piotr14758 Opublikowano 20 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam wszystkich. Jakie powinno być prawidłowo podłączone sterowanie pieca gazowego (Viessman Litola + unomatik) przez sterownik pokojowy. Na początku sterownik pokojowy włączał pompę obiegową a piec sterowany był tylko przez własny sterownik unomatik. Obecnie w/w sterownik pokojowy steruje piecem (konfirguracja unomatika) z dobiegiem pompy 12 min. Odnoszę wrażenie że rachunki się nie zmniejszyły a wręcz odwrotnie. Stąd rodzi się moje pytanie: w jaki sposób powinien być sterowany piec gazowy? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 20 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Cytuj
piotr14758 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor #3 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Hmm, to nie jest odpowiedź na pytanie. Na rachunki za gaz ma wpływ wiele czynników np. Temperatura zewn. Nie wiem czy zmiana sterowania przyczyniła się do tego. Chodzi mi o odpowiedź jaki sposób jest prawidłowy i bardziej ekonomiczny. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 20 Stycznia 2010 #4 Opublikowano 20 Stycznia 2010 I znowu sam sobie odpowiedziałeś. Przy zmiennych warunkach trudno jest określić co jest korzystniejsze. Wybieg pompy pozwala na wykorzystanie ciepła które jest w kotle i nie jest strata kominową. To wszystko. Pozostań przy obecnej konfiguracji. Cytuj
piotr14758 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor #5 Opublikowano 20 Stycznia 2010 I o to mi chodziło. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi