Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Immergas Nike Mini 24 kw w ukladzie otwartym

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Rudy1002,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam spory problem z w/w piecem. Opiszę może sytuację pokrótce. Wynajmuje stary dom, gdzie w piwnicy był stary piec na węgiel, niestety płaszcz wodny przerdzewiał. Piec odłączylem, zrobiłem połączenie wężem zasilania i powrotu. Od tego czasu pojawiły się problemy z ogrzewaniem gazem. Gazowy jest na parterze w łazience. Problem jest taki, że po pierwsze, piec nie załącza się samoczynnie, dopiero jak odkrecę wodę użytkową to przechodzi na ogrzewanie centralne. Druga sprawa, grzejniki są gorące ale tylko te w najbliższej okolicy pieca, w kuchni jest calkowicie zimny, a w sypialni ktora jest najdalej ledwo ciepły. Pomiędzy sypialnią a kuchnią mam jeden pokój przejściowy i tam grzejnik jest gorący. Jak pisałem w temacie, instalacja jest w systemie otwartym, zbiornik jest na poddaszu. Wskaźnik ciśnienia wody w ukladzie na piecu pokazuje kompletne zero. Było juz dwóch serwisantów i wszyscy rozkładają ręce. Ale żaden nie zapytał o rodzaj ukladu. Zanim wezmę kolejnego chciałbym troszkę dowiedzieć się o możliwej usterce. Jak byl piec na węgiel gazowe działało dobrze. Uklad jest napełniony, odpowietrzony. Ale problemy występują jak napisalem. Bardzo proszę o poradę, bo wydawać kolejne pieniądze za nic to już mi się nie uśmiecha. Jeśli pomylilem działy to bardzo przepraszam. Pozdrawiam

Opublikowano
50 minut temu, Rudy1002 napisał(a):

ma wbudowany zbiormik przeponowy do ogrzewania C.O?  

Na pewno ma, ale jak jest naczynie przelewowe otwarte to ciśnienie na kotle może być bliskie zeru.

PS

Jak kocioł gazowy ma otwartą komorę spalania , to wg przepisów nie może być zamontowany w łazience.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Tak ten dom wynająłem, nic na to nie poradzę na chwilę obecną. Pytanie mam, czy jak usunę zbiornik przelewowy to ciśnienie wroci? Chodzi o to, że dopóki byl piec na węgiel to gazowy działał normalnie, grzal na wszytkie kaloryfery. Bardzo proszę podpowiedz, bo nie chce się pchać w koszta, a w domu 13 stopni. 

Opublikowano

Witam, zlikwidowałem zbiornik przelewowy. Uklad jest już zamknięty. Jednak nie to było przyczyną braku wskazań manometru, a zanieczyszczona rurka od niego. W kazdym bądź razie uklad zamknięty, wymieniłem zbiornik przeponowy, niestety na miejscu nie mieli oryginału ktory jest strasznie drogim. Zakupiłem 8 litrowy i wyprowadzilem poza piec wężykiem, nie wiem czy to dobry pomysł? Jednak piec nadal nie załącza się na CO. Tylko po włączeniu wody użytkowej.... 

Opublikowano

Kocioł może blokować złe ciśnienie wody w CO  - poniżej 1 bar lub za wysokie - lub padł presostat, ew wypiął się z listwy - sprawdź  listwa X2, zaciski 8-9

To ciśnienie co pokazujesz to jest za wysokie dla zimnego kotła.

Jeszcze termostat pokojowy może blokować start grzania CO, jak nie ma termostatu pokojowego, to może jest zamiast niego zwora, która się mogła obluzować lub wypaść i wtedy też kocioł nie grzeje- to trzeba sprawdzić - sprawdź zaciski 40-41 na listwie el X6

Opublikowano

Na pewno mam starszy model bo jest sterowany pokrętłami i bez żadnego wyświetlacza. Mam natomiast pytanie, w którym miejscu powinien znajdować się presostat? Albo nie potrafię go namierzyć, albo też go nie ma... 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Rudy1002 napisał(a):

Na pewno mam starszy model bo jest sterowany pokrętłami i bez żadnego wyświetlacza. Mam natomiast pytanie, w którym miejscu powinien znajdować się presostat? Albo nie potrafię go namierzyć, albo też go nie ma... 

Jeśli się nie myle to presostat wody powinien być w tym miejscu. Mylę się? 20241208_063237.thumb.jpg.544ad222c4b759796e183906026eead1.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Masz na myśli zworkę która jest zamiast termostatu? Nie mam niestety żadnego termostatu. Jak mówiłem, ogrzewanie załącza się dopiero po otwarciu wody w kranie i grzeje do zadanej wartości ustawionej na piecu. Potem znowu muszę podejść odkręcić kran i piec znowu startuje i tak w kółko. Nie mam juz pomysłów oprócz zamówienia płyty głownej, ale na razie nie chcę się za bardzo pchać w koszta. Poczekam, może komuś wpadnie jakiś pomysł do głowy. 

Opublikowano

Pompa jest odpowietrzona, z tyłu jest odpowietrznik. Zawsze jak napelniam uklad to go odkrecam i czekam, bo inaczej piec przechodzi w tryb awaryjny. Postaram się rozebrać ten zawór, chociaż słychać jak klika.

Opublikowano

Witam, zalatwilem najzwyklejszy sterownik pokojowy. Zrobiłem jak pisałeś, postukałem po zaworze i piec odpalił na sterowniku, ale tylko 3 razy się załączył i sytuacja się powtórzyła, brak reakcji... 

Co ciekawe, jak uruchomię piec przez włączenie wody i podgrzeję lekko sterownik to piec rozłączy, spadnie temperatura piec juz nie odpala. 

Opublikowano

Napiszę co zaobserwowałem. Np jak nastawię pokrętło na piecu od CO na 6 to woda w kotle nagrzewa się gdzieś do okolo 60 stopni i piec się wyłącza bez względu na to czy na termostacie jest żądana temperatura. Wtedy piec już się nie włączy nawet jak na kotle zejdzie do 30 stopni. Jak zasymuluję zadziałanie termostatu przez np podgrzania piec się wyłączy, a jak wytracę na nim temperaturę to piec rusza. Dodatkowo zauważyłem, że jak kocioł sam się wyłączy to jak zadziala termostat, to słychać klikniecie przekaznikow, slychac zawór trójdrożny, pompa rusza ale nie ma zapłonu. Dobierać się do tego zaworu? Jak myślisz?