrzanie 160 metrów domu i zostaje po sezonie wszystko przerabiane ręcznie piła Stihl 180 (z 15 lat mam) i młotosiekiera 5 kg oraz objawienie Fiskars X27 (prezent od żony na urodziny robi robotę ).

W Lazarze nie ma sondy lambda samemu ustawiasz na sztywno powietrze pierwotne i wtórne. Metoda  prób i błędów oraz forum znalazłem złoty środek ustawienia PP i PW.

Musi się palić ostro i do tego bufor duży jest potrzebny. Drewno tnę na 47 cm i w zimę na rozładowany bufor wkładam 25 kg drewna ( komora jest taka żebym włożył więcej ale nie ma sensu bo nie będzie odbioru ciepła) i ładuje bufor do 88-90 stopni oraz w między czasie grzeje dom Cwu. 

Wpisz na forum Lazar holmaster 20 wyskoczy Ci wątek i przeczytaj go to zobaczysz ile kosztuje niby piec za 20 tys jak trochę pochodzisz przy tym (w moim przypadku 14 tys ).

Opublikowano

Ten Lazar wygląda w środku jak MPM Caldo, ale z ceną 10tys. wyższą.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ta, z cenami szaleją nadal.

Przy takim wydatku to lepiej dołożyć parę PLN i brać kocioł z automatyką.

Opublikowano

matpali powiem Ci tak heinztechnik hargassner rakoczy to ta sama liga i taka sama cena na twojm miescu wziolbym jeszcze pod uwage kociolek stadlert tvt gt w cenie 22k z tym wszystkim co oferuje naprawde warto go rozwazyc.Gazuje osobiscie juz pare lat rynek tez obserwuje od lat i powiem wam ze tych kociolkow naprawde jest tyle co grzybow po deszczu.Wszystkich chetnych do dyskusji zapraszam na priv.Pozdrawiam uzytkownikow kotlow hg a wszczegilnosci Marcina 09 i Stonefistta.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

HTV i RHV to bliźnięta i tańszy jest HTV, Hargasner HV podobny do bliźniąt ale troszkę inny produkt (trzeba sobie porównać) i cena ok 34 k brutto (cenę mi podawał przedstawiciel Rakoczego).

Stadler GT jest większym kotłem od wspomnianych i cena którą Justyn podawał w opisie filmów przy prezentacji kotła to coś ok 31 k brutto.

Opublikowano

Ceny podawanych kotłów przekraczają granicę absurdu. Za takie ceny to bym kupił pelleciaka w pełnym automacie i miał do niego paliwo na kolejne 8 sezonów.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Dobry pelleciak jak to ująłeś w automacie to też przekracza 20 k, a nawet i więcej.

No może tylko Okofen się jeszcze broni ceną.🤪

Pewnie wiesz lepiej ode mnie co mówił mi przedstawiciel handlowy Rakoczego.🧐

Odnośnie Stadlera to tak, cena TR.

Wklejam cennik.

IMG_20250201_182618.thumb.jpg.93adda5ec061d91451003e4d2e724856.jpg

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Np. Kołton Pellsmart 15kW za 14tys.zł., Defro Gamma 15kW za 15tys.zł., itd. To za pozostałe 15tys.zł mam 15 ton pelletu (kupowanego poza sezonem).

Na prawdę ceny kotłów HG aż tak odleciały, że przekroczyły już granicę absurdu. Ja się nie dziwię, że Atmos jest taki popularny, jak jego cena to 11-15tys.zł, w zależności od mocy.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Atmos tez odlatuje z cenami, było dużo taniej, a nie ma tam żadnej innowacji.

Pisząc o pelleciakach w automacie myślałem że masz na myśli coś naprawdę w automacie.🤔

Opublikowano (edytowane)

Koronny argument, jak się ich nie ma, to "mercedesy". Komuna w Polakach wiecznie żywa i nadal jarają się wszystkim co zachodnie bez cienia refleksji.

Jak bym miał wydać 30tys. na kocioł przy którym i tak muszę chodzić co chwila, to bym kupił MPM Caldo i miał opału na następne 10 lat. A biegania tyle samo.

Popyt kształtuje podaż. Dopóki ludzie kupują kotły w takich cenach, dopóty one będą wysokie.

@Tuptus Automat w sensie sam się rozpali, sam się wygasi, sam oczyści palenisko i sam się włączy wg harmonogramu.

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano

I co, jest to mercedes, czy wartburg...? Xd

Opublikowano
8 minut temu, kreciq21 napisał(a):

@Tuptus Automat w sensie sam się rozpali, sam się wygasi, sam oczyści palenisko i sam się włączy wg harmonogramu.

Nie.

To co piszesz to konieczność w następstwie takiej a nie innej konstrukcji 40 letniego pudła z doczepioną lufą.

Automat to automat. Należy tylko co jakiś czas wsypać pellet ( jeśli nie ma pneumatyki) i raz w roku czyszczenie.

Opublikowano (edytowane)

@Tuptus Przyjrzyj się konstrukcji Kołtona. Nie wiem, gdzie ty tam widzisz "40 letnie pudło". Tak samo Gamma jest projektowana specjalnie pod pellet. Celowo nie wymieniłem żadnego starego gruza właśnie z lufą palnika doczepioną i można tłuc gruza przez kolejne 10 lat.

A wymienione, to jeden ma wyciąg do komina, drugi ma nadmuch do komina.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić pojemnik na pellet ponad kotłem, a nie z boku. Jakbyś budował dom pod pelleciaka, to takie coś nie stanowi problemu. A to, że sprzedają z pojemnikami z boku to tylko tyle, że ludzie nie mają jeszcze świadomości, jak to zorganizować i budują domy pod "śmieciucha". Ja widziałem i obsługiwałem kocioł, gdzie zasobnik na pellet był na piętrze. I z workami nikt nie biegał, bo raz na rok przyjeżdżała cysterna z pelletem i napełniała piętro.

Budują domy pod pompę ciepła, ale pod pelleciaka jeszcze nie.

I od razu co do kosztów, zbudowanie składu na drewno też kosztuje. Tak jak pneumatyczne podawanie pelletu.

@zachary Masz przykładowy film z mercedesem w roli głównej. Polecam obejrzeć poprzednie filmy o mercu.

Link YT

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano (edytowane)

Tu nie ma co oglądać. Mnie nie przekonasz do żadnych z tych konstrukcji. Lufa od boku, i nadal to lufa.

Wiem, ludzie kupują i chwalą, mnie nic do tego.

Ja mam swoich upatrzonych faworytów i nie ukrywam że jest plan dostawić do kotła HG kocioł na pellet (miejsce już wyliczone).

Edytowane przez Tuptus