Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, sambor napisał(a):

Rotametrami to regulacja indywidualna 

A pompa to całościowo 

To wiem)ale czy w moim przypadku wystarczy  zrobić tylko całościowo czy muszę całościowo i indywidualnie?Sor że męczę)ale jak się pracuje w pasmanterii;)

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Może nie będę już zakładał nowego tematu.Aktualnie wykonana instalacja wg jednego ze schematów Vaillanta nie spełnia moich oczekiwań bo nie ma możliwości grzania samym kotłem CWU.Na chwilę obecną wykonałbym to wg innego schematu zał.#1 czyli zasobnik z dwiema wężownicami no ale jak to mówią mądry Polak po szkodzie.Czy da się oszukać system przy pomocy zaworów zwrotnych i podłączenia troójnikowego?zał.#2 Jak się domyślacie mam zasobnik z jedną wężownicą i nie mam wystarczającej ilości wyjść z bufora.

Screenshot_20241225-112934.jpg

IMG_20241221_205303.jpg

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Witam. Od 2dni zauważyłem u siebie na wymienniku takie oblodzenie po zakończonym defroście...pompa Kaisai KHY-12PY3 monoblok R290  Temp w nocy około 0 w dzień około 3st. i duża wilgotność. Prędzej defrosty przeprowadzała dobrze czyli cały szron topniał a teraz ten lód mnie zaniepokoił bo prędzej cały szron był roztapiany z całego wymiennika a teraz aż powstał lodzik. Temp zadana 35st. Pompa działa od września... Co o tym sądzicie? Jakiś błąd, zła konfiguracja czy jakaś usterka bo nie sądzę, że za mało czynnika. Macie jakieś porady? Z góry dziękuję 

IMG20241228184847.jpg

IMG20241228184854.jpg

IMG20241228084608.jpg

Opublikowano
W dniu 28.12.2024 o 19:54, hanys86 napisał(a):

Od 2dni zauważyłem

Pytaj instalatora, może są jakieś dodatkowe ustawienia do defrostu. Ale w sumie jak się nie zalodziła całkiem to może i jest ok.

Opublikowano

@hanys86 Niektóre pompy ciepła miały podobno tzw suche rurki nie podłączone nigdzie być może to jest ta przyczyna  nadmiernego osadzania się lodu  w tych miejscach.