Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Immergas Nike Mini 24 kw w ukladzie otwartym

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Rudy1002,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyczysciłem ten zawór, było sporo rdzy. Jednak nic się nie zmienilo, a wręcz odwrotnie. Teraz po każdym zagrzaniu kaloryferow miga dioda komina i 90 stopni... Woda użytkowa działa normalnie, pomaga tylko odłączenie pieca od prądu... 

Teraz dopiero dostrzegłem, że w momencie otwarcia CWU ciśnienie na manometrze idzie do góry nawet dobijajac do pomad 1,5 bara. 

Opublikowano

Witam. Ciśnienie to około 1 bar. Ale... Coś mnie ruszyło i rozebralem pompe. Doszczetnie.. Ze środka wylala się woda, a moim oczom taki widok.

20241210_194022.thumb.jpg.28302ed6abe44f5927283e99435925fc.jpg20241210_194036.thumb.jpg.2e20f9d16c7e93fada69cccedb153c49.jpg

Może to być przyczyną, że piec nie odpalal CO bo nie bylo obiegu wody? 

Opublikowano

U17340226514743768507997977897127.thumb.jpg.09eb38158770765f3626af66243d7731.jpgWitam, wpadlem nie chyba nie do końca mądry pomysł, kupiłem pompe z marketu firmy Ibo. Nie pasowal za bardzo rozstaw śrub, to je delikatnie rozwiercilem. Napuscilem wody do ukladu i na razie jest sucho. Nie odpalałem jeszcze, na razie czekam. Czy takie rozwiązanie jest dobrym pomyslem? Ma prawo to działać?

Opublikowano

Odpaliłem pompe na krótko, niby woda idzie w uklad... Czytalem, że moze byc problem z wydajnością, bo to komora pompy decyduje o tym w która strone woda plynie... Musze osuszyc troszke komore pieca i za jakąś godzinke bede podlaczal plytę. Udalo mi się zakupić za 100 zl rzekomo regenerowaną w 2023 roku.  Jestem po prostu pod ścianą, więc chwytam się już kazdej możliwej opcji. 

Opublikowano

Witam kolejnego dnia walki z piecem. Założyłem pompę, co prawda chodzi w drugą strone, ale na próbe. Zainstalowałem też nową plyte główna, piec odpala ogrzewanie za kazdym razem, ale... Jest bardzo maly płomień, przy odpalaniu jest normalny po czym schodzi do minimum. Może być to wina zlych obrotów pompy? Bo nir wiem czy jezdzić za inną. 

Teraz przeczytałem to co napisałeś z obróceniem pompy. Co masz przez to na mysli?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Witam, dziękuję za zaangażowanie w mojej sprawie. Skończyło się na tym,że zakupiłem na szybko używany piec immergas nike star za 500 zl. Za pompę do poprzedniego chcieli 300 zl, za używaną. Piec odpalil od razu. Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam.

• Lubię to 1