Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem w tym roku dom z koncówki lat 80, ogrzewanie obecnie to gazówka kondensacyjna i wszędzie grzejniki. Parterówka z podniesioną piwnicą, część użytkowa na parterze ~110m2, w piwnicy też nieco używam jako biuro, ale niewiele i tutaj w ogóle nie rozważam. Z tego co wiem z projektu + od poprzedniego właściciela, to ściany to pustaki MAX + 2cm styropianu + bloczki gazobetonowe (oryginalny projekt) i na to poszło dodatkowe docieplenie 8cm styropianu. Dach podwójny z dodatkowym dociepleniem. Od strony piwnicy docieplenie sufitu 5cm styropianem aby lepiej zaizolować parter, od gruntu już żadnego docieplenia z tego co wiem nie ma. Okna PCV i w większości dwuszybowe, dosyć stare, w przyszłym roku będę je zmieniał bo powodują pewne problemy i występują przy nich mostki cieplne.

W przyszłym roku w największej części domu będę robił podłogę i na myśl mi przychodzi pomysł z podłogówką - frezowaną. W pokojach są stare panele i na to wykładziny, w sumie też można by wtedy zrobić. Czy to w ogóle jest pomysł warty rozważenia? To co mnie tu najbardziej interesuje:

1. Czy taką podłogówkę można wpiąć w obecny system rur z grzejników?

2. Czy frezowanie jest dobrym pomysłem przy takim stropie tj. najprawodpodobniej od początku takim samym?

3. Czy przy obecnym ociepleniu ma sens użycie podłogówki, czy raczej jest bez sensu?

Sprawa wygląda tak, że mam nieco wolnych środków, planuję tu mieszkać raczej dłużej niż krócej więc myślę, aby wrzucić nieco w ten dom aby pewne sprawy poprawić - wspomniane okna, myślę też o choćby ściennej rekuperacji (bo pełnej raczej nie da rady), tak dla zwiększenia komfortu jak i zmniejszenia kosztów. Wiem, że "to się nie zwróci", ale też nie o to chodzi. Obecne grzejniki to też stare Convector które były wrzucane gdy dom korzystał jeszcze z ogrzewania weglem i przyznam, że nawet na zasilaniu 50-55 stopni są już średnie. Mogę więc albo iść w wymianę grzejników i je przewymiarować (miejsce jest, to nie problem), albo właśnie polecieć po całości z podłogówką. W nowym budownictwie jest ok, ale czy ma sens w starszym? W pełne kucie raczej nie będę chciał się bawić

Opublikowano

Tak jak chcesz zrobić to tylko grzejniki dobrane do temp zasilania 45-50C, będą duże, ale w miarę oszczędne,

We podłogówka w łazience jako dodatek podnoszący komfort.

Nie podałeś jaki kocioł - czy starszy model, czy nowy kondensacyjny, jak starszy , to do wymiany.

Opublikowano

Dosyć nowy kondascyjny (niecałe 3 lata z tego co mi wiadomo). 

Z łazienką akurat największy problem bo tam bym chętnie podłogi nie ruszał. Jest teraz grzejnik ala drabinka i to na pewno do zmiany. Taki mieszany system chyba nie ma sensu, prawda? 

Opublikowano

Podłogówka w łazience przy grzejnikach to trochę komfortu, można to zrobić z powrotu grzejników lub na tzw zaworze RTL załączonym równolegle do grzejnika.

Jest trochę zabawy - frezowanie podłogi, nowa posadzka, ale komfort bezcenny.

• Zgadzam się 1