Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry 

Mam taki problem pięć Defro na pellet z podajnikiem. Od 4 godzin pięć się nią zalącza jest w trybie czuwania. Grzejniki w domu zimne a wskazania na wyświetlaczu sterownika jak na załaczonym zdjęciu. Nie wiem tak jak by nie było odbioru ciepła, nie wiem czy jakaś pompka czy zawór nie działa kompletnie się na tym nie znam.  Ktoś coś poradzi?

IMG_20241202_195608.jpg

Opublikowano

Tak mam regulator pokojowy i chyba w tym jest jakiś problem. Na noc ustawiłem na piecu sterowanie tygodniowe i piec ruszył, ale jak był na ustawieniach w oparciu o to co ustawił serwisant na regulatorze pokojowym to za kazdym razem robił ruszt, wydmuch i przechodził w stan czuwania.

1000007153.jpg

Opublikowano (edytowane)

w skrócie: jak domek na wyświetlaczu sterownika na piecu jest czerwony to oznacza ze pomieszczenie dogrzane i piec jest w trybie czuwania. żółty domek - trzeba dogrzać pokój piec pracuje. Regulator dwustanowy zwiera lub rozwiera przełącznik dając sygnał do pieca ( włącz, wyłącz ) . musisz przeczytać instrukcje regulatora. Ogólnie nie polecam regulatorów dwustanowych, średnio to działa - mam i w sumie raz to użyłem. Wyłącz w opcjach reg. pokojowy i ustaw sobie plan pracy tygodniowy + ew. ustaw na zaworze 4d ustaw pogodówkę ( widzę ze masz wyprowadzony czujnik temp. zew.) . 

Jeśli juz chcesz mieć włączone sterowanie regulatorem pokojowym to zmień wartość obniżenia pokojówki - tu pewnie jest problem. 

masz ustawioną dużą wartość "obniżenie pokojówki" 30 stopni, - zmień na 5 stopni - fabryczny.

image.png.eed0302a74270bed7a314463b16fb19b.png

image.png.3cba1826ba9894c4e5415b28031e3b3a.png

image.thumb.png.96cf8dd598ba4bc6ee9bd2030b016b3e.png

image.png.a33f19b341473bf0c76000ad06106e4a.png

Edytowane przez czarenty6587
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, czarenty6587 napisał(a):

Sprawdz jaka temp. zadana na zawór 4d i jaka aktualna. Podeslij fote z pieca. 

Sprawdz rowniez ochrone powrotu jaka ustawiona temperatura.

Gdzie szukać ochronę powrotu?

image.png.c5b9aa99b1a587a59f64acfd3a361c41.png

gdzie szukać ochronę powrotu?

IMG_20241203_205445.jpg

IMG_20241203_205546.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Za niska temperatura powrotu a nie za wysoka 😉 widzę ze masz na powrocie 32 stopnie. powinno byc minimum 50. Wejdź w ustawienia zaworu dodatkowego - ochrona powrotu -  załącz. Później temp. minimalna powrotu ustaw 50 stopni. To rozwiąże problem z komunikatami o niskiej temp. powrotu. 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, orzechGd napisał(a):

IMG_20241203_205445.jpg

IMG_20241203_205546.jpg

Aby wejść w  menu serwis muszę znać kod, a niestety poprzedni instalator nigdzie mi tego nie zapisał

Tak ale teraz ta temperatura była zaraz po włączeniu pieca, stał półtorej godziny wyłączony bo mnie nie było i się wyłączył przez temperaturę zaworu

21 godzin temu, czarenty6587 napisał(a):

Za niska temperatura powrotu a nie za wysoka 😉 widzę ze masz na powrocie 32 stopnie. powinno byc minimum 50. Wejdź w ustawienia zaworu dodatkowego - ochrona powrotu -  załącz. Później temp. minimalna powrotu ustaw 50 stopni. To rozwiąże problem z komunikatami o niskiej temp. powrotu. 

IMG_20241203_212603.jpg

IMG_20241203_212549.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

@orzechGd zrób zdjęcia lub schemat instalacji. Bo coś mi pachnie że przy tym 4d brak pompy na powrocie albo nie jest to 4d a 3d albo jeszcze inne rozwiązanie i ochrona powrotu jest tylko teoretyczną, skoro piszesz że kompletnie na tym się nie znasz. 

Opublikowano

Do ustawienia zaworu nie wchodzi się do menu serwis. Może być w menu zawansowanym

Opublikowano

No już widać jakie ktoś dziadostwo zrobił z pompa powrotu. Wstawiony bajpasy przed zaworem zamiast na nitce od zaworu na dół do kotła. Rozdzielanie i mieszanie powinno być w zaworze a nie poza . Ta wersja to tzw. pompa przewałowa tylko akurat nie dobrego kotła i nie do zaworu 4 d się takie rozwiązanie stosuje 

Zawór w udowa y wybierz.

Wybudowany 

Opublikowano

Ale sprawdź czy masz załączoną pompę powrotu. Może być nazwana przewałowa lub krótkiego obiegu.

Opublikowano (edytowane)

Dziwne ze zawor masz wyłączony skoro fizycznie jest Oo

Dokładnie jak kolega pisze wyzej. 

btw. powiem tak, zwykli hydraulicy nie radzą sobie z konfigem pieców automatycznych zauważyłem. o ile fizyczne podłączenie zrobią jako tako, to konfiguracje ustawien polegają

Opublikowano

No i prawidłowo jest albo włącz albo wyłącz.

Opublikowano (edytowane)

Jak dasz załączona to powino po prawej pokazac Ci sie dodatkowe funkcje. Daj załącz i cofnij wstecz i znow wejdz w zawor wbudowany. 

Opublikowano

Teraz sprawdź czy ta czarna pompa chodzi czy nie.

Opublikowano
Teraz, 1mps napisał(a):

No i prawidłowo jest albo włącz albo wyłącz.

Podświetlone na zółto (załącz zawór)

Właczyłem pojawiła się ikonka temperatura zaworu. Pompka zaświeciła na pomarańczowo. A na wyświetlaczu sterownika wygląda teraz tak.

IMG_20241203_220247.jpg

IMG_20241203_220313.jpg

IMG_20241203_220336.jpg