Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bosch Condens GC5700iW 15P23- czy wymaga dodatkowego modułu MM100? (pompa za sprzęgłem i pompa cyrkulacji)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Może znajdzie się ktoś znający 100% odpowiedź na nurtujące mnie zagadnienie.

Kocioł jak w tytule wątku, 1 obieg grzewczy, sprzęgło z czujnikiem temperatury i pompa obiegowa za sprzęgłem. Dodatkowo pompa cyrkulacji (sterowanie).

Czy kocioł w/w konfiguracji wymaga zastosowania modułu MM100 czy jednak wystarczą wyjścia sterownicze na płycie?

Jeżeli tak to pod które styki podłączyć pompy żeby móc aktywować poprawne działane pomp obiegowych(wbudowana w kocioł i za sprzęgłem) oraz harmonogram pompy cyrkulacyjnej.

Jeżeli nie to pod które styki w module?

Z góry dzięki.

Opublikowano

W przypadku sprzęgła i pompy za sprzęgłem musi być moduł MM100 - do którego podłączamy pompę za sprzęgłem i czujnik temp sprzęgła.

Oczywiście musimy ustawić odpowiednią konfigurację w module MM100 ( bodaj 1) + połączenie BUS + zasilanie MM100 z 230VAC,

Opublikowano

Dzięki bardzo za odpowiedź.

Rozumiem,że wtedy pompa cyrkulacji może być wpięta już w styk płyty głównej i nie jest sterowana przez mm100?

Opublikowano (edytowane)

Możesz dać pompę elektroniczną do gniazdka i po problemie. MM100 moim zdaniem ma sens jak będziesz miał mieszacz, sama dobra pompa też zmniejszy obroty kiedy trzeba a dzięki temu będziesz miał cały czas równo utrzymaną temp podłogi.

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

No to spróbuję jeszcze raz zadać pytanie.

Fabryczne zaciski na płycie kotła i wśród nich (dane z instrukcji):

PC0 -> brak funkcji

PW2 -> Pompa cyrkulacyjna lub! pompa obiegu grzewczego (maks. 100 W) za sprzęgłem hydraulicznym w obiegu grzewczym bez zmieszania (poza zakresem dostawy)

PW1 -> pompa ładująca zasobnik

T0 -> Zewnętrzny czujnik temperatury zasilania (np. czujnik sprzęgła hydraulicznego)

Wnioskuję z tego,że chcąc podłączyć czujnik sprzęgła wraz z dodatkową pompą obiegową za sprzęgłem moduł MM100 jest mi niepotrzebny ale co w takiej sytuacji z pompą cyrkulacji jeżeli chcę korzystać ze sterowania kotłem czyli ustawić cyrkulację żeby w danym harmonogramie pracowała np. 4 x na 1h przez 5minut. Wiem,że taką opcję sterowania kocioł ma i chciałbym ją wykorzystać a nie podpinać bezpośrednio do gniazdka czy też pod jakiś inny sterownik.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Więcej pomp do kotła nie podłączysz - albo pompa cyrkulacji albo druga pompa - ta za sprzęgłem i wtedy wykorzystujesz opcję podłączenia czujnika temp sprzęgła wprost do kotła.

Jak chcesz mieć pompę cyrkulacji podłączoną do kotła to niestety potrzeba modułu MM100 z podłączeniem do niego czujnika temp sprzęgła i pompy za sprzęgłem.

Opcją jest obcy sterownik pompy cyrkulacyjnej.

Edytowane przez sambor
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

I to jest prawidłowa odpowiedź, kup sobie gniazdko programowane z wifi za 30zł i podłącz pompę od cyrkulacji to najlepsza i najtańsza opcja chyba że chcesz mieć wszystko w oryginale to tak jak pisze Sambor +1000zł za to żeby sterować tym przez sterownik w domu.

Dodam od siebie że cyrkulację w swoim junkersie ustawiłem 3lata temu i nic nie zmieniam do tej pory

Edytowane przez szakallo