Skocz do zawartości
IGNOROWANY

De Dietrich Modulens AGC 15 / 160SL + obieg mieszaczowy i bezpośredni + 100% podłogówka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

W najbliższym czasie, z racji ograniczeń obecnej instalacji tj. zbyt niskich przepływów na pompie kotłowej chciałbym ją rozbudować o dodatkową pompę. Ogólnie jestem zadowolony z obecnego prostego układu poza problemem niedogrzanych łazienek i  2 pomieszczeń nad garazem.

W tej chwili kocioł jest podpięty w obiegu bezpośrednim do 2 rodzielaczy po 10 i 11 obiegów podłogowych (sumarycznie ok. 1400 m rurek 16x2, z kotła do rozdzielaczy idą rury PEX 26x3, nowy dom z poddaszem 180m2 p.u.). Z zeszytu technicznego De Dietrich najprostszym i najbardziej kompaktowym (chociaż nie koniecznie najtańszym) rozwiązaniem wydaje się zakup wewnętrznego modułu pompowego z mieszaczem JA83 (na schemacie jest zaznaczony jako JA6). Mam jednak kilka pytań przed zakupem tego modułu. Chciałbym wstępnie zrezygnować z zakupu tzw. sprzęgła hydraulicznego, żeby ograniczyć koszty i z racji braku miejsca w kotłowni. W zeszycie technicznym znalazłem  następujący przykładowy schemat:

image.png.aacc42cbeeca019d94956ea5a5feac7b.png

1. Czy w tym układzie mogę pominąć sprzęgło hydrauliczne (nie ma go na schemacie), przy dodatkowym założeniu, że przepływy sumaryczne będą na poziomie 2m3/h? Pytam ponieważ w tym samym zeszycie (i wydawało mi się, że także w instrukcji instalacji) jest zalecenie "usilne" o montażu sprzęgła przy obiegu bezpośrednim + mieszaczowym

image.png.946c4870df042f704399f229f018243f.png
2. Czy w trybie mieszaczowym + bezpośrednim jestem w stanie uzyskać wyrównane temperatury na obydwu obiegach?
3. a jeżeli nie czy alternatywnie mogę podłączyć wszystkie obiegi do obiegu z pompą i mieszaczem (JA83), a obieg bezpośredni zostawić tylko do CWU?

image.png.ab7f6fb6cdc3658a5856b8af5afb334b.png

Edytowane przez PiotrekDD