Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdza się to o tyle, że zadowolony jest instalator, bo ma mało roboty. Klient już nie jest zadowolony ponieważ podłogówka nie spełnia oczekiwań i nie ma możliwości by rozłączyć grzejnik z podłogówką. Jak grzeją to razem, jak skręcisz grzejnik to i też podłogówkę.

Opublikowano

Witam, u znajomego podłączyłem szeregowo -gorąca woda (60-80C) płynie przez duży grzejnik drabinkowy następnie zawór z głowicą RTL i (40C) trafia do podłogówki. Nie bardzo wierzyłem, że będzie działać z powodu zbyt wolnego przepływu, ale po dwóch latach stwierdzam "działa dobrze" grzejnik gorący, podłoga ciepła w łazience OK.

Opublikowano

Tak może to i działa ale osiągasz wysokie temperatury tak jak napisałeś 60-80c, a podłogówkę zasilamy max w granicach do 50c. Grzejniki zasilamy osobną nitką a podłogówkę osobną , do zasilania podłogi aby obniżyć temperaturę można zastosować zawory typu trójdrożnego.

Takiego typu ogrzewanie jest u mojej znajomej to najtańszym kosztem wstawiłem jej w grzejnik na powrocie zawór(imbuls) aby nie kręciła i po prostu ma podłogę chłodniejszą a przy okazji i grzejnik.

Opublikowano

U siebie mam układ mieszający z pompą w podłogę idzie 30C wraca 27C ale to kilka obwodów i kilkadziesiąt m^2, osobna pompa do CW i osobna do grzejników.

Znajomy chciał jak najtaniej i tylko w łazience około 10m^2. Na powrocie z grzejnika jest zawór z głowicą RTL i nie puszcza więcej niż 40C w podłogę. Chalupka 300m^2, zasobnik CW140l 10m^2 podłogówki na jednej pompie?? Teoretycznie wątpiłem w to rozwiązanie. Ku mojemu zdziwieniu działa nawet na grawitacji. :huh:

Opublikowano
U siebie mam układ mieszający z pompą w podłogę idzie 30C wraca 27C ale to kilka obwodów i kilkadziesiąt m^2, osobna pompa do CW i osobna do grzejników.

Znajomy chciał jak najtaniej i tylko w łazience około 10m^2. Na powrocie z grzejnika jest zawór z głowicą RTL i nie puszcza więcej niż 40C w podłogę. Chalupka 300m^2, zasobnik CW140l 10m^2 podłogówki na jednej pompie?? Teoretycznie wątpiłem w to rozwiązanie. Ku mojemu zdziwieniu działa nawet na grawitacji. B)

baju baju, będziesz w raju, ale nevermind ...