Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie

Wprowadziłem się do mieszkania w starej kamienicy 55m2 oczywiście nieocieplanej

Wymieniłem już okna na plastyk, bo były tam jeszcze oryginały z 1937 roku (śnieg padał do środka)

Ale do rzeczy chce zrobić tam ogrzewanie co i cwu (jest gaz) na razie ogrzewanie jest elektryczne (grzałki w piecu kaflowym) po poczytaniu forum trochę mi się rozjaśniło i zarazem pogmatwało w głowie, dlatego postanowiłem poradzić się bardziej doświadczonych osób

NAZWA-- POW-- WYS -- KUB W m3-- MOC CIEPLNA W-- MOC NA 1m2-- MOC NA 1m3-- --GRZEJNIK PRZY PAR 75/65/20

POKOJ 27,93-- 2,7-- 75,4-- 1814 --65 --24-- 2X CV11-140X50

POKOJ 13,62-- 2,7-- 36,8-- 1101-- 81-- 30-- CV11-160X50

KUCHNIA I KOR 11,61-- 2,7-- 31,3-- 1131-- 97-- 36-- CV11-100X90

ŁAZIENKA 3-- 2,7-- 8,1-- 273-- 97-- 34-- SAN07-71X50

Tak dobrał grzejniki program Purmo SDG i tu zaczyna się problem, ponieważ czytałem na forum ze w takim mieszkaniu powinna być moc cieplna na poziomie 120-130 na m2 a w programie wychodzi inaczej czy to nie są za małe grzejniki do tego mieszkania 2 pytanie czy piec Junkers CERACLASS ZW 14-24 DV KE wystarczy

Jeśli cos namieszałem albo źle napisałem bardzo przepraszam, ale to z niewiedzy serdecznie pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli wprowadziłeś dane do programu prawidłowo (strefa klimatyczna, temperatura pomieszczeń, współczynnik przenikania ścian, okien, stropów, wspólczynnik przeszklenia) to może być to bliskie prawdy. Lepiej jest wykonać obliczenia przenikania przegród budowlanych w programie OZC, następnie obliczyć zapotrzebowanie dla poszczególnych pomieszczeń, i dobrać grzejniki, a w programie CO wykonać projekt i obliczenia instalacji ( trochę ćwiczeń i można to zrobić). Jak prawidłowo wykonasz wszystkie czynności to otrzymane wyniki powinno być prawidłowe. Wszystkie metody wskaźnikowe są metodami uproszczonymi a otrzymywane wyniki mogą znacznie się od siebie różnić (w zależności od przyjętego sposobu liczenia). Kocioł o którym piszesz będzie prawdopodobie za duży dla twojego mieszkania.

Opublikowano

Zawsze możesz przewymiarować grzejniki o 15-20 % ,będziesz miał zapas do wykorzystania ,jak byś chciał mieć w pokoju 24 st a nie obliczeniowe 20. Co do kotła ,to ceraclass ma moc 8-14 kW na CO ,tak że napewno wystarczy .

Opublikowano

Witam

Dzięki MAK i SAWO za odpowiedz

Dane w SDG wprowadziłem w miarę dokładnie (jest tam mały wybór więc nie było problemu dla laika ) program, CO i OPZ są dla mnie nie do przebrnięcia

Ponieważ postanowiłem zakupić sam materiały (może wyjdzie taniej, bo fachowcy policzyli mi za wszystko z robocizną jeden 12 tys. a drugi 16 tys. na moje pytanie o cenę pieca podali 3100 a drugi 3550 a w sklepach Internetowych wdziałem za 2200 wiedz może na tym zaoszczędzę, bo kasa topnieje szybciej niż przybywa) a nie chciałbym popełnić błędu w zakupie

PS Panowie dobrali grzejniki na oko nawet o metraż się nie pytali tylko pomierzyli miejsce pod oknami i cos tam sobie zapisali