Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Pisze w sprawie doradzenie. Hydraulik  zrobil u mnie instalacje  ale mam pewne wątpliwości teraz czy to wszytko porobili tak jak być  powinno. Mam 150m2 ogrzewanie podłogowego  12 pętli największe po 100m łącznie jakieś 900-1000 metrow rury w podłodze 16x2   piony miedź do pierwszego rozdzielacza fi28 7 pętli około 500 rury  w podłodze do drugie z tej samej rury zwężenie do fi 22 5 pętli z 400m rury  w kotłowni jest sprzęgło bo są jeszcze grzejniki i pompa mocna ibo 25-120-180 jest ustawiona na 2  bieg bo 3 nic nie wnosi taki sam jest przepływ  a na rotometrach jest niecałe 0,5-1  przepływu. Kvs zawór widzę że chyba jest za mały 2.5 niby pisze ze max do 700m rury i albo 90m2  grzania podłogi czy wymiana na 3.2 kvs będzie bardziej wydajne ? W tej chwili wydaje mi się że dławi ten zawór przepływ pompa nie jest wstanie wyciągnąć więcej wody bo zawór przed pompa nie puści. I jeszcze rura zasilająca za pompka jest pp25 nie wiem czy nie za mała   w środku na mniejszą średnicę przepływu niż miedź fi 28. Rura powrotną tez pp25 z podłogowki.  Marcin

Opublikowano (edytowane)

Ale sztuka.Gdzie ty tam widzisz rury Cu 28 bo ja widzę tylko za sprzęglem jakieś rury PEX i to cienkie,chyba że rury PEX przechodzą później w Cu 28 ale wcześniej skutecznie zdławią przepływ.Cu 28 powinna iść od samego sprzęgła.Brak zaworów zwrotnych.I te rury karbowane przy samym rozdzielaczu...To jedna wielka porażka.

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

No właśnie pp40 chyba muszę od sprzęgła zrobić do fi28 . Nie widać na zdjęciu ale piony są fi28.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Maucin napisał(a):

No właśnie pp40 chyba muszę od sprzęgła zrobić do fi28 . Nie widać na zdjęciu ale piony są fi28.

Też bym wymienił przy okazji te karbowane rury przy rozdzielaczu bo to chyba tylko przez ścianę.Kvs zaworu 3D zgodnie z twoimi podejrzeniami jest za mały.Plus zawory zwrotne należy wstawić w odpowiednich miejscach

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu