Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, lampik1 napisał(a):

Mam do ogrzania 80 mkw ocieplonego mieszkania jaki kocioł 2 funkcyjny i niskiej modulacji i do 20KW mocy poniewaz nie ma komina zewnetrznego?

Nie da rady!

Przepisy stanowią jednoznacznie - poniżej fragment z Warunków Technicznych, jakim muszą odpowiadać budynki

Cytat

§ 175. 1.  Indywidualne  koncentryczne  przewody  powietrzno-spalinowe  lub  oddzielne  przewody  powietrzne 
i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budyn-
ku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż: 
1)  21 kW – w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej; 
2)  5 kW – w pozostałych budynkach mieszkalnych. 
2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem tere-
nu.  Dopuszcza  się  sytuowanie  tych  wylotów  poniżej  2,5 m,  lecz  nie  mniej  niż  0,5 m  ponad  poziomem  terenu,  jeżeli 
w odległości do 8 m nie znajduje się plac zabaw dla dzieci lub inne miejsca rekreacyjne. 
3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość 
tych wylotów od najbliższej krawędzi okien otwieranych i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m. 

Co jest sprzeczne z twoimi wyobrażeniami oraz zdrowym rozsądkiem.

24 minuty temu, Awaer32 napisał(a):

A według przepisów 20 kW to maximum.

Nie prawda!

Opublikowano

Dziękuje za zainteresowanie tematem nie dodałem (mój błąd)  ze jest to mieszkanie w budynku jednorodzinnym więc z tego co rozumiem wg przytoczonych przez Sambor warunków techn. to do 21 KW.  Myślałem o kotle Detrich MCR 19/20 albo GC2300iW 15P i zasobnik Galmet Rondo Premium 120L Poliuretan Metal bo ma dużą eżownice. W dom 1 prysznic i 4 osoby na pokładzie.

Opublikowano

Jak kocioł 1F to wystarczy termet Gold 20kW + 120l bojler.

Wielkość wężownicy nie ma aż takiego znaczenia - kotły gazowe grzeją bojlery przy max mocy i tego przeważnie nie można zmienić

Opublikowano
8 minut temu, Awaer32 napisał(a):

Za duża moc 12 kW z zasobnikiem spokojnie wystarczy na Twoje 80 m2 docieplone mieszkanie z naddatkiem.

Miałem na mysli kocioł 20 KW 2 funkcyjny ze 20 KW możde być mało. Tak zgadzam sie 12 KW bedzie spoko na takie mieszkania przy kotle 1 fukcyjnym. Pozdrawiam

Opublikowano

Panie piszesz Pan pierw o kotle 2f potem 1f i znowu 2f. To jaki w końcu ma być? Ja mam 2f 20 kW i na zimę trochę za słaby na CWU z 24 - 28 kW byłby ok. Pan Sambor pomaga w przepisach, fakt o 1 kW się pomyliłem bo mam swój zainstalowany w pomieszczeniu technicznym a nie w kotłowni ja się staram pomóc a Pan skacze z 2f na 1f i znowu 2f. Osobny zasobnik obsługują kotły 1f, a 2f grzeją przepływowo a niektóre mają wbudowany zasobnik nawet do 60 litrów max ale cena ich powala i przekraczają 20 kW czy te 21 kW według przepisów.

Opublikowano (edytowane)

Tak racja troche zamieszałem... przepraszam. Decyzja jednoznaczna kocioł 1 f i zasobnik.

Wybór miedzy Bosch GC2300i W 15kW albo Bosch Condens GC5700iW 15P lub VICTRIX EXTRA 12 PLUS. Który lepszy i dłużej posłuzy? Z góry dziekuje za pomoc 🙂 

Edytowane przez lampik1