Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dom typu kostka, ocieplony, z podwójnym dachem, ogrzewanie gazowe kondensacyjne. W tym roku robię większe zmiany, ale nie chcę ryć podłóg, wolę zostać przy grzejnikach - zresztą mam i inne powody dla których nie chcę nawet i frezowanej podłogówki. Obecnie mam grzejniki Convector, chyba od poczatku są własnie te (nie jestem pierwszym właścicielem domu). Myślę o ich wymianie na przede wszystkim większe, bo miejsca nie brakuje, ale też z myślą o przyszłości - może kiedyś wrzuce pompę ciepła, ew. system hybrydowy, bo mam PV na starych zasadach i też obecnie powiększam ją z 3,3 do niemal 10 kW. 

Pytanko moje: w jakie grzejniki warto iść? Czytałem już sporo i sam nie jestem pewien.. na pewno nie takie typowo konwekcyjne jak te Converctory, bo zwyczajnie nie radzą sobie z niższymi temperaturami zasilania. Tylko co zamiast nich?

- płytowe typu C22, a tam gdzie mogę nawet C33? To wydaje się chyba najlepszym wyjściem, ale nie mam pewności

- żeberkowe - bo w sumie mogą być tak skonstruowane, że sporo ciepła kierują niejako do wewnątrz a nie do góry

- coś typowo pod niskie temperatury z dodatkowymi, włączanymi osobno wentylatorami

Nie jestem pewien, który typ będzie najlepszy przy takich założeniach, choć kierując się logiką, chyba najlepiej sprawdzić max wymiary jakie mi pasują, a potem w katalogi na moc i wybrać to, co ma największą (bo nawet jak podawane dla zasilania 75, to jakiś pogląd da)

Opublikowano

Najlepsze są wielopłytowe C22 lub C33, ale muszą być dobrane do danej temp zasilania i do średnic rur zasilających.

Grzejniki z wentylatorami nawiewnymi ( fan-coile) sprawdzą się przy grzaniu i przy chłodzeniu - czyli dla niektórych pomp ciepła.

Opublikowano

O własnie, kwestia średnic.. na razie to dla mnie temat zagadka - czy takie C22 lub C33 wymagają większy, bądź mniejszych średnic?

W części piwnicznej domu mam kilka C11 i jeden C22.. "na oko" wydają się takie same jak zasilanie Convectorów w użytkowej częsci parterowej. Muszę sobie zmierzyć, ale czy jest tu jakaś zasada że np. C33 będzie wymagał więcej?

Opublikowano

C33 może wymagać większych średnic rur zasilających, ale to trzeba policzyć i tak dobrać aby pompa w kotle to pociągła.

Robię takie wyliczenia, więcej na priv.

Opublikowano

A coś pokroju Regulusa? Sollarius lub Dubel?

One też mogą wymagać większych średnic, czy to dotyczy tylko takch grzejników, które mają po prostu większą pojemność wodną?