Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sensowne ustawienie kotła De Dietrich MCR4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc w ustawieniu kotła tak by w miarę eknomicznie ogrzewać dom a nie zamarznąć. 

W starym domu miałem kopciucha i troszkę to wygląda inaczej.

Dom nowy (pierwsza zima - budowany 3 lata).   Ocieplenie ściany steropian 20cm, dach wełna 30cm, podłoga na gruncie steropian 15cm. Poddasze (graciarnia nieogrzewana) na podłodze 4cm styropianu.

Obwody  jak w załączniku.

KOcioł MCR 4 + zasobnik 125l

W domu ustawiona temp 22st, a cwu na 46 i noc 40. KOcioł ustawiony na maksymalne grzanie 36st.

Sterownik tylko smart TC na ścianie w korytarzu.

Jeden rozdzielacz.

Niestety ale mojego instalatora już nie zapytam, muszę sobie radzić sam.

obwody_podloga.jpg

Opublikowano

A że tak spytam, czy masz jakiś problem z kotłem?, bo z opisu wynika, że dom tak jakby pasywny.... Z założenia powinien być oszczędny 

Opublikowano

No tak nie dopisałem. Problem taki że pomieszczenia 6 i 10 mam najzimniejsze a to łazienki - na pewno tam podłogówka była troszkę gęściej. Nie tak całkiem pasywny. 

Zużycie mam ok 6-7 M3 na dobę nie wiem czy to dużo. 

I ogólnie chciałem dopytać czy na noc zostawić na zasobnik 46 st. Czy zmniejszać. 

Opublikowano

To że w łazienkach jest najzimniej to rzecz normalna, ale z czasem to się zmieni. Jak rozumiem dom jest nowy i zamieszkiwany dopiero pierwszą zimę. Na chwilę obecną poczekał bym z jakimś wyciąganiem daleko idących wniosków. Nie znasz nawet proporcji wykorzystania gazu - centralne ogrzewanie to jedno a C.w.u i kuchnia to drugie ( a czy wogule kuchnia jest na gaz?) Ciężko jest stwierdzić  czy 6-7 M3 gazu to dużo. U mnie przy 4 osobach dorosłych idzie na samo C.w.u i kuchnie dziennie ponad 2,5 M3 na dobę. Gdybym miał zużyć na samo c.o dziennie 3,5 czy też 4,5 M3 gazu, to było by bardzo dobrze.