Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym Was zapytać nie o to, co zalecają producenci, a o to, jak wygląda praktyka. Czy jeśli zamontuję w domu split o mocy 3.5 kW, to mogę czuć się bezpieczny, jeśli: 

- mam moc przyłączeniową 4 kW

- kable aluminiowe

- bezpieczniki o mocy 10 i 16 amperów oznaczone literą "B"; na klatce schodowej bezpiecznik o mocy 20 amperów oznaczony tą samą literą

- w momencie uruchamiania klimatyzatora będę pilnował, żeby czajnik, pralka i piekarnik nie pracowały

Opublikowano

Klimatyzator o mocy chłodniczej 3,5 kW w funkcji grzania pobiera  prąd w granicach  1,1 kW więc bezpiecznik 16 A da sobie radę powinien wytrzymać wartość o łącznej mocy do 3680 W .

Opublikowano

Czy kabel aluminiowy czy miedziany  ma małe znaczenie liczy się tylko przekrój kabla aluminiowy musi być grubszy. Najczęściej kable w starych instalacjach grzeją się na łączeniach czyli w puszkach. Dlatego najlepiej podłącz klimatyzator prosto do rozdzielni.

Opublikowano
W dniu 21.12.2024 o 01:16, TheDargorShadowlord napisał(a):

Chciałbym Was zapytać nie o to, co zalecają producenci, a o to, jak wygląda praktyka. Czy jeśli zamontuję w domu split o mocy 3.5 kW, to mogę czuć się bezpieczny, ,,,,

@TheDargorShadowlord by czuć się bezpiecznym w własnym mieszkaniu i na balkonie, musisz przede wszystkim mieć prawidłowo doprowadzoną instalacje elektryczną do jednostki zewnętrznej klimatyzatora i wykonane oraz potwierdzone pomiary elektryczne tejże instalacji elektrycznej (pętla zwarcia).

To co wymieniłeś w Twoim poście, to są duperele, czyli elementy nie związane z Twoim bezpieczeństwem. 

ps.
Wszystko jest to ujęte w DTR klimatyzatora (drucik zielono-żółty).

Opublikowano (edytowane)

Bez przesady dawniej zielono-żółtego przewodu nie było i było wszystko OK Zresztą ja obecnie też nie mam różnicówki w domu założonej bo instalacja starego typu.

Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

To co wymieniłeś w Twoim poście, to są duperele, czyli elementy nie związane z Twoim bezpieczeństwem. 

Jak ma liche przewody lub źle skręcone w puszkach i do nich podłączy za duże obciążenie to mu się chata spali.  

Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

potwierdzone pomiary elektryczne tejże instalacji elektrycznej (pętla zwarcia).

A kto od niego tego wymaga? Jaki urząd? To nie zakład pracy że przeprowadzane są okresowe pomiary elektryczne uziemienia.  Ktoś raz zrobił odbiór instalacji i na tym koniec. A monter klimatyzacji na pewno da odpowiedni kabel i zabezpieczenie. Jak będzie kumaty to zrobi pomiary elektryczne.        

Koledze bardziej chodzi czy nie będzie miał za małej mocy przyłącza w mieszkaniu kiedy dołoży klimatyzację.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, cezario1 napisał(a):

A kto od niego tego wymaga? Jaki urząd?

Oj wymaga, wymaga.

Najpierw Urząd budowlany na podstawie prawa budowlanego, a w razie pożaru ubezpieczyciel (jeśli ma polisę).

Autor też nieprecyzyjnie pisze - najpierw pisze, że ma moc przyłączeniową 4kW, a później, że zabezpieczenie na klatce schodowej (przedlicznikowe?) ma wartość 20A.

Edytowane przez Luki123
Opublikowano (edytowane)

Ale to chyba wymaga od właściciela kamiennicy, spółdzielni itp  a nie osoby mieszkającej w mieszkaniu?

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
W dniu 21.12.2024 o 16:07, cezario1 napisał(a):

Czy kabel aluminiowy czy miedziany  ma małe znaczenie liczy się tylko przekrój kabla aluminiowy musi być grubszy. Najczęściej kable w starych instalacjach grzeją się na łączeniach czyli w puszkach. Dlatego najlepiej podłącz klimatyzator prosto do rozdzielni.

Dzięki, skonsultuję z nimi to podłączenie do rozdzielni. Jak mogę sprawdzić grubość swoich kabli? Wszystkie te, które mam na wierzchu, są w osłonkach i nie sposób dowiedzieć się, jaka jest grubość pod nimi. 

3 godziny temu, Andrzej_M_ napisał(a):

@TheDargorShadowlord by czuć się bezpiecznym w własnym mieszkaniu i na balkonie, musisz przede wszystkim mieć prawidłowo doprowadzoną instalacje elektryczną do jednostki zewnętrznej klimatyzatora i wykonane oraz potwierdzone pomiary elektryczne tejże instalacji elektrycznej (pętla zwarcia).

ps.
Wszystko jest to ujęte w DTR klimatyzatora (drucik zielono-żółty).

A jak zalecasz sprawdzenie, czy monterzy zrobili to dobrze komuś, kto się na tym nie zna? 

27 minut temu, Luki123 napisał(a):

Oj wymaga, wymaga.

Najpierw Urząd budowlany na podstawie prawa budowlanego, a w razie pożaru ubezpieczyciel (jeśli ma polisę).

Autor też nieprecyzyjnie pisze - najpierw pisze, że ma moc przyłączeniową 4kW, a później, że zabezpieczenie na klatce schodowej (przedlicznikowe?) ma wartość 20A.

Mam moc przyłączeniową 4 kW od Tauronu; w mieszkaniu mam bezpieczniki 10B i 16B; na klatce schodowej jest bezpiecznik 20B.

Opublikowano
39 minut temu, Luki123 napisał(a):

najpierw pisze, że ma moc przyłączeniową 4kW, a później, że zabezpieczenie na klatce schodowej (przedlicznikowe?) ma wartość 20A.

Bo to zabezpieczenie instalacji jednofazowej. 

Opublikowano
16 minut temu, cezario1 napisał(a):

Ale to chyba wymaga od właściciela kamiennicy, spółdzielni itp  a nie osoby mieszkającej w mieszkaniu?

Generalnie od właściciela lub zarządcy.

Jeśli wynajmujesz mieszkanie to nie podłączasz nic stałego bez zgody właściciela.

Jeśli jest własnościowe no to na właścicielu spoczywa cała odpowiedzialność.

Opublikowano

Ale kary jakieś są za niewykonanie przeglądu w domu jednorodzinnym co 5 lat? Ktoś to kontroluje bo nie spotkałem się żeby ktoś to sprawdzał i dostał jakąś karę.

Opublikowano

Też się z karami nie spotkałem. Jedynie karą może być nie wypłacenie polisy.

Chociaż zobacz co się dzieje z przeglądami kominowymi. Już jest system centralny. Kominiarz wpisuje protokół online w trakcie przeglądu. Dodatkowo wypytuje o wiele spraw z domem, źródłem ciepła, panelami - na zbieranie tych danych zgody można nie wyrazić.

Opublikowano (edytowane)

Na razie u nas z kominiarzem  jest spokój jak nie masz zgłoszonego kotła na paliwo stałe tylko np. PC. Słyszałem że mają sprawdzać wentylacyjne też.

Chyba kolega @TheDargorShadowlord będzie musiał dostać  pozwolenie na montaż tego klimatyzatora bo to kamienica i jak instalacja elektryczna nie spełni wymogów to nie dostanie? Poza tym może przeszkadzać hałas jednostki zewnętrznej sąsiadom. 

Godzinę temu, TheDargorShadowlord napisał(a):

Jak mogę sprawdzić grubość swoich kabli?

Raczej bez elektryka się nie obejdzie. Albo pisze na kablu albo można zmierzyć średnicę i przeliczyć. Jest to w internecie opisane. Elektryk tylko spojrzy i będzie wiedział co to za kabel.

Edytowane przez cezario1
  • Przydało się 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc. Co do pozwolenia, to tylko formalność. Jeden z sąsiadów ma już klimatyzację. Inni właściciele będą głosować oraz administracja odda głosy za najemców. Hałas jednostki zewnętrznej do 50 dB jest dopuszczalny. 

Opublikowano
W dniu 21.12.2024 o 16:07, cezario1 napisał(a):

Zmierzyłem suwmiarką. Okazało się, że mam kable o grubości mniej więcej 1.8 mm.

Spytam monterów, czy zgodnie z Twoją radą mogliby podłączyć bezpośrednio do rozdzielni. 

Jeśli nie, to po prostu żadne czajniki, piekarniki, czy pralki nie będą chodziły wtedy, kiedy klimatyzator będę się nagrzewał. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.12.2024 o 10:07, marcus312 napisał(a):

Klimatyzator o mocy chłodniczej 3,5 kW w funkcji grzania pobiera  prąd w granicach  1,1 kW więc bezpiecznik 16 A da sobie radę powinien wytrzymać wartość o łącznej mocy do 3680 W .

Masz kabel dobrany do mocy bezpiecznika 16A czyli teoretycznie powinien wytrzymać obciążenie jak napisane powyżej.

Problem w tym że jest to stara instalacja i nie wiadomo czy izolacja kabli jest nie przegrzana (jak zegniesz kabel to pęka)

Kolejny problem że kable grzeją się na łączeniach jak są źle skręcone czyli w puszkach Niestety powinno się je co jakiś czas dokręcać ale to robią w dużych zakładach a nie w mieszkaniach. Sprawdzają czujnikiem temperatury czy się nie grzeją. Dlatego lepiej poprowadzić kabel bezpośrednio jak się da bo wiesz co masz i w jakim stanie.

Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi ale masz kabel w zaokrągleniu odpowiednik 1,5 mm² w miedzi. Teraz do gniazdek dają w miedzi  2,5 mm² 

Tu masz coś na temat obciążenia kabli 

https://www.limathermsensor.pl/blog/obciazalnosc-pradowa-przewodow-normy/17

Nie jestem z wykształcenia elektrykiem ale wiem jakie kable elektrycy zalecają.

Tu masz przelicznik kalkulator https://www.digikey.pl/pl/resources/conversion-calculators/conversion-calculator-wire-size?srsltid=AfmBOop9HtTsIF5bdbG7Qx5mGta27weqL4WAvXtQe8jtvipRlqjcyqc7

Z którego wynika że masz kabel aluminiowy  2,5 mm²

Edytowane przez cezario1