Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może też iść w drugą stronę przez nie domknięty zawór czyli jak załącza się pompa obiegowa w PC to pcha zimniejszą wodę bo CO grzejesz niższym parametrem i wychładza CWU.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

No dobra, ale to chyba nie jest normalne zachowanie? Podbija temperaturę CO przez to sprężarka się później załącza, bo nie osiąga histerezy, a przez to wychładza CWU.

Opublikowano

Zawór 3d musi być sprawny i się domykać. Może kiepski zawór lub coś podeszło i się nie domyka.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W instalacji jest zawór firmy ORKLI - Zawór trójdrożny strefowy 1" z silnikiem 230V nr 40313200.

Problemu nie rozwiązałem, został zgłoszony do serwisu (instalacja jest jeszcze na gwarancji), jednak wygląda, jakby olali temat. Natomiast obserwuję dziwne zachowania, bo raz to wychładzanie występuje a raz nie. Tak to wyglądało na przestrzeni ostatnich kilku dni:

28-30.11 do około 20:00 - brak wychładzania CWU
30.11 od 20:00 do 01.12 około 8:30 - kradzież ciepła z CWU
01.12 od 8:30 do 18:00 - brak wychładzania CWU
01.12 od 18:00 do 02.12 6:00 - kradzież ciepła z CWU
02.12 6:00 do 03.12 około 4:00 - brak wychładzania CWU
03.12 od 4:00 do około 8:00 - kradzież ciepła z CWU
03.12 od 8:00 do teraz - brak wychładzania CWU

Zastanawiam się czy nie istnieje w sterowaniu pompą jakiś "mechanizm", który z jakiegoś powodu nakazuje zaworowi się "ciut" otwierać na obieg CO.

Opublikowano

@seba999 mam ten sam problem z tym samym zaworem 3d. Do dziwnych zachowań zaworu dochodzi o różnych porach dnia, gdy pompa ciepła działa w trybie CO. Nie jestem w stanie stwierdzić co jest tego przyczyną. Korzystając z dostępnej aplikacji mobilnej Heat Pump/Heat Pump Pro , przeanalizowałem zachowania zaworu 3d.

Stan zaworu 3d można podejrzeć w aplikacji - parametr „D07: WY Zawór 3-drogowy” zmienia swoje wartości w zależności od aktualnego trybu pracy pompy ciepła:

• Tryb CWU: D07 = T
  • Tryb CO: D07 = N

Po osiągnięciu ustawionej temperatury w zasobniku CO, uruchamia się pompa obiegowa. W chwili jej włączenia (pompa ciepła w trybie CO), parametr D07 zmienia się na wartość „T”, identyczną jak dla trybu CWU. Po około 30 sekundach słychać głośny stuk, po czym parametr D07 powraca do wartości „N”, odpowiadającej trybowi CO. W tym krótkim czasie dochodzi do napływu nagrzanej wody z zasobnika CWU, co wydaje się niezgodne z przewidzianym działaniem.

Kto serwisuje instalacje w Twoim przypadku?

Opublikowano

Potwierdzam, udało mi się zaobserwować tą sytuację. W momencie uruchamiania pompy obiegowej na wyłączonej sprężarce następuje na chwilę otwarcie zaworu 3d, parametr o którym piszesz na kilka sekund zmienia się na T, a później wraca na N. Czyli to świadome działanie sterownika pompy. Pytanie jaki jest tego celu i które ustawienia za to odpowiadają?

Opublikowano

Przez sterownik można również obserwować zmiany stanu zaworu 3d. W tym celu należy przejść do zakładki Parametry M02, a następnie Parametry Sn09. Nie jestem pewien, jakie ustawienia odpowiadają za tę funkcję, ani czy zawór 3d działa w pełni sprawnie. Problem pojawił się dopiero po prawie dwóch latach eksploatacji instalacji, a zaobserwowane działanie wydaje się odbiegać od normy.

Opublikowano

Z moich obserwacji wynika że te otwieranie "na chwilę" zaworu na CWU pojawia się przy spadku temperatury zewnętrznej. Aktualnie podniosłem trochę temperaturę zadaną na buforze i zobaczymy przy jakiej się to uspokoi. Być może pompa ma jakieś dziwne zabezpieczenie przed zbyt niską temperaturą wody w obiegu przy niskich temperaturach zewnętrznych i dlatego podkrada z bojlera. W każdym bądź razie ewidentnie w moim przypadku nie jest to niedomykanie zaworu tylko "świadome" jego otwarcie przez sterownik pompy ciepła.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.12.2024 o 10:37, seba999 napisał(a):

Z moich obserwacji wynika że te otwieranie "na chwilę" zaworu na CWU pojawia się przy spadku temperatury zewnętrznej. Aktualnie podniosłem trochę temperaturę zadaną na buforze i zobaczymy przy jakiej się to uspokoi. Być może pompa ma jakieś dziwne zabezpieczenie przed zbyt niską temperaturą wody w obiegu przy niskich temperaturach zewnętrznych i dlatego podkrada z bojlera. W każdym bądź razie ewidentnie w moim przypadku nie jest to niedomykanie zaworu tylko "świadome" jego otwarcie przez sterownik pompy ciepła.

@seba999 jak Twoje obserwacje? U mnie na pewno problem występuje niezależnie od temperatury zewnętrznej.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

@nexusus Odpowiadając na Twoje pytanie - nie uspokoiło się po podniesieniu temperatury zadanej na buforze. Potwierdzam, że na pacjencie, którego dotyczy cały ten wątek problem występuje poniżej prawdopodobnie 5*C temperatury zewnętrznej. Natomiast wygląda na to, że "niechcący" znalazłem rozwiązanie - włączenie pompy obiegowej w pompie ciepła na stałe. Zrobiłem to 1,5h temu i od tej pory nie zaobserwowałem podkradania ciepła z bojlera, a przy pracy w poprzednim trybie (interwały) na pewno miałoby to miejsce.

Co do pracy samej pompy ciepła - praktycznie nie moduluje, nawet na krzywej grzewczej. Rozkręca się do maksymalnych obrotów zadanych w menu serwisowym dla konkretnych zakresów temperatur i nie "zwalnia" blisko zadanej temperatury. Zachowuje się jak taki ON/OFF. Poniżej zestawienie maksymalnych obrotów sprężarki w zależności od temperatury zewnętrznej:

image.png.37875e6f25892fd99fecbf28a79b9398.png

Zastanawiam się na ile bezpieczne jest nałożenie jej "kagańca" - obniżenie tych wartości o np 20?

Jak to jest wtedy ze smarowaniem sprężarki? Im niższa prędkość tym słabsze?