Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Okej, policzę. Tu się kłania moja niewiedza 🙂

Opublikowano

Mi się podoba wersja z zaworem i pompą w rozdzielaczu. Tylko dochodzi konieczność dociągnięcia 3 kabli (zasilanie, sterowanie zaworu, odczyt temperatury po zmieszaniu). Ja bym tego nie zmieniał z lenistwa.

Opublikowano
W dniu 18.01.2025 o 18:07, sambor napisał(a):

Ale mamy gotową instalację - wystarczy odczytać wskazania rotametrów, dodać i będzie przepływ.

A z różnicy temperatur między zasilaniem a powrotem można policzyć moc grzejną podłogi.

I tyle gdybania.

OK. Przepływy mam takie: 2,5 | 3 | 2,5 | 2,5 | 2 | 1,5 razem około 13l/min

Różnica temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem to około 2st.

Opublikowano

Przestawiłem pompę z trzeciego na pierwszy bieg i przepływy mieszczą się teraz w przedziale od 1 do 1,5. Sumarycznie będzie coś koło 9l/min. Różnica temperatur wzrosła do 4. Pewnie zwiększy się jeszcze i będę musiał zmniejszyć stopień zmieszania, żeby zachować temperaturę w pomieszczeniach na tym samym poziomie.

Tak czy inaczej, czy te dane pozwalają na ocenę czy rura PP 25x3,5 wystarczy, aby zasilić rozdzielacz z kotłowni i zrezygnować z pomysłu montowania pompy i mieszacza w szafce rozdzienacza?

Z realizacją tego pomysłu jest pewien problem. Głębokość szafki to tylko 12cm. Zawory z siłownikiem, gdzie udało mi się dokopać do danych o wymiarach, mają średnio 15-18cm. Byłoby ciasno. Do tego konieczność montażu pompy wirnikiem w poziomie dodatkowo zawęża możliwości aranżacji.

W dniu 18.01.2025 o 15:51, kreciq21 napisał(a):

Robiąc mieszanie przy rozdzielaczu, gorąca woda idzie wtedy od sprzęgła do rozdzielacza, po drodze gubiąc ciepło (wyższa temperatura to wyższe straty).

Pomiary pirometrem pokazują bardzo zbliżone temperatury na wyjściu pieca i przy rozdzielaczu. Wahania od zera do pół stopnia, więc w granicach błędu pomiarowego. Chyba tutaj dużo nie stracę.

Opublikowano

Najwięcej rura będzie tracić, jak będzie duże podmieszanie. Czyli bardzo mały przepływ przez rurę zasilającą. Oraz jak np. termostat wyłączy przepływ. Woda w rurze będzie stygła.