Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piotrinstalator - czytałem poprzednie wypowiedzi i oglądałem proponowane kotły -, a ten hef który zaproponowałeś,,, całkiem całkiem . duży zasyp do palenia tradycyjnego , tylko jak z tym ślimakiem (tu chyba metalowy?) i miałem ??!! hmmmmm

Opublikowano

Ja mam Tilgnera KTM od 5 lat i jestem bardzo zadowolony

Paliłem przez pierwsze dwa lata miałem, ale trudno jest kupić dobry maił i trzeba go zwilżać i palę teraz groszkiem (nie eko) granulacja nawet do 4,5 cm. Szuflada ani razu jeszcze mi się nie zablokowała, z sadzy na dachu nigdy jeszcze nie widziałem u siebie

Nie ma problemu z ustawieniami

Opublikowano

Tak, komorę dodatkową ma imponującą, rzadko spotykaną w innych kotłach, tutaj rzeczywiście da się coś dodatkowo spalić a nie tylko awaryjnie.

O ślimak się nie martw, jest zabezpieczony przed korozją ale oczywiście były i są przypadki zerdzewienia ślimaków.

To nie kocioł zasypowy, miału się do podajnika nie polewa, polepiłby się w zasobniku i ślimak miałby problemy.

Opublikowano

tak, ten HEF godny uwagi tyle że ten ślimak to chyba metalowy (nie pokrzywi sie-podobno producenci stosują teraz żeliwne "masywne") ??///

A co do sterownika .... nie ma z nim kłopotów ???

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Potwierdzam zdanie kolegi - jaki kocioł tłokowy - odp ŻADEN. Nie wyregulujesz podawania paliwa, przy starcie bedzie kopcił, i żarł więcej paliwa. Jedyna zaleta to uniwersalność paliwa - ale kosztem emisji, i jego zużycia. Czym bedziesz chciał opalać? Jakim paliwem albo jakimi paliwami? Od razu mówię, kocioł na wszystko = kocioł do niczego

Opublikowano

Kolego nie zgadzam się z tym że tłoki mają wieksze zużycie paliwa, nie wszystkie ale na pewno są trudniejsze o wysterowania. A co do paliwa to pokłady dobrego paliwa się powoli kończą i z roku na rok jest ono gorsze. To właśnie tłok gwarantuje uniwersalność a nie ślimaki, nawet z Brucerem i Burnerm na czele. Rok temu dostałem taki węgiel że sie strasznie spiekał i blokował a mimo to mój tłoczek dał radę, ciekaw jestem co zrobi ślimaczek jak nad nim powstanie zlaca warstwa której nie może podnieść.'

A co do emisji, czy wiesz jak robi sie badania na emisję? Otóż stawia sie kociołek który parcuje na 100 % mocy i juz jest kwit w ręku, pokaż mi kociołek w budynku który pracuje na maxa?!

Jak mój padnie to znów kupie tłoka z tym że innego producenta, no chyba że OE+ choć mam mieszane odczucia co do niego.