Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam wymiennik płytowy SWEP ET8 (20 płyt).

Czy przy temperaturze 65*C na kotle i pompą ładującą owy wymiennik podoła on zadaniu ogrzewania c.w.u. przy umiarkowanym ciśnieniu poboru?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

dołanczam się do tematu z zapytaniem .Mam u siebiu układ zamknienty z piecem na olej opałowy chciałbym podłączyć piec na paliwo stałe to jest z dolnym spalaniem 25KW .powierzchnia do ogrzania to 200m2 czy podłczenie przez wymiennik płytowy 20 płyt wystarcz czy da rade oddać ciepło ten wymiennik prosze kolegów o rade

Opublikowano

Witam! Przerabiałem ten temat na własnej skórze, dlatego odpowiadam.U siebie małem nieduży wymiennik rurowy i efekt był taki, że łatwo się kocioł gotował a w domu było zimnawo. W końcu założyłem porządny wymiennik, też rurowy typu JAD 3/18 i jest zupełnie co innego. Wreszcie wszystko jest jak powinno. Nie testowałem u siebie wymienników płytowych. Podobno potrafią szybko zarastać kamieniem w takim układzie. Stary wymiennik miał powierzchnię wymiany 0.44m2 a nowy 2.2m2. Kupiłem go na allegro jako nieużywany i taki był-lat ma ponad dziesięć ale wody jeszcze nie widział. Mogę więc spokojnie polecić sprzedawcę marek_net z allegro. Może mma jeszcze. Cena była na poziomie 1/3 aktualnej ceny takiego wymiennika. Co do wydajności wymienników-sprawa jest mocno skomplikowana. Zależy od wielu czynników i poważny sprzedawca nie poda jej jako parametru określającego dany wymiennik. Wielkość wymiennika w tymm konkretnym zastosowaniu będzie mała odbicie w różnicy temperatury na kotle i na instalacji. Na małym wymienniku miałe np. tak-kocioł 90st. a na kaloryfery szło np. 54st! Na dużym np. kocioł znowu 90 st a na kaloryfery 75st. Jest różnica? Jeśli spojżeć na wydajność kaloryferów przy parametrach czynnika 55 i 75 st. można się przekonać dlaczego przy dużym wymienniku mogę wreszcie nagrzać dom.

Opublikowano

Witaj.

Przyjmuje się, że prawidłowo dobrany wymiennik do instalacji przy obwodzie pierwotnym, czyli kocioł przy parametrach 80/60 st C na obieg wtórny, instalacji, powinien zapewniać 75/55 st C.

Najczęściej stosuję wymienniki płytowe ze stali szlachetnych; do mocy 18 kW dwudziestopłytowe, natomiast do 25 kW trzydziestopłytowe ( 20-płytowe są zbyt małe ) z jednoczesnym zastosowaniem na obiegu pierwotnym i wtórnym odpowiednio wydajnych pomp. Wtedy parametry są zbliżone do tych "książkowych".

Pozdrawiam.