Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotłownia w domu, podłogówka na 3 poziomach, wybór kotła i sterowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuję porady odnośnie budowy kotłowni, doboru kotła, i instalacji. Remontuję dom szeregowy 180m2, 3 poziomy użytkowe po 60m2 (piwnica, parter i piętro). Na piętrze 2 łazienki, na parterze WC i kuchnia, w piwnicy łazienka i aneks kuchenny. Ściany zewnętrzne z gazobetonu i dom będzie ocieplany styropianem 15cm. Rodzina 2+3.

Porozmawiałem z sąsiadami i zdecydowałem, że odłączam się od ogrzewanie miejskiego i będę grzał gazem (tak jak większość).

Na każdym z poziomów planuję ogrzewanie podłogowe, rozdzielacz i 7-9 obiegów.

Dostałem oferty od dwóch instalatorów:

1. Kocioł dwufunkcyjny Saunier Duval IsoTwin Condens 31TS, cyrkulacja c.w.u, dodatkowo bufor 80l, pompa obiegowa WILO.
  2. Kocioł jednofunkcyjny VC ecoTEC pro 186/5-3 (MOC: 5,2 - 18,5/20 kW) i zasobnik BIAWAR LINDO 120L (lub większy z dłuższą wężownicą)

Zależy mi, żeby mieć szybki dostępo do ciepłej wody - cyrkulację. Poczytałem trochę i mam coraz więcej wątpliwości:

1. Która opcja jest bardziej sensowna w moim przypadku?
  2. C.W.U. Czy ten dwufunkcyjny kocioł z zasobnikiem i cyrkulacją da radę obsłużyć na raz 2-3 łazienki? Czy to słaby pomysł i lepiej iść w jednofunkcyjny i zasobnik?
  3. C.O. Bufor cieplny czy to dobry pomysł, nie powinno być bardziej jakieś sprzęgło hydrauliczne i pompy z obiegiem na kazdy poziom? Czy może wystarczy pompa z kotła, żeby obsłużyć 3 rozdzelacze?
  4. Kocioł VC ecoTEC pro 186/5-3, czy nie lepiej znaleźć coś co stratuje od mniejszej mocy?
  5. Sterowanie podłogówką - z tego co czytałem to z racji, że podłgówka ma dużą bezwładność nie ma sensu mieć regulatora w każdym pokoju i załączać siłownik na zasadzie ON-OFF. Czy ma sens zatem jeden sterownik na piętro, który steruje temperaturą na rozdzielaczach, a przepływ wyrgulować rotametrami? Wtedy potrzebne jest to sprzęgło?
  6. Czy warto i czy można jeszcze dołożyć sterownik pogodowy?

Może znacie jakiegoś fachowca do polecenia w Trójmieście, który dobrze doradzi?

Opublikowano

Kocioł jednofunkcyjny, zbiornik CWU minimum 200l, musisz zrobić projekt podłogowki i kotłowni żeby to wszystko miało sens.

Opublikowano

Kocioł gazowy jednofunkcyjny, dobrze zeby moca minimalna byla jak najnizsza, tak z 3-5 kW oraz dostepny w okolicy serwis. Np Termet Gold Plus II z takich popularnych i tanszych.
Podlogowka z projektem najlepiej, na rurze 17/18 mm. Jak bez projektu to łazienki najgesciej np co 10 cm, reszta pomieszczen rzadziej np co 15 cm. Petle w miare krotkie powiedzmy do 80 metrow. Bardzo wazne zeby rury zasilajace rozdzielacze mialy odpowiedno duzy przekroj zeby nie ograniczac przeplywow pętli pozniej.