Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Immergas Nike Mini 24 kw w ukladzie otwartym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam spory problem z w/w piecem. Opiszę może sytuację pokrótce. Wynajmuje stary dom, gdzie w piwnicy był stary piec na węgiel, niestety płaszcz wodny przerdzewiał. Piec odłączylem, zrobiłem połączenie wężem zasilania i powrotu. Od tego czasu pojawiły się problemy z ogrzewaniem gazem. Gazowy jest na parterze w łazience. Problem jest taki, że po pierwsze, piec nie załącza się samoczynnie, dopiero jak odkrecę wodę użytkową to przechodzi na ogrzewanie centralne. Druga sprawa, grzejniki są gorące ale tylko te w najbliższej okolicy pieca, w kuchni jest calkowicie zimny, a w sypialni ktora jest najdalej ledwo ciepły. Pomiędzy sypialnią a kuchnią mam jeden pokój przejściowy i tam grzejnik jest gorący. Jak pisałem w temacie, instalacja jest w systemie otwartym, zbiornik jest na poddaszu. Wskaźnik ciśnienia wody w ukladzie na piecu pokazuje kompletne zero. Było juz dwóch serwisantów i wszyscy rozkładają ręce. Ale żaden nie zapytał o rodzaj ukladu. Zanim wezmę kolejnego chciałbym troszkę dowiedzieć się o możliwej usterce. Jak byl piec na węgiel gazowe działało dobrze. Uklad jest napełniony, odpowietrzony. Ale problemy występują jak napisalem. Bardzo proszę o poradę, bo wydawać kolejne pieniądze za nic to już mi się nie uśmiecha. Jeśli pomylilem działy to bardzo przepraszam. Pozdrawiam

Opublikowano
50 minut temu, Rudy1002 napisał(a):

ma wbudowany zbiormik przeponowy do ogrzewania C.O?  

Na pewno ma, ale jak jest naczynie przelewowe otwarte to ciśnienie na kotle może być bliskie zeru.

PS

Jak kocioł gazowy ma otwartą komorę spalania , to wg przepisów nie może być zamontowany w łazience.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Tak ten dom wynająłem, nic na to nie poradzę na chwilę obecną. Pytanie mam, czy jak usunę zbiornik przelewowy to ciśnienie wroci? Chodzi o to, że dopóki byl piec na węgiel to gazowy działał normalnie, grzal na wszytkie kaloryfery. Bardzo proszę podpowiedz, bo nie chce się pchać w koszta, a w domu 13 stopni.