Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Zakupiłem piec na ekogroszek ze ślimakiem uniwersalnym abym mógł palić również Pelletem.

Chciałem zapytać jak duży wpływ i na co ma deflektor który się zawiesza w piecu. Przy pierwszym zapoznaniu się

z instrukcją pieca stwierdziłem iż nie mam w komplecie deflektora. Zadzwoniłem do producenta i Pani powiedziała mi

że jest niepotrzebny. :huh:

Co o tym sądzicie

Opublikowano

Deflektor odbija promieniowanie powstałe podczas spalania paliw i zmienia ich kierunek. Jeśli jest w kotle zawiesie do deflektora i instrukcja mówi, że powinien być zamontowany w kotle to lepiej go używać. Oczywiście w sytuacjach awaryjnych np. pęknięcie, wypalenie lub oberwanie, można palić bez deflektora, ale obniża to efektywność spalania.

Opublikowano

Witaj,

W tej sprawie było juz kilka dyskusji. Są tu specjaliści którzy wymienią Ci kilkadziesiąt zastosowań. Dopalanie części lotnych, zawirowania, ochrona blachy kotła, itp. Wcześniej większość kotłów miało deflektory, w tej chwili coraz częściej producenci nie montują. Faktem jest, że bez deflektora kociołek będzie Ci się rozgrzewał nieco szybciej, druga strona "medalu" widziałem kilka deflektorów po dłuższym użytkowaniu kotła i nie wyglada to uroczo. Deflektor wytrzymuje 2-4 lata, a później wymiana na nowy (też nie ma reguły). Osobiście nie chciałbym, żeby górna płyta wymiennika w moim kotle wyglądała tak jak deflektor po paru latach. Ale to moje zdanie, a specjalista nie jestem

Opublikowano
Witam wszystkich.

Zakupiłem piec na ekogroszek ze ślimakiem uniwersalnym abym mógł palić również Pelletem.

Chciałem zapytać jak duży wpływ i na co ma deflektor który się zawiesza w piecu. Przy pierwszym zapoznaniu się

z instrukcją pieca stwierdziłem iż nie mam w komplecie deflektora. Zadzwoniłem do producenta i Pani powiedziała mi

że jest niepotrzebny. B)

Co o tym sądzicie

Witaj

Brak deflektora może mieć istotne znaczenie np. gdy jedziesz z pełną mocą kotła. W pierwszym piecu eko groszkowym jak kupiła moja babcia wisi od nowości 3 lata brak śladów zużycia.

Gdybyś przeginał z wysokością żaru dmuchawa pełna moc to lepiej zeby pierwsze uderzenie padło na deflektor.

Jeżeli DTR mówi że powinien być to dzwoń do tej pani i powiedz że ma go natychmiast wysłać a nie zbywa Cie że niepotrzebny bo tak jej łatwiej nie musi wydać 50zł na deflektor i przesyłkę.

Pozdrawiam

Opublikowano

No niestety jeszcze nie wszyscy przestawili się na "nowe". Deflektor powinien być, ale jak go nie ma to też może być... Drzwiczki od popielnika - po co, bez jest lepiej, szuflada do popiołu - po co, się wygarnie w rękach... B)

Ja tam bym z tą Panią nie dyskutował długo. Jest w DTR-ce - to ma być dosłany.

Opublikowano

Deflektor to pożyteczna rzecz. Rozbijając płomień pomaga wymieszać powietrze z gazami poprawiając spalanie m.in. oczywiście. Wiele kotłów ma takie "przeszkadzajki" np. Junkers Supraklas ma szamotki w poprzek komory spalania,połączone z dolotem powietrza dodatkowego.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dzisiaj ponownie zadzwoniłem i wytłumaczyli mi Panowie że jak mam piec z podajnikiem uniwersalnym i retor nie mam okrągły (czyli typowo do ekogroszku) a mam podłużne koryto do spalania to producent nie zaleca do pieca 19 KW.

Skoro producent zaleca to nie będę robił bałaganu. ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Co do wytrzymałości to u mnie deflektor wisi już 4 lata i jest z nim wszystko w porządku. I jak najbardziej powinien być założony (najlepiej ceramiczny, a nie kawałek blachy co w ogóle nic nie daje). Głównym argumentem który powinien Cie przekonać to zwiększenie zużycia paliwa bez deflektora (nawet do 20%)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Jaki macie deflektor u siebie z jakiego materiału ? u mnie średnio wytrzymuje 3-4 lata używam deflektora z żeliwa ale ostatnio zauważyłem na allegro ze są tez jakieś inne z betonu BOS-135

Wie ktoś może coś na ten temat który jest lepszy i dłużej wytrzyma ?