Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nexus Split 10kW, jak poprawić jej pracę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Pacjentem jest Nexus Split 10kW inwerterowa, powietrze-woda. Dom (nie mój) 140m2, wg ciepło.app ma zapotrzebowanie 7,5kW (CO) przy -20*C, przy średniej dobowej 2,2*C = 3,7kW (CO). 100% podłogówka. Do pompy bufor 100l + bojler CWU 300l. Dodatkowo obiegiem podłogi steruje Compit R810. Mam problem z ustawieniem pompy, która bardzo szybko dochodzi do zadanej temperatury, przez co taktuje. Np wczoraj sprężarka pracowała 12 min, i około 20-50 min przerwy. Dziś (chłodniej/wietrzniej) to około 40 min pracy i 60-90min przerwy. Nie jestem w stanie wymusić na niej większej modulacji przy dochodzeniu do zadanej temperatury. Przykładowo przy 25-31*C sprężarka pracuje na 78% mocy przez co bardzo szybko rośnie temperatura, od 31 stopni zaczyna lekko modulować. Czy coś jeszcze można poprawić? Z tego co zauważyłem to po zmianie trybu wentylatora z dzień na noc, kultura pracy w nocy jest lepsza niż na trybie dzień. Ale i tak poziom modulacji pozostawia wiele do życzenia. Średnie zużycie dobowe z ostatnich kilku dni to około 20kWh. Aktualne ustawienia:

Temperatura grzania = 32*C
Delta temp grzania = 7*C
Stop delta temp grzania = 2*C
Temperatura CWU = 45*C
Delta temp CWU = 8*C
Kp regulatora = 5
Ti regulatora = 200
Td regulatora = 0
Pompa obiegowa = interwały co 5 min
Delta temp pompy obiegowej = 6*C
Tryb wentylatora = noc
Grzałka sprężarki = TAK
Temp włączenia grzałki = -15*C

Co poprawić? Jaka powinna być delta temp pompy obiegowej? Co to za ustawienia Kp, Ti oraz Td?

Edytowane przez seba999
Opublikowano (edytowane)

Masz PC przewymiarowane. Reklamuj u osoby która dobierała PC niech wymieni na słabszy model.   

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Albo nie zawracaj sobie głowy rewelacjami z Internetów tylko policz i śpij spokojnie.
Zużycie prądu 20 kWh przy zapotrzebowaniu domu rzędu 3.7kW * 24h = 90kWh to daje Ci sprawność pompy ponad 4 - chyba działa całkiem nieźle. Jest szansa że przy -15 stopniach też będzie działać i nie będziesz musiał dogrzewać się farelką.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Ten pobór prądu faktycznie pasuje. Jedyne kultura pracy pozostawia wiele do życzenia i zastanawiam się czy da się jej jakiś kaganiec założyć. Dziś w nocy znowu mocno taktowała - cykle 10-12min pracy na 10-15 min przerwy. Z tego co widziałem - w aplikacji jest możliwość wybrania trybu niskiej pracy wentylatora ("eko"), ale na nim pompa jeszcze dziwniej pracuje. Ma gdzieś zadane temperatury i histerezy. Np bojler wygrzewa do ponad 50*c, przy zadanych 45* więc gdzie tu eko... Ma ktoś jakiś pomysł jak wymusić jej "spokojniejszą" pracę sprężarki?

Opublikowano (edytowane)

Niestety masz mało popularną PC. Sterowanie pompą obiegową tą w PC masz ręcznie biegami czy w sterowaniu PC.

Bo ona chyba nie miała pompy tylko trzeba było dokupić i zamontować w kotłowni tylko ma sterowanie na tą pompę? W kotłowni masz dodatkową 2 pompę obiegową?

Chodzi o to żeby PC zmniejszyć przepływ to nie będzie  mogła startować z dużą mocą. 

Możesz jeszcze odłączyć regulator pokojowy a sterować krzywą grzewczą bo on może powodować taktowanie.

Niestety przy takim dużym taktowaniu to zajedziesz PC bardzo szybko.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Pompa obiegowa w PC wygląda na PWM, w aplikacji mam podgląd na szybkość pracy - mniej niż 50 nigdy nie widziałem. Jedyne co tam można zmienić to deltę dla pompy obiegowej - aktualnie wynosi 6* - z tego co widzę to pompa stara się utrzymywać taka różnice temperatur między zasilaniem a powrotem wody z wymiennika. Nie wiem czy jest dostęp żeby zobaczyć co tam siedzi w środku. Sprawdzę jak będę na miejscu, ale jest ryzyko, że będzie jakaś plomba. Czy wartość tej delty powinienem zmienić? Dać mniej? Więcej?
Aktualnie grzeje bufor, sprężarka na 78%, pompa obiegowa 50. Różnica między zasilaniem a powrotem faktycznie 6* (28,7/34,6).

Krzywa grzewczą wg pogodówki będziemy robić, tylko na tym Compicie (jest dodatkowa grupa pompowa z mieszaczem). W aplikacji (Heat Pump) nie znalazłem nigdzie opcji krzywej grzewczej.

Edycja:
Chyba jest coś... Ale dostępne z panelu pompy. Sprawdzę przy okazji wizyty na miejscuIMG-20241118-WA0000.jpgIMG-20241118-WA0001.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, seba999 napisał(a):

mniej niż 50 nigdy nie widziałem

50 czego l/min Ja mam ustawiony maksymalny przepływ na 20 l/min żeby za bardzo nie zwiększała mocy. Wymagane przez producenta to 24 l/min a maksymalnie co można ustawić to 45 l/min.

Masz tryb Eco-co U12 czyli ustawienie krzywej grzewczej.

Twoje PC nadaje się do wymiany i nic nie poradzisz możesz trochę zminimalizować taktowanie ale nic po za tym.

Ratuje  Cię jeszcze dokupienie dużego bufora ciepła i praca PC jak w PC on/off Czyli PC ładujesz bufor do zadanej temp a temp w domu steruje regulator pokojowy. 

Delta temp grzania = 7*C Jeżeli jest to ten parametr co myślę czyli histereza to ustaw go na 10st lub więcej (metodą prób i błędów) a temperature grzania zwiększ o powiedzmy 2 lub 4 st i zobacz co się będzie działo Powinna nagrzać bufor do większej temp i powinien być wychłodzony do 3st bardziej czyli PC załączy się później. Na regulatorze pokojowym temperatury nie zmieniaj ma być taka jaką chcesz mieć w domu czyli np 22st lub ustaw na nim odpowiednią temp wody w CO jak masz zawór 3d i on nim steruje.

Delta temp pompy obiegowej = 6*C Zmienił bym na 5 ze względu na taktowanie.

Tak z ciekawości ile dałeś za to PC bo jak około 14tys tak jak widziałem cenę w swatt to niestety jest to zła inwestycja.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
3 godziny temu, seba999 napisał(a):

Dziś w nocy znowu mocno taktowała - cykle 10-12min pracy na 10-15 min przerwy.

@nightwatch  Ma się czym martwić tym bardziej że powyżej +10st na dworze to dopiero będzie miał problem. Sprężarka przed ponownym uruchomieniem nie zdąży mu ostygnąć. 

Opublikowano

Powyżej 10 stopni to pompa się pewnie załaczy 3 razy na dobę i to wszystko. Myślę że każdy producent daje jakieś wytyczne i jak mówi że jest ok to raczej jest,  w przeciwnym razie napisali by inaczej w warunkach gwarancji. 

Opublikowano

@cezario1, niestety w aplikacji nie ma jednostki przy pracy pompy obiegowej, podejrzewam, że chodzi o procenty, bo pojawiają się wartości z przedziału 0-100, najczęściej 50-100. Pompa ciepła nie jest "moja", na miejscu będę prawdopodobnie w środę. Planujemy właśnie ustawienie tej krzywej grzewczej względem temperatury na zewnątrz, skoro okazało się, że faktycznie jest.
Bardzo mylące było tłumaczenie w samej apce (niska prędkość wentylatora).

Ustawiłem deltę stop grzania z 2*C na 0*C. To spowodowało, że przestały się pojawiać krótkie cykle pracy (30*C->34*C), nie wiadom co bylo ich przyczyną, bo histereza powinna spowodować włączenie sprężarki przy 25*C, a ona startowała przy około 30*C. Czyli aktualnie mam zadaną 32*C z histerezą 7*C.

Deltę pracy pompy obiegowej pompy ciepła zmieniłem na 5*C. Zastanawiam się jeszcze czy ona powinna się uruchamiać cyklicznie, czy ma być włączona cały czas, czy wyłączona podczas bezczynności?

Co do ceny zakupu urządzenia - jw. nie moja instalacja, musiałbym dopytać, ale montaż był 1,5 roku temu, więc ceny zapewne też były inne.

Opublikowano
21 minut temu, seba999 napisał(a):

czy wyłączona podczas bezczynności?

Skądś musi wiedzieć jaka jest temp wody w buforze chyba że masz podłączony dodatkowy czujniki do bufora ale konfiguruje się to w PC 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem pewnie masz tą instrukcję https://pompyciepla.blog/files/42124/Specyfikacja-techniczna-instrukcja-Nexus-split.pdf

na str 11 parametr U3 może jak go zmniejszyłeś do 0 to przestał działać Jak go zwiększysz np do 7 to sprawdzi co się będzie działo. 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Myślę że każdy producent daje jakieś wytyczne i jak mówi że jest ok to raczej jest,  w przeciwnym razie napisali by inaczej w warunkach gwarancji. 

Statystyczna pompa ciepła jest projektowana na 100 000 godzin pracy i 50 000 cykli włączenia/wyłączenia.

2 starty na godzi to 1440 startów miesięcznie x 7 miesięcy to 10 080 rocznie.

Czyli PC padnie po 5 latach. No cóż ważne dla producenta że po okresie gwarancyjnym.

Kolega tu pisał że potrafiła się załączyć nawet 4 razy na godzinę więc musi coś na to zaradzić.

9 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Powyżej 10 stopni to pompa się pewnie załaczy 3 razy na dobę i to wszystko.

Niestety tak to nie działa w praktyce PC bardziej taktuje jak jest na dworze ciepło, chociaż można ustawić w harmonogramie kiedy ma się włączyć i załączyć.

Kolega @seba999 instalator to na pewno o tym wie.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Ok, ale napisz skąd te statystyki czerpiesz. Bo informacje łatwo dostępne w sieci raczej sugerują że 'short cycling' to włączenie/wyłączenie co kilka minut, a 2-3 cykle pracy na godzinę to mieści się w normalnej eksploatacji, zwłaszcza w okresach przejściowych. Gdyby każda pompa miała się rozlatywać po 5 latach normalnej pracy to byśmy wszyscy chyba coś o tym wiedzieli.

Opublikowano (edytowane)

Nie dobiera się PC na takie duże taktowanie raczej 1 wł/wył na godzinę. Ja przy PC lekko przewymiarowanej mam na 13 godzin pracy 10 wł/wył Badania jakie taktowanie wytrzyma sprężarka przeprowadzają filmy produkujące je. A statystyki poza internetem miałem jeszcze na szkoleniu. To większe taktowanie to dopuszczalne jakie może być żeby PC nie padło na gwarancji. Oczywiście wszystko to statystyki i jedna PC wytrzyma dłużej a druga może popsuć się szybko. Firma Nexus ma PC 10 kW najmniejszą w swojej ofercie więc podejrzewam że dlatego założyli tak mocno przewymiarowaną bo sprzedawca chciał zarobić.

Jedne firmy wymagają założenia bufora do gwarancji i musi zamontować PC autoryzowany instalator a drugie przeważnie te chińskie możesz montować sobie bez bufora sam i niby gwarancję masz a jak firma ma za dużo reklamacji gwarancyjnych to się zamyka i otwiera pod inną nazwą niestety taka patologia w Polsce. Nie sugeruję że wszystkie pompy chińskie to dziadostwo i wszyscy tak robią. Nexus akurat podobno produkowany jest w Polsce więc  zaplecze serwisowe powinien mieć dobre.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Po zmianie ustawień histerezy CO, a konkretniej wywaleniu tej delty stop (z 2* na 0*c) pompa póki co pracuje w interwałach 40min pracy na 60-70 min przestoju. Temperatura oscyluje 25-32*c, ale nie ma już typowego taktowania. W środę uruchamiamy sterowanie pogodowe, zobaczymy jak się wtedy będzie zachowywać.

Mamy jeszcze inny problem - bojler CWU 300l z wężownicą. Zadana temperatura 45*C z histerezą 8*. Potrafi się dogrzewać po 4-5 razy na dobę - czujnik jest na dole bojlera, więc wydaje się to być prawidłowe... ale "gorąca" woda leci bardzo krótko, wygląda na to jakby dochodziło do podmieszania wewnątrz bojlera (jest cyrkulacja ale wyłączona, a zawór zamknięty). Ma ktoś pomysł jaka może być przyczyna? Ilość cykli dogrzewnia bojlera można zapewne zmniejszyć przenosząc czujnik wyżej, ale obawiam się że wtedy temperatura wody będzie jeszcze bardziej nieodpowiednia...

Opublikowano

Temperatura 55 histereza 15

Opublikowano

Czyli ekonomiczniej jest grzać rzadziej ale do wyższej temperatury?

Opublikowano (edytowane)

Ekonomiczniej to  45 ale tobie chodzi o taktowanie i zimną wodę. Przeważnie ustawiam temperaturę 50 przy delcie 10 góra dwa razy się załączy na dobę zależy ile kto zużywa wody. Ale 55/15 też ustawiają był tu gdzieś temat na forum to deltę zrobili 20.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Ok, dzięki. A co do delty temp dla pompy obiegowej w pompie ciepła. Było 6*C, ustawiłem 5*C po Twojej sugestii. Pytanie czy warto schodzić niżej? Minimalna wartość jaką jestem w stanie tam ustawić to 2*C. Czy spowoduje to poprawę pracy (większą modulację)?

Opublikowano (edytowane)

Jedne PC lubią niską deltę drugie wyższą ciężko mi powiedzieć jak jest w tej pompie. Panasonica standardowo do podłogówki ustawia się na deltę 5 a grzejniki 7. Możesz spróbować na 4 ale niżej bym nie schodził.

W panasonicu wraz ze zmianą delty zmienia się też histereza nie wiem jak będzie u ciebie w każdym bądź razie masz sterowanie dodatkowe u siebie histerezą  której w panasonicu nie ma jeżeli wraz ze zmianą delty zmniejszy ci się histereza to raczej niedobrze bo wcześniej będzie ci się załączała sprężarka.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Podsumowanie ostatnich 24h:

13 startów sprężarki z czego 5 to CWU. Najkrótszy czas pracy sprężarki to około 0:30h, najkrótsza przerwa między cyklami CO to 1:15h. Zużycie za ostatnią dobę 18,5kWh.

Testuję deltę pompy obiegowej pompy ciepła na 4*C, póki co nie widać zmian. Oraz podniosłem CWU do 46*C z histerezą 9*C.

Opublikowano (edytowane)

Czyli na CO bardzo ładny wynik. Na delcie 4 może być troszkę gorszy cop zwróć na to uwagę,

5 startów na cwu to za dużo 2 będzie w sam raz. Wydaje mi się że jednak ostatecznie ustawisz temp na 50 st z histerezą 10 Czyli na dole przy czujniku  będzie 40 st ale na górze około 43 st a to już wystarczająca temp żeby nie narzekali na zimną wodę.

Myślę że ogarniesz to już sam. Powodzenia.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Dzięki za wskazówki, pogodówka ogarnięta, testy w trakcie.

Chyba też zaczyna się klarować problem wychładzania bojlera, tzn. grzanie było o 1 i o 5 rano, gdzie nie było zużycia CWU.
Zauważyłem jedna zależność - jak już pisałem - pompa obiegowa pompy ciepła pracuje interwałami. Chwilę po jej uruchomieniu następuje lekki wzrost temperatury w obiegu CO, bez uruchomienia sprężarki. Ten "strzał" ciepłe wody czuć ręką na rurach. Wygląda mi to na jakąś cofkę z wężownicy CWU. Czy na powrocie z wężownicy CWU powinien być zawór zwrotny? Czy po prostu zawór przełączający może się nie domyka? To by wyjaśniało zwiększoną ilość cykli CWU a tak mało CO...