Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem nowym użytkownikiem na forum i chciałem się z wszystkimi przywitać.
Kocioł kondensacyjny + sprzęgło hydrauliczne grzejniki podłogówka i grzanie CWU
Mam takie pytanie jak powinna być zbudowana poprawnie taka instalacja by prawidłowo działała ?

Bo w przypadku np kotła pelletowego na powrocie do kotła montuje się zawór ATV 55-60*C i pompę kotłową by powrót utrzymywał odpowiednią temperaturę. 
Dalej jest zasilanie z kotła do sprzęgła hydraulicznego i w zależności od ilości obiegów.
- Pompa bezpośrednio ładująca zasobnik CWU
- Pompa z zaworem 3D z siłownikiem na grzejniki
- Pompa z zaworem 3D z siłownikiem do podłogówki. 

Rozumiem że kocioł gazowy nie potrzebuje ochrony powrotu w postaci zaworu ATV 55*C i pompy kotłowej na powrocie.
Bo by to szkodziło w procesie kondensacji która zachodzi w temperaturze do 57*C
I w przypadku kotła kondensacyjnego im zimniejsza woda wraca do kotła tym lepiej dla kondensacji. 

Dostałem wycenę montażu takiej instalacji.
Poniżej w załączniku załączyłem szczegółową wycenę.
Buderus 25 tyś zł a Viessmann 28 tyś zł.

I widzę w tych podzespołach że sprzęgło też jest inne do kotła kondensacyjnego jak i instalacja. 
Na grzejniki nie ma pompy z zaworem 3D z siłownikiem by móc ustawić sobie indywidualnie zadaną temperaturę.
Do podłogówki jest z podmieszaniem.
I jak rozumiem to na grzejniki kocioł tak moduluje mocą by utrzymywać zadaną temperaturę bez pomocy żadnego podmieszania ?
Ewentualnie jest jakiś zawór termostatyczny którym się ręcznie steruje temperaturą ?
Widzę też że są 2 pompy obiegowe + pompa która jest wbudowana w kocioł.
Tylko patrząc na to sprzęgło jak ono wygląda i jakie ma wyjścia z zasilaniem i powrotem.
To wygląda jak by brakowało rozdzielacza do tego sprzęgła.

Może mógłby ktoś pokazać jak u siebie macie zrobione takie instalacje na sprzęgle współpracujące z grzejnikami,podłogówką i wolnostojący zasobnikiem CWU
Jakieś rady sugestie na co zwrócić uwagę przy tego typu instalacji ?

Czy może lepiej to sprzęgło które jest w wycenie zastąpić innym sprzęgłem albo kolektorem z sprzęgłem do 3 obiegów grzewczych.
I bezpośrednio ładowanie zasobnika CWU
A na podłogówkę i grzejniki pompa z zaworem 3D z siłownikiem z podmieszaniem.
By była lepsza możliwość sterowania automatycznie temperaturą z poziomu sterownika pokojowego bądź smartfona.

Buderus kocioł gazowy Logamax GB 172i.2 20kW + FA czujnik temperatury zewnętrznej.
Modulacja 3,0 - 20,9 kW
Buderus zest. przezbr. na LPG do GB 172i.2 20kW
Buderus czujnik do c.w.u EMSPlus AS 1.6 
Buderus czujnik temperatury T0 6.0 10K
Buderus moduł do sterowania 2 obiegu MM100
WOMIX zwrotnica hydrauliczna XPN 60 DN 25 z izolacją
LFP pompa obiegowa ePCO 25/40-70Z
WOMIX zawór 3-dr. DN25 M3 + siłownik MP10 230/120
Elektromet zasobnik OEM-W 120L

Viessmann pak. VITODENS 100W 19kW + zasobnik Vitocel 200V - 140L ze stali nierdzewnej oraz mufą na grzałkę.
Modulacja 3,2-19kW
Viessmann Zestaw uzupełniający obiegu EM-M1 
Viessmann Zestaw uzupełniający obiegu EM-P1 
WOMIX zwrotnica hydrauliczna XPN 60 DN 25 z izolacją
LFP pompa obiegowa ePCO 25/40-70Z
WOMIX zawór 3-dr. DN25 M3 + siłownik MP10 230/120
Elektromet zasobnik OEM-W 120L

462551468_927600852619606_5854450189438797536_n.jpg

462542038_1029271492217998_8362052332343552041_n.jpg

Opublikowano
Cześć Dziękuje za odpowiedź.

Z tego co się dowiedziałem to te kotły kondensacyjne pracują w priorytecie do grzania CWU.
Więc chciałbym uniknąć takiej sytuacji.
I myślę o sprzęgle hydraulicznym + rozdzielacz i żeby za sprzęgłem było ładowanie CWU
Tak żeby cała instalacja CO (grzejniki + podłogówka)  i CWU mogły pracować jednocześnie.
A nie tylko CWU i dopiero gdy zagrzeje zasobnik CWU to wtedy się przełączy na grzanie CO

Myślę o czymś takim na 3 obiegi :
  1. Bezpośredni do ładowania zasobnika CWU.
  2. Pompowo mieszający z siłownikiem obrotowym do grzejników.
  3. Pompowo mieszający z siłownikiem obrotowym do podłogówki.
Tylko nie wiem czy te systemy mają odpowiednie przepływy ?

Czy może lepiej ten System DN 25 ma większe przepływy.

Opublikowano

Kotły jednofunkcyjne o mocach do 30kW mają zawsze osobne wyjścia na grzanie CWU i grzanie CO.

Ponadto grzanie bojlera jest wodą o temp dużo większych niż te które wpuszczasz w CO.

I tego nie przeskoczysz.

Dlatego zaleca się  bojlery o pojemnościach max 100l/10kW mocy kotła - wtedy czasy grzania CWU (czas przerwy na grzanie CO) nie przekracza 20-30minut.

Opublikowano (edytowane)
Rozumiem.
Myślałem że można obejść i oszukać ten zawór 3 drogowy w taki sposób.
Że wyjścia zasilania do grzania CWU i CO łączy się do jednej rury.
Która jest połączona z sprzęgłem hydraulicznym i rozdzielaczem i dalej się rozdziela między poszczególne obiegi grzewcze.
  1. Bezpośredni do grzania CWU
  2. Pompowo mieszający z siłownikiem obrotowym do grzejników 30-60*C
  3. Pompowo mieszający z siłownikiem obrotowym do podłogówki 25-45*C 
Tak że kocioł myśli że grzeje tylko CWU a tak na prawdę wszystko bo i CO i CWU.
A jak skończy grzać CWU to tylko ten zawór 3 drogowy przestawia się na grzanie CO.
Ale jest ciągłość pracy całej instalacji.

W ogóle to myślę żeby ten kocioł Viessmann Vitodens 100-W 19 kW jednofunkcyjny zastąpić też jednofunkcyjnym Viessmann w200 19kw 
Bo Viessmann Vitodens 100-W 19 kW ma zakres modulacji mocy 3,2-19kW
A Viessmann Vitodens 200-W 19kW 1,9-19kW
Za 200-W przemawia szerszy zakres pracy palnika co się powinno przełożyć na niższe koszty ogrzewania i eksploatacji.
Jak i na samą żywotność kotła i jego podzespołów też.
Ale czy w rzeczywistości będzie odczuwalna taka różnica ?
Edytowane przez RabelKamil