Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nastawy pieca i sterownika pokojowego SAS Bio Compact PLUS 10kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry.

Specyfika instalacji: 

Dom 110m2 50/50 podłoga i grzejniki.

-Piec SAS Bio Compact PLUS 10kw (zainstalowany najmniejszy jaki był od SASa według ciepło właściwe budynek wymaga 8kw)

-Sterownik na piecu Tech ST-555P

-Regulator pokojowy ST-280

Instalacja wykonana na sprzęgle i grupie pompowej według poniższego schematu. Tylko nie ma VTC 55st. Ale i tak powrót zawsze pięknie dogrzany.

schemat.jpg.eaa8b313f759a54bcb3e5195c37c684d.thumb.jpg.1155631823e79d70362f48732ba9c7e5.jpg

Obecna nastawa sterownika na piecu to praca w PID, współczynnik mocy kotła ustawiona na 80%, pid nadzór a tam ustawienie tryb wygaszania jest zaznaczone na Wyłączony. Oczywiście jak sterownik pokojowy osiągnie temperaturę to piec sygnalizuje następujące stany PID praca -> dopalanie -> Czyszczenie -> nadzór.  I tutaj jest coś nie tak bo gdy pokazuje nadzór to w palniku 0 peletu 0 ognia czy żaru.  No i według nastaw powinien utrzymywać temperaturę kotła a w tym rozumiem że mają mu pomóc opcje Menu instalatora -> PID nadzór -> Czas podawania 4sekundy, Przerwa podawania 9 minut, czas pracy wentylatora 10 sekund, obroty wentylatora 30%.

No i tutaj pies pogrzebany bo te nastawy nie pracują pomimo trybu nadzór, nie ma podawania co 9 minut itp.

No i wypadkową tego jest problem dużego spalania pelletu. Wsypuję do kotła 105kg wystarcza to na 8 dni czyli średnia 13,125kg na dzień. Dużo... 

Przesiadłem się z kopciucha a tam dominowała specyfika rozpal kocioł, nagrzej dom wygaś kocioł.

W pelecuaku z tego co doczytałem kocioł powinien sobie cały czas pyrkać. A niestety obecnie u mnie działa to tak że dom dochodzi do 21.5 kocioł się wygasza i ponownie rozpala gdy temperatura spadnie o 0,9st czyli 20,6. Niestety piec wygaszony i dużo czasu jak i opału trzeba by ponownie kocioł rozchulać (5kg) oczywiście włączenie wyłączenie pracy 21,5 wychodzi z nastawy sterownika pokojowego Techa bo tam mam zadaną 21,5 i histereze 0,9st. 

Z innych nastaw to 65 zadana na piecu. I pompy równolegle. 

Aaaa no i na pewno pomocne będzie jak jest ustawiony w kotle regulator pokojowy: Menu Instalator -> Regulator pokojowy: Regulator pokojowy -> Tech RS. Obniżenie pokojówki -> 15st. Sterowanie Pompą CO -> załączony. Regulator Tech RS -> załączony.

Pomoże ktoś okiełznać smoka ? 

Edytowane przez gastek
Opublikowano

Histereza 0.9 to sporo ale coś mi się wydaje że całą robotę robi obniżenie pokojówki. Ustaw na 0 i sprawdzisz.

Opublikowano (edytowane)

Fabrycznie było 0 przestawiłem na 15 eksperymentalnie i dalej to samo 😞 

A jaka histereza na pokojówce powinna być ?

Edytowane przez gastek
Opublikowano

Jak Kocioł pracuje z reg. pokojowym to będzie się wygaszał, a nie pyrkać.

Tech trochę się pogubił z tymi sterownikami, do peleciaków wstawili stery od kotłów na ekogroszek jedne modulują inne nie i stąd problemy. 

Ustaw histetereze na pokojówce minimalną jaką tam masz np. 0,2. 

Opublikowano

Spadek o 0.5 °C już w mieszkaniu jest odczuwalny, więc raczej ponizej. A czy tech się pogubił nie wiem ST 280 posiada wybór więc może wystarczy przestawić ze standartowego na pellet.17361618767574516342280438492877.thumb.jpg.6ea1c099285b2bc83dc73d365e4223e2.jpg17361619216505903367106138412126.thumb.jpg.01c9f86676b1082ba430c7f327fdf180.jpg

Opublikowano (edytowane)

Generalnie piec ma dedykowany sterownik do pelletu i dla tego ta końcówka  P w nazwie ST-555 P mało tego w menu producenta wybiera się jaki typ sterownika to ma być ekogroszek czy pellet. Ustawie histereze 0,2st. Ale to dalej nie będzie czuwanie, tylko start stop. Ktoś rozwiązał ten problem aby piec modulował w PID ? To nie może nie działać bo to jest podstawą pracy na pellet i funkcjonalności PID.

W sterowniku ST 280 mam wybrany typ sterownika głównego (kotła) na pellet.

Edytowane przez gastek
Literowki
Opublikowano

To wyłącz reg. pokojowy może będzie sterownik modulować tak jak tego oczekujesz. 

Opublikowano

Kurcze nie rozumiem twojego toku myślenia @lenas1, po to stosuje się sterownik pokojowy aby komfort temperaturowy występował i aby piec wiedział w pid jak ma modulować swoją mocą do tego jak się rozkłada temperatura w domu.

Abstrahując od tego co napisał @lenas1, znalazłem błąd w ustawieniach. Mianowicie w zaworze do CO i w zaworze do podłogówki sterowanie zaworów występowało z sterownika pieca przestawiłem na sterowanie  z pokojówki, dla potomnych znajduje się to Menu ->Menu instalatora -> Ustawienia zaworów i tu Zawór Wbudowany 1 (to zawór pompy CO)  i Zawór Wbudowany 2 (zawór od pompy podłogowej) i ja mam załączony profil grzania z czujnika pogodowego bo go mam i w opcji Regulator pokojowy zmieniłem z Sterownik pez pokojówki na opcję Regulator Tech RS.

Co zaowocowało tym że mogę ustawić obniżenie temperatury na zaworach które mają wystąpić gdy zadana temp na pokojówce 21,5 zostanie osiągnięte. Oczywiście jest to w celu by był delikatny odbiór ciepła z kotła i aby pokoje się nie przegrzewały.

IMG20250106123420.thumb.jpg.b8904895b24436ef93e34a7deb321283.jpg

IMG20250106123444.thumb.jpg.2469cc4919c474fcaec0f4673a96c2b4.jpg

Ale czy to wystarczy do tego by piec pracował w czuwaniu? Właśnie grzeje więc jak zostaną osiągnięte wartości dam znać. 

No chyba że ktoś zna rozwiązanie problemu to proszę o pomoc.

No i piec przebił 5st od zadanej przeszedł w nadzór 🙂 nie wyczyścił palnika i nie dopalił resztek czyli zostało tylko dobrze ustawić nadzór by w palniku się nie wygasiło. I ustawić dobrze obniżenie na pompie co i podłogówki. 

IMG20250106130300.thumb.jpg.0fe1edecd8008c0b359973f4c0eda156.jpg

Opublikowano

W sterowniku jest wybór jak Kocioł ma pracować od reg. Pokojowego lub od mieszacza. Jak od mieszacza to ustawiasz temp. zadaną mieszacza i będzie grzać bez reg. pokojowego. Można kocioł tak wysterować, żeby Kocioł modulował i nie wygaszał się. A kocioł jak jest w czuwaniu to jest wygaszony. 

Opublikowano (edytowane)

@lenas1 no teraz z tym co mam ustawionym on jest w nadzorze nie jest wygaszony czyli raz na 9 minut podsypuje pelet co trwa 4 sekundy i raz na 3 minuty dmuchanie sobie by utrzymać żar.

Źle napisałem w poście wyżej nie ma pracować w  czuwaniu  tylko w nadzorze. Masz rację czuwanie kocioł się wygaszał a jak jest w nadzorze to pracuje z zadanymi nastawami które mają nie dopuścić do podbijania temperatury na kotle ale mają utrzymać żar.

Edytowane przez gastek
Opublikowano

No teraz dobrze. 

Proponuję zapoznać się z instrukcją sterownika wtedy metodą prób i błędów ogarniesz wszystko.