Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak efektownie ustawić piec Termet ecocondens crystal plus 2f 20kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od tygodnia jestem posiadaczem pieca Termet ecocondens crystal plus 2f 20kw, piec pracuję cały czas w sensie 25s grzanie 2minuty przerwy, piec ten ogrzewa mieszkanie 55m2 niestety w starej kamienicy jeszcze nie ocieplonej,czy może ktoś powiedzieć czy tak ma być z tym załączaniem pieca, lub podpowiedzieć jak ustawić.

Opublikowano
3 godziny temu, bastiemir napisał(a):

25s grzanie 2minuty przerwy

Nie, tak nie powinno być. To nie jest praca tylko próba pracy. Kocioł wymaga zmiany kliku parametrów. Może instalacja też, ale nic o nie wiemy.

Opublikowano

Instalacja jest nowa czy stara? Wszystkie zawory, zwłaszcza na grzejnikach (i kryzy na zaworach jeżeli są) otwarte na max?

Gdy instalacja jest zupełnie zimna to kocioł też wyłącza się po kilkudziesięciu sekundach? Jaka jest temperatura zadana i jaka w momencie wyłączenia palnika? Masz jakis sterownik/termostat pokojowy?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, sorier napisał(a):

Instalacja jest nowa czy stara? Wszystkie zawory, zwłaszcza na grzejnikach (i kryzy na zaworach jeżeli są) otwarte na max?

Gdy instalacja jest zupełnie zimna to kocioł też wyłącza się po kilkudziesięciu sekundach? Jaka jest temperatura zadana i jaka w momencie wyłączenia palnika? Masz jakis sterownik/termostat pokojowy?

23 godziny temu, sorier napisał(a):

Nie, tak nie powinno być. To nie jest praca tylko próba pracy. Kocioł wymaga zmiany kliku parametrów. Może instalacja też, ale nic o nie wiemy.

Instalacja 16lat,zawory na grzejnikach nowe, głowice termostatyczne, temperatura zadana na piecu 49 podbija do 55, głowice na grzejnikach na 3

2 godziny temu, bastiemir napisał(a):

Instalacja 16lat,zawory na grzejnikach nowe, głowice termostatyczne, temperatura zadana na piecu 49 podbija do 55, głowice na grzejnikach na 3

Instalacja miedziana 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Umiesz wejść w menu serwisowe? Nie wiem jak w Crystalu, ale ja na grzejniki mam ustawione 34°C tak jak dziś, tej zimy max 36°C było na 130m2, ale ustawione mam ogrzewanie podłogowe i od tego trzeba byłoby zacząć. Jak Ci uda to zmienić, to możemy dalej iść w inne ustawienia. U mnie Termet 1F Gold chodzi cały czas, poprzedniej zimy chodził 5 tygodni non stop, dopóki sami go nie wyłączymy.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Umiesz wejść w menu serwisowe? Nie wiem jak w Crystalu, ale ja na grzejniki mam ustawione 34°C tak jak dziś, tej zimy max 36°C było na 130m2, ale ustawione mam ogrzewanie podłogowe i od tego trzeba byłoby zacząć. Jak Ci uda to zmienić, to możemy dalej iść w inne ustawienia. U mnie Termet 1F Gold chodzi cały czas, poprzedniej zimy chodził 5 tygodni non stop, dopóki sami go nie wyłączymy.

Menu serwisowe,tyle zmieniłem że przerwa między odpaleniem zmieniłem na 2mi

P26 na 2minuty dałem,i P28 pompka chodzi cały czas 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
23 minuty temu, bastiemir napisał(a):

8min przerwy 3minuty grzania

No to juz lepiej wygląda. Ale blokada palnika 2 min to jest nic. Ustaw najwięcej jak się da, ale tak zeby nie było czuć wahań temperatury w mieszkaniu.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, sorier napisał(a):

No to juz lepiej wygląda. Ale blokada palnika 2 min to jest nic. Ustaw najwięcej jak się da, ale tak zeby nie było czuć wahań temperatury w mieszkaniu.

A właśnie dałem 4minuty przerwy to piec później grzał 11minut żeby utrzymać temperaturę w pomieszczeniach 20c , potem już załączał co 2minuty i cały czas dogrzewał 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
Dokładnie piec, załącza i wyłącza dalej tak samo 
Podniosłem temperaturę na 49c,3cykle. jest 29sek grzania, 2:06 przerwy, potem 8min przerwy 3minuty grzania 
Tylko po co jeszcze podnosisz temperaturę? Żeby jeszcze szybciej zagrzał? Dajże mu się pomału zagrzać. Jak nie chcesz żeby się załączał na 5 sekund to musisz obniżyć temperaturę. Autem też na pełnym gazie jeździsz? Obniż na 40 jak nie chcesz przełączyć na podłogówkę, obniż moc do minimum, żeby sobie pykał a nie na pełnej piź.zie się rozgrzewał. U mnie chodzi na max 4kw, a zwykle na 3.2kw, u Ciebie w klika sekund idzie na max mocy i od razu wchodzi w L3.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Tylko po co jeszcze podnosisz temperaturę? Żeby jeszcze szybciej zagrzał? Dajże mu się pomału zagrzać. Jak nie chcesz żeby się załączał na 5 sekund to musisz obniżyć temperaturę. Autem też na pełnym gazie jeździsz? Obniż na 40 jak nie chcesz przełączyć na podłogówkę, obniż moc do minimum, żeby sobie pykał a nie na pełnej piź.zie się rozgrzewał. U mnie chodzi na max 4kw, a zwykle na 3.2kw, u Ciebie w klika sekund idzie na max mocy i od razu wchodzi w L3.

Piec ustawiony na 40 stopni, pompa ustawiona na prace cały czas, przerwa ustawiona na 2min na razie  nie zmieniłem .Moc rozumie ze im większa temperatura na kotle tym z większa mocą rozgrzewa?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, bastiemir napisał(a):
Piec ustawiony na 40 stopni, pompa ustawiona na prace cały czas, przerwa ustawiona na 2min na razie  nie zmieniłem .Moc rozumie ze im większa temperatura na kotle tym z większa mocą rozgrzewa?

Moc jak to moc od tego jest, im większa, tym mocniej wszystko działa. Daj znać jak długo teraz chodzi, bo jak coś można mu jeszcze ograniczyć.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Obniżając zadaną pogarszasz sytuacje. Zresztą sam widzisz że teraz kocioł wyłączył sie juz po 17s.

2 godziny temu, bastiemir napisał(a):

Moc rozumie ze im większa temperatura na kotle tym z większa mocą rozgrzewa?

Nie, nie ma bezpośredniego powiazania temperatury z mocą.

Opublikowano
Teraz dałem na 39stopni , 17sek grzeje 3minuty przerwy

Nie wiem czy parametry Twojego z moim się pokrywają, tzn numery, w każdym razie trzeba obniżyć moc do minimum i obniżyć czas mocy początkowej do minimum, na obecną chwilę na zadaną temperaturę może nie reagować w ogóle. Na 55m2 masz pewnie 5 grzejniķów i za mały zład wody na tę moc kotła.
Opublikowano

Witam

Będziesz miał cały czas problem z taktowaniem kotla, nie unikniesz tego. Masz 5 grzejników na kociol który ma min. moc 3kW nawet w zimnej kamienicy. Ja posiadam 13 grzejników, kociol też z mocą min.3Kw , pow.grzana 170m2. dom nieocieplony. Obecnie temp.na zew. 6-0st kociol pracuje na mocy ok. 3.5Kw. Na programatorze w pokoju zadana min.21st.C cala dobe. Jak jest 8st na zew. I więcej też taktuje.

Teraz, D20CR napisał(a):

Witam

Będziesz miał cały czas problem z taktowaniem kotla, nie unikniesz tego. Masz 5 grzejników na kociol który ma min. moc 3kW nawet w zimnej kamienicy. Ja posiadam 13 grzejników, kociol też z mocą min.3Kw , pow.grzana 170m2. dom nieocieplony. Obecnie temp.na zew. 6-0st kociol pracuje na mocy ok. 3.5Kw. Na programatorze w pokoju zadana min.21st.C cala dobe. Jak jest 8st na zew. I więcej też taktuje.

Pozdro