Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A dlaczego na zaworze jest -30. Po nagrzaniu pomieszczenia ma się zamknąć do 17° ? To chyba trochę przesada.

Opublikowano (edytowane)

Bo ma załączony regulator pokojowy i obnizenie pokojowki 30 stopni. Lepiej niech wylaczy na razie ten regulator pokojowy albo zmniejszy wartosc obnmizenia pokojowki do 5 stopni. - pisalem o tym w poprzednim poscie. 

image.thumb.png.104e109c9a9aede788007401f5f23f3c.png

zawor obnizy zadana po info z regulatora o dogrzaniu - bez sensu taka wartosc.

tu masz sciezke dostepu do tej opcji:

image.png.eec4f13f5ed54efbb8c8446e43812e85.png

Edytowane przez czarenty6587
Opublikowano

To akurat nie pompka tylko siłownik zaworu.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, czarenty6587 napisał(a):

ale te -30 na wyświetlaczu determinuje opcja "obinzenie pokojowki" 

To na jaką wartość mam to ustawić?

IMG_20241203_223241.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, czarenty6587 napisał(a):

załącz ( zolta opcja ) i po prawej masz min temp powrotu. daj na 50 stopni. 

Tak zrobiłem

IMG_20241203_223902.jpg

IMG_20241203_223912.jpg

IMG_20241203_223923.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Sprawdz jeszcze czy pompa przewalowa/ krotkiego obiegu dziala:

temp. zalaczenia ustaw sobie nizsza niz ponizej. 

image.thumb.jpeg.0f55b709a3aad9858a4096014576788e.jpeg
image.thumb.png.0139d866916acae4ec38fd63e3fa8624.png

image.thumb.png.afdfead2381818897e1f5c99b3e14f80.png

Widze ze dostal info z regulatora o nagrzaniu pomieszczenia i wylacza piec. ustaw na regulatorze pokojowym wieksza temp zadana - no chyba ze faktycznie w pomieszczeniu juz jest cieplo. 

Opublikowano (edytowane)

moze byc. ja mam 49 aby nie chodziła non stop na zimnym piecu.

jeszcze musisz powalczyc z regulatorem pokojowym: albo zwiekszyc na nim temp zadaną w pomieszczeniu albo w ogole wylaczyc regulator pokojowy na sterowniku pieca i sterowac temp zadana zaworu manualnie - temp jaka idzie na grzejniki. 

image.png.4398cabc81f8172a6624239a60e71b22.png

ta wartosc determinuje temp. wody jaka chcesz aby szla na grzejniki. 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, czarenty6587 napisał(a):

moze byc. ja mam 49 aby nie chodziła non stop na zimnym piecu.

jeszcze musisz powalczyc z regulatorem pokojowym: albo zwiekszyc na nim temp zadaną w pomieszczeniu albo w ogole wylaczyc regulator pokojowy na sterowniku pieca i sterowac temp zadana zaworu manualnie - temp jaka idzie na grzejniki. 

IMG_20241203_225817.jpg

Tak chyba całkiem go odłacze bo to cholerstwoni tak ciężko wyczuć jak działa. Dziękuję bardzo za pomoc. Gdyby był Pan w okolicy zapraszam na zimne piwo do Gdańska.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Wylacz i uzywaj sterowania tygodniowego a temp na zaworze zmieniaj sobie manualnie, musisz potestowac jaka u Cb bd ok. W opcjach musisz odznaczyc sterowanie pokojowka - zniknie Ci ten czerwony domek na wyswietlaczu - to bd znak ze regulator odlaczony. Cieszę się że mogłem pomóc. Pozdrawiam 😉

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, czarenty6587 napisał(a):

Wylacz i uzywaj sterowania tygodniowego a temp na zaworze zmieniaj sobie manualnie, musisz potestowac jaka u Cb bd ok. W opcjach musisz odznaczyc sterowanie pokojowka - zniknie Ci ten czerwony domek na wyswietlaczu - to bd znak ze regulator odlaczony. Cieszę się że mogłem pomóc. Pozdrawiam 😉

Zapytam o jeszcze jeden szczegół czasami wyskakuje komunikat temperatura podajnika za duża i wtedy sygnałem dźwiękowym (pikaniem) daje znać. Z czego to wynika?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

hmm, nie spotkałem się z tym błędem szczerze. Stawiałbym na krótką prace podajnika ale nie jestem pewny. w opcjach tam gdzie musisz wpisac kod serisowy masz: ustawienia pracy i przerwy czasu pracy podawania 11 sekund minimalna i 18 sekund maxymalna. zwieksz zakres maxymalnej do 25 sekund. 

image.png.2693d51f4e8cea179d2726d3eac8f2ab.png