Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. Mam kocioł gazowy beretta 21 esi turbo w mieszkaniu 3 pokojowym 52 metry (kuchnia z salonem i 2 pokoje, duży korytarz gdzie nie ma grzejnika). Są 4 grzejniki. We wrześniu zamontowałem sterownik Auraton draco gdzie temperatura na noc to 20 a w w dzień 22.2. Ostatnio w nocy nie spadało poniżej 21. Piec załącza się od 6 do 8 i od 16 do 23. Temperatura na piecu ustawiona na 45-48 tak pokazuje najczęściej jak otwieram, czasem podskakuje do 55 jak się „złącza”. Grzejniki rozkręcone na 5, w sypialni daje na O od 22 do 8 -na czas spania 

Doradźcie proszę jak grzać żeby było taniej, próbowałem czytać i szukać info ale mam wrażenie że każdy temat się czymś różni… mieszkanie jest z 2015 a czuję że się szybko się wychładza, zwłaszcza od podłogi, drzwi wejściowych (będą uszczelnianie bo na korytarzu jest mega zimno) mieszkanie jest też narożne, mam Otwarte te wywietrzniki grawitacyjne nad oknami. 

Zużycie za listopad to 82m3 -961kwH. 

w okresie letnim na samą ciepłą wodę wychodziło ok 12-14 m3 

proszę o wskazówki co mogę zrobić aby zmniejszyć zużycie gazu 

Edytowane przez Jasiolski
  • Jasiolski zmienił(a) tytuł na Duże zużycie gazu - kocioł gazowy beretta 21 esi turbo w bloku
Opublikowano

Prawie 400 zł za listopad, to niektórm wydaje się dużo za ogrzewanie 😉

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dzięki dzięki 😉 tak zdaje sobie sprawę że mogłoby być więcej, sęk w tym że sąsiedzi płacą mniej mając wyższą temperaturę na sterowniku.

moze to kwestia temperatury na piecu? Tak jak pisałem wcześniej - jest ustawiona na ok 45 stopni 

Opublikowano

Co możesz zrobić, aby zmniejszyć zużycie gazu? Obniżyć temp. w pomieszczeniu z 22 do 21 oraz grzać dłużej ale niższym parametrem. Ja grzeję obecnie temp. 37 stopni ale mam dom ponad 150m2, a zużycie za listopad 90m3 + 18 cwu.